Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-04-22 21:54:21

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Aparat Panasonic lumix DMC-FZ45 - czy zadziała pod linuksem?

Witam

Posiadam już kilkuletni aparat cyfrowy, który  nie spełnia moich obecnych wymagań. Postanowiłem więc kupić hybrydę i po długich poszukiwaniach i konsultacjach  zdecydowałem się na Aparat Panasonic lumix DMC-FZ45. Specyfikacja aparatu w linku poniżej:
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Aparaty … 30/index.html

Jednakże przed zakupem chcę się upewnić, czy ten aparat będzie współpracował z Linuksem (kde + digikam), czyli czy będę w stanie zgrywać z niego zdjęcia na dysk. Pytam dlatego, że nie do końca się orientuję z tym jakiego systemu plików używa ten aparat na karcie.Według specyfikacji model ten obsługuje karty :
SD,SDHC,  SDXC. Teraz pytanie jak on na tych kartach zapisuje? Bo jeśli FAT to spoko, ale ostatnio czytałem, że w nowych urządzeniach standardem jest exFAT, czyli na chwilę obecną gdyby ten aparat wykorzystywał ten system pliku przy zapisywaniu na karcie pamięci, to byłby nie do użycia z Linuksem. Nie mogę jednak nigdzie znaleźć informacji na ten temat, czy ktoś może coś podpowiedzieć, czy też muszę dzwonić do Panasonica w tej sprawie?

Stopka forum