Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jeszcze chyba tylko jednej rzeczy nie umiem skonfigurować w moim netbooku. Mianowicie chodzi mi o kamerkę internetową. Na chwilę obecną działa super pod skype, ale poza tym nie mogę znaleźć żadnej innej aplikacji, która by z nią współpracowała. Chodzi mi o coś takiego, żebym mógł nagrywać do pliku obraz z kamery. Znalazłem kilka programików ale raczej do robienia zdjęć niż nagrywania wideo i to głównie programików gnomowych, a mi chodzi o integrację z KDE, więc poszukuję czegoś napisanego w QT. czy mógłby ktoś polecić coś takiego?
Ale to jest już chyba nierozwijany soft, do tego pod qt3 więc tym bardziej odpada.
Ja szukałem długo i pozostałem (jak używałem KDE) przy Gnomowym cheese. Nie pociąga za sobą połowy Gnome, więc może być.
próbowałem tego cheese ale działa tylko w odniesieniu do zdjęć, zawiesza się jak chcę nagrać jakieś wideo. Aż dziw bierze, że w KDE4 nie ma żadnego porządnego softu do czegoś takiego.
Do nagrywania to mencoder :)
No domyślam się, że mencoder jak najbardziej to potrafi, tylko że ja bym chciał to mieć opakowane w jakimś fajnym GUI, tak żeby moja dziewczyna była w stanie z tego korzystać i nagrywać dla mnie jakieś filmiki.
Cheese? co prawda bazuje na Gstreamerze, ale to akurat w Debianie chyba nie jest przeszkoda.
Albo to:
http://kde-apps.org/content/show.php/webKam?content=76902
http://www.smcc.demon.nl/camstream/
Poza tym, oba linki znalazłem na forum KDE, po wpisaniu w Google magicznych słów: cheese+kde.
Innym podobne wariacje bardzo polecam :D
PS:
Czekamy na filmiki :D
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-27 20:23:27)
No ten webkam działa, ale nie umożliwia tego o co mi najbardziej chodziło, czyli nagrywania sygnału z kamery :(