Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witka,
Chciałbym zrezygnować z DNS operatora na moim serwerze dedykowanym i rozmyslam nad zakupem 2 VPSów ku temu celu. Generalnie w DNS obsługuje powiedzmy okolo 8domen które dają sumarycznie ruch na poziomie około 50tys odwiedzin na www dziennie, Oprocz tego mam pocztę której ruch nie jest produkcyjny, a raczej domowy (2000 połączeń dziennie). Nie robilem wykresów ruchu DNS. Także nie wiem jak to dokładnie określić..
Pytanie:
Jaka maszyna, jaki bandtwich byby minimalny na takie rozwiązanie?
Zastanawiam się nad dwoma najtańszymi VPSami w OVH http://www.ovh.pl/vps/ po 20zl -czy takie wystarczą?
Wystarczy? A może mogę sobie pozwolić na jeszcze coś tańszego?
Z gry śliczne dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Zapytanie DNS? - ile bajtów wchodzi na jedno zapytanie?
5kB? * 50000 zapytań, to jest ~250 MB = 7,5 GB mies.
Czyli tyle, co kot napłakał.
Ponadto, plik strefy DNS - to jest plik tekstowy, który serwer DNS tylko wysyła w odpowiedzi.
Nawet, jak dołożysz pełny DNSSEC, to te serwery powinny wystarczyć w 250%
Poza tym nie porównuj wejść na www z zapytaniem DNS, bo Ludzie nie używają konkretnie Twojego DNSa, a wszystkie DNSy buforują strefy.
I z 50000 wejść będziesz miał w rzeczywistości najwyżej 500, góra 1000 zapytań DNS.
Z tego np tylko DNSy OpenDNS, Google ,Tepsy i Netii obsłużą ponad 90% zapytań dla Twoich domen.
Także nie wiem, do czego tu serwery, jak parkowanie np w ovh masz w cenie domeny.
IMHO pod DNS dla 8 domen, VPS'a nie ma sensu brać.
Co innego pod 800 domen.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-10 03:23:37)
Super!
Śliczne dzięki za wpełni wyczerpująca odpowiedź. Jestem już troszkę mądrzejszy dzięki Tobie ;-)
Generalnie VPSy chciałbym mieć też po to, aby mieć dwa dodatkowe hosty z SSH i linuxami. Chcę się pobawić, porobić różne testy i takie tam... Zalezy mi po prostu na własnych hostach z ssh. A DNSy fajnie porobić i mieć swoje własne.. 40zl m-cznie to nie dużo, a patrząc jakie da mi to możliwości to kalkulacja jest dla mnie optymalna ;-)
Pozdr.
Przenoszenie utrzymania DNS na własne maszyny ma sens tylko w kilku przypadkach, np:
serwer rejestratora jest awaryjny, konfiguracja domeny na jego panelu jest skomplikowana/udziwniona, a dokonujesz częstych zmian w rekordach.
Jeżeli nie masz z obecnymi DNS problemów szkoda czasu i pieniędzy.
Serwer operatora przysparza dużo problemów i mam go dość, to główny powód mojej decyzji. Pozatym nie lubie być zależny od kogoś,.Wiem że jak sam zrobie, sam to monitoruje to wszystko gra i mam nad tym kontrole.
Grzeslaw, pewnie nie zauważyłeś małego krzaczka od OVH jeśli będzie opłata miesięczna to musisz uniścić opłatę instalacyjną.
Wiem, Ale to żaden problem. Jest to opłata jednorazowa a ja mam zamiar trzymać te vserwery dożywotnie ;-)
To akurat na serwery DNS te VPSy powinny wystarczyć w zupełności, nie na 8, ale znacznie więcej domen.
I w granicach wyznaczonych przez usługi DNS i DNSSEC, nie ma szansy, żeby były tym działaniem obciążone w jakimś poważnym stopniu, z wyjątkiem sytuacji nagłych, typu atak hakerski (bind i pdns, do najbezpieczniejszych serwerów nie należą), za to djbdns (tinydns) ma wyraźnie inną konfigurację.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-10 03:29:56)
Jacekalex napisał(-a):
(bind i pdns, do najbezpieczniejszych serwerów nie należą), za to djbdns (tinydns) ma wyraźnie inną konfigurację.
Mmh.. a co miales na mysli piszac, że "ma wyraznie inna konfiguracje"? Po negatywnych slowach dotyczących bezpieczeństwa binda i pdns spodziewalbym sie raczej pochwaly djbdns, a faktycznie produkty Bernstein'a należą raczej do prostych i bezpiecznych. Osobiście korzystam z qmaila i bardzo sobie go chwale na 2 produkcyjnych serwerach. Djbdnsa też mam 2 miejscach ale w formie lokalnych domen i też jest fajny. Ale IMO djbdns jest fajny do obsługi lokalnych domen i tak go wykorzystuje. Jednak na produkcjach aktualny bind nie sprawia mi żadnych problemów i fajnie się go konfuguruje. Z chęcią poznam Twoje zdanie w tej kwestii.
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2011-04-10 10:44:01)
tinydns ma konfigurację daleką od przejrzystości
Nie daleką od przejrzystości, ale składnia rekordów DNS jest trochę inna.
Przykładowy plik data:
=<domena>:178.210.201.15:86400 @<domena>:178.210.201.15:a::86400 +\052.<domena>178.210.201.15:86400 :<domena>:16:\016v=spf1\040mx\040-all:86400 .<domena>:178.210.201.15:a:259200
Tu masz skrypt do budowania recordów:
http://anders.com/projects/sysadmin/djbdnsRecordBuilder/
Jest też skypt php do administrowania tinydns - vegadns.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-10 15:57:00)
Jednak dla osoby od lat używającej binda tinydns to jakiś kosmos :)