Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam dziwną sytuację po upgrade routera nie diała przekierowanie na inny komp po ssh
zakłądając że ip zewnętrzne to.80.80.80.80
iptables -I FORWARD -p tcp -d 80.80.80.80 --dport 22 -j ACCEPT
iptables -t nat -I PREROUTING -p tcp -i eth0 -d 0/0 --dport 22 -j DNAT --to 192.168.0.205
Ma ktoś jakiś pomysł może do niedawna to działało ale upgrade nie mam pojęcia co mogło zrobic.
Nikt mi nie podpowie - nie dziwie się - serio.
Uważam że to dosyć dziwny przypadek dlatego wnioskuję o założenie dodatkowego działu "Z archiwum X-deb" czy coś w tym rodzaju.
Opiszę mój przypadek dokładnie jak siętylko da.
Posiadam serwer Vmware na którym stoi SUSE na którym to jest ssh o IP 192.168.0.205. Dodatkowo wiadomo na Vmware też jest ssh o IP 192.168.0.200 Firma chce bym jej dał połączenie ssh więc powyższym wpisem przekierowuje router na SUSE czyli 192.168.0.205 i ZONK!!! nie idzie więc robie przekierowanie na Vmware i łączy się. Koleś z firmy powiada że może ssh na suse leży ale sprawdzam działa dla pewności restart i następna próba i nic . A to myśle jak tak nie chodzi to i przez puty wewnętrznie też sie nie połączę a tu bez problemu łaczę się. Sprawdzam z debiana idzie. I siedzę tak już drugi dzień i nie widzę nic co by mogło być przyczyną owego przypadku.
Dziękuję za wysłuchanie moich wywodów.
A z tym archiwum X-deb to można pomyśleć serio.
skoro archiwum X-deb to odpowiem troche zagadkowo - dlaczego takie wartosci w -d ...
A może:
iptables -A FORWARD -m conntrack --ctstate RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT iptables -t nat -I PREROUTING -p tcp -i eth0 -d 0/0 --dport 22 -j DNAT --to 192.168.0.205:22
?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-16 17:19:27)
(skoro archiwum X-deb to odpowiem troche zagadkowo - dlaczego takie wartosci w -d ...) - a niby jakie mają być :) - przekierowanie adresu z routera
Znalazłem rozwiązanie. Okazało się że wysypany jest rutinga na SUSE. Dodałem ruting i wszystko dizała. Tylko zastanawia mnie dlaczego to miało aż taki wpływ skoro po LAN-ie dało sięlogować po ssh a z przekierowanie routera nie szło.
Ostatnio edytowany przez guzzi (2011-03-17 07:38:36)