Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
(Prawdopodobnie) wczoraj baza danych zaliczyła małą wpadkę. Dziś daliśmy jej kilka kuksańców i wydawało się, że wszystko jest już w porządku. Niestety myliliśmy się.
Przynajmniej jedna osoba z bazy „wyparowała” razem z postami (już wiem, że się zarejestrowała ponownie). Jeśli kogoś jeszcze taki wypadek spotkał — prosimy o ponowną rejestrację.
Przepraszamy za problemy.
Dopisek:
w tej chwili skłaniam się ku tezie, że uszkodzeniu uległa jedynie tabela z użytkownikami.
Dopisek 2:
teza się potwierdza — po zmianie id jedynej znanej ofiary na stary, zagubione posty powróciły (zaginął za to ten napisany na nowym id, choć nie do końca — przy podglądzie wątku przy odpowiedzi się pokazuje ;)). Jakby ktoś inny jeszcze zaginął niech daje znać — postaram się przywrócić stary id.
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-04-22 22:45:07)
Coś dziwnego jest z bazą:
widzę powyżej 2 posty, a na liście nowych są 2 odpowiedzi.
Wcześniej była jedna odpowiedź na liście nowych, a tutaj był tylko post azhaga.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-23 00:45:37)
No,, jakby o jeden podła franca nas oszukuje? Też tak to widzę.
W tym wątku jest post-widmo napisany przez Pitka z nowego id. Normalnie się nie wyświetla (bo nie ma użytkownika o takim id w bazie), ale np. przy podglądzie wątku podczas odpowiedzi — jest. ;)
Mam nadzieję, że to jedyna pozostałość po awarii bazy.
Przy okazji jedno pytanie (jeśli wolno): na jakim systemie plików jest datadir Mysqla?
Czysta ciekawość, sam sę zastanawiam, czy dać pod datadir ext3 czy reiserfs, na ext4 muli niemiłosiernie, a maszyna jest za mała na wirtualkę z Solarisem.
Poza tym od wczoraj testuję:
mysql Ver 14.16 Distrib 5.2.5-MariaDB, for pc-linux-gnu (i686) using readline 5.1
i muszę przyznać, że to bardzo udany projekt, wzbogaciłem tą wersję dodatkowo o bibliotekę
dev-db/mysql-sha256
z czystej ciekawości, i nawet działa.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-23 08:57:38)
blinki napisał(-a):
a może, ktoś dłubie w bazie? Ktoś nie powołany?
Pitek napisał(-a):
że też akurat trafiło na mnie heh
Ktoś cię widać Pitek nie lubi