Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
Chciałbym wiedzieć w jaki sposób ustawić współdzielony katalog jako katalog dla serwer Apache ( preinstalowany z XAMPP dla Linuxa ). Korzystam z VirtualBoxa od Oracle. Aktualnie dodałem wyłącznie jako katalog współdzielony wybrany katalog na dysku.
Denerwuje mnie ciągłe wysyłanie plików na serwer FTP, więc chciałbym używać maszyny wirtualnej wyłącznie jako serwera HTTP i FTP trzymając pliki serwera na komputerze hosta.
Zastanawia mnie także kwestia ciągłości w korzystaniu z katalogu. Czy korzystanie ze współdzielonego katalogu działa w czasie rzeczywistym? Czy mogę modyfikować pliki przy włączonej maszynie z poziomu hosta, a one zostaną ponownie załadowane przez maszynę?
Korzystam z oepnSUSE 11.4 w trybie tekstowym, więc mile widziane wyłącznie polecenia do Terminala :-).
Pozdrawiam
Do pytania dołączam także pytanie odnośnie samego korzystania z katalogów współdzielonych. Nie wiem jak w trybie tekstowym to wykonać.
Nie wiem, jak to wygląda przy dzieleniu przez VBox'a, ale możesz zrobić katalog współdzielony NFS lub Samba i na drugim hoście mieć go podmontowanego na stałe. W tym przypadku pliki oczywiście cały czas będą aktualne
Strony: 1