Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie,
Znalazłem starą kartę bezprzewodową i postanowiłem wrzucić ją do równie starego notebooka. Polecenie lsmod wskazuje, że karta jest wykryta. Google pokazuje, że sterowniki do karty są - większość instrukcji jest stara i dotyczy czasów, kiedy jej instalacja wymagała dużo pracy. Natomiast jak dobrze rozumiem - Debian powinien ją obsłużyć "z pudełka". Zainstalowany system to stabilny 6.0.
Czy sieci bezprzewodowe nie powinny zatem być od razu widoczne po wetknięciu karty do slotu, tak jak to jest w przypadku urządzeń na USB? Pytam, gdyż nie widzę, żeby były dostępne sieci.
Polecenie lsmod wskazuje, że sterownik rt61pci jest załadowany. Dzięki za jakieś wskazówki.
1. firmware-ralink i wireless-tools zainstalowane?
2. Interface skonfigurowany w jeden z poniższych sposobów?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-03-09 11:22:38)
Zrobione. Dzięĸuję.
Ostatnio w Jądrze pojawiły się moduły do obsługi kart sieciowych Ralink (choć nie miałem okazji ich jeszcze przetestować). To jako taką ciekawostkę podaję. :)
Jakie moduły? Moduły były zawsze, ale tak od 2.6.28 dopiero działały...