Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Dziś zrobiłem sobie aktualizację na moim gentoo. Ze znaczniejszych pakietów pobrało mi pythona2.7, phonona i kilka jeszcze jakich innych bibliotek. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że emerge, emaint i podobne im w ogóle przestały działać. Nawet revdep-rebuild nie może dokończyć pracy. Aha, była jeszcze python-updater. Nie działa żadna opcja; --sync, --search, nic. Nawet jako zwykły user nic nie reaguje. Próbowałem chroota spod debiana i też nici. Kurde, mam nadzieję, że nie jest jakiś sposób przywrócenia działania tego ustrojstwa. Być może ktoś wie jak sprawdzić co dokładnie siadło.
Ostatnio edytowany przez skullman (2011-04-20 10:46:42)
wrzuć wyniki:
eselect python list
Czym pluje emerge/revdep-rebuild/python-updater. Co jest w logach zapodaj trochę więcej info.
Mówisz i masz:
#eselect python list Available Python interpreters: [1] python2.7 [2] python3.1 #
Rozwiązane:
# eselect python update --python2
załatwiło sprawę. Dzięki winnetou za skierowanie mnie na właściwy tok myślenia :)
Ostatnio edytowany przez skullman (2011-04-20 10:43:17)