Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2011-05-01 12:12:29

paw4el - Użytkownik

paw4el
Użytkownik

Re: Grub przestał poprawnie działać po restarcie

Mogę odpalić windowsa i lunuxa ale za pomocą płyty Super disk grub.
Grub nadal nie działa. Praktycznie jest to samo co w pierwszym poście, z tym że teraz nie pojawia się napis Grub loading , jest cały czas czarny ekran. Gruba nie mogę zainstalować na /dev/sda8, ponieważ pojawiają się błędy jak wyżej.

#27  2011-05-01 12:47:12

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

paw4el napisał(-a):

Praktycznie jest to samo co w pierwszym poście, z tym że teraz nie pojawia się napis Grub loading , jest cały czas czarny ekran.

To świadczy o tym, że wcześniej jednak miałeś GRUB-a w mbr. Teraz już nie masz…

==========================

W ogóle wydaje mi się, że zawsze miałeś GRUB-a w mbr. Po prostu przy poprzednich instalacjach nie miałeś osobnej partycji montowanej do katalogu /boot, teraz masz. Instalacja GRUB-a nie w mbr tylko w vbr (volume boot record) oraz to czy masz osobną partycję /boot, to dwie różne rzeczy.

Jako że masz testinga, a w nim akurat w tym samym czasie kiedy Tobie to padło, padło również innym: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18864, http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,2896.0.html, sugeruję po prostu zainstalowanie GRUB-a do mbr:

Kod:

grub-install /dev/sda

#28  2011-06-05 13:27:02

crow_pl - Nowy użytkownik

crow_pl
Nowy użytkownik

Witam,
mam dokładniutko taki sam problem jak paw4l
czyli 2 dyski na pierwszym winda, na drugim debian i wszystkie problemy identyczne, ponowna instalacja grub2 w MBR czyli (/dev/sda) z graficznego GUI rescue działa bez problemu, po restarcie grubas wstaje jak nowy, odpala się i winda i debian (do wyboru do koloru), czyli wszystko wydaje się super i jest prawie super, prawie bo..... po załadowaniu windy i kolejnym włączeniu czy restarcie kompa dalej wracamy do opisanego problemu pętli restartów systemu. Dzieje się tak tylko po pracy w winxp, jeśli nie odpalać windy grubas jest i widać oba oesy. Przerobiłem już sporo metod opisywanych na różnych forach odnośnie poprawienia grub2 ale nic niestety na stałe nie działa :(

#29  2011-06-05 15:09:54

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

crow_pl napisał(-a):

mam dokładniutko taki sam problem jak paw4l
czyli 2 dyski na pierwszym winda, na drugim debian i wszystkie problemy identyczne

Hmm, ale on ma chyba tylko jeden dysk… Szczerze mówiąc nie widzę zbytniego podobieństwa. ;)

Anyway, taką konfigurację zobacz:

/me napisał(-a):

Najbardziej uniwersalnie — w przypadku gdy Linux i Windows znajdują się na osobnych dyskach — byłoby tak:
• dysk z Linuxem ustawiony jako pierwszy w kolejności bootowania
• na nim GRUB w mbr, dzięki któremu można uruchomić oba systemy
• dysk z Windowsem ustawiony jako drugi w kolejności bootowania
• na nim windowsowy bootloader w mbr, uruchamiający tylko Windowsa

Jeżeli wypięty zostanie dysk z Windowsem, wpis w konfigu GRUB-a uruchamiający Windowsa po prostu przestanie działać — oczywiste. ;) Jeżeli wypięty zostanie dysk z Linuxem, automatycznie kontrolę przejmie windowsowy bootloader i uruchomi Windowsa.

Poza tym można zamiast GRUB2 użyć starej wersji, ale nie wiem czy to by pomogło.

Stopka forum