Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-03-06 22:23:22

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

apt-get i inna architektura

Witajcie!

Mam pewne repozytorium (Zevenos) [Czy jakieś inne] i są tam paczki "only 32-bit". Ja mam komputer 64-bitowy (tzn. wirtualną maszynę) i instalacja z palca tylu zależności jest masochizmem. Pomyślałem, że może jest sposób, by apt-get instalował te pakiety z "--force-architecture"?

Fervi

PS. Kiedy dodadzą nową wersję kernela do gałęzi testing (wheezy)?

Ostatnio edytowany przez fervi (2011-03-06 23:20:59)

#2  2011-03-06 23:26:11

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: apt-get i inna architektura

Się nie da... Już nie albo jeszcze nie. ;) Już nie, bo przez chwilę było ustrojstwo co się zwało ia32-apt-get (nawet próbowałem tego używać), ale to była samowolka jednego z (AFAIR) nawet nie deweloperów, tylko opiekuna ia32-libs i szybko zostało to ubite. Natomiast jeszcze nie, bo o prawdziwym multiarch mówi się w Debianie od lat, tylko coś go nadal nie widać, był jednym z release goals dla Squeeze. ;)

http://wiki.debian.org/Multiarch

W sumie nawet coś się tam dzieje ostatnio...

=== EDIT ===

fervi napisał(-a):

Trudno powiedzieć, był jeden taki co chciał przeprowadzać "eksperyment" i trzymać 2.6.32-5 jeszcze przez rok albo i dłużej w testingu, ale nie wiem na czym w końcu stanęło. Jeżeli potrzebujesz nowszego, to zainstaluj po prostu z Sida/Siduxa, w przypadku kernela to żaden problem.

#3  2011-03-07 14:58:20

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

ArnVaker napisał(-a):

fervi napisał(-a):

Trudno powiedzieć, był jeden taki co chciał przeprowadzać "eksperyment" i trzymać 2.6.32-5 jeszcze przez rok albo i dłużej w testingu, ale nie wiem na czym w końcu stanęło.

Jaki w tym sens? Ładować czas i energię programistów Debiana w przenoszenie do starego jądra zmian, które pojawiły się w późniejszych wersjach?

#4  2011-03-07 15:27:05

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Rzekomo miałoby to zwiększyć stabilność nieistniejącego jeszcze CUT-a (z tego co pamiętam). Cała dyskusja w wątku "For discussion: security support strategy for the wheezy kernel" (link do otwierającej go wiadomości). Szczerze mówiąc nie chce mi się czytać tego jeszcze raz i wyszukiwać dokładnych argumentów, wybacz. :)

#5  2011-03-07 23:06:34

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

ArnVaker: spoko, poczytam sobie. Dzięki za link. Pozwolę sobie przy tym na dwie uwagi:
1. nawet nie wiedziałem że myślą o czymś takim jak CUT ;) . Dodałem sobie DUG-a do czytnika RSS, może teraz będę bardziej na bieżąco.

2. dla mnie ten pomysł jest mało sensowny. Zwiększenie bezpieczeństwa testinga? Ludzie którzy używają Debiana na serwerze potrafią zadbać o jego bezpieczeństwo. Ludzie którzy używają Debiana na desktopie raczej nie wystawiają go na świat, więc nie mają tego problemu (wiem, mit Linuksa jako systemu który nie wymaga opieki). Zwiększenie stabilności testinga? Jakoś testinga mam od kiedy tylko używam Debiana (to będą chyba ze 3 albo 4 lata, pogubiłem się już) i nigdy nie miałem problemów ze stabilnością. Myślę że jest wiele dystrybucji które chciałyby być tak stabilne jak Debian testowy ;) .
Do mnie cały ten projekt zupełnie nie przemawia, ale to nie mój czas wolny, więc mają pełne prawo zrobić z nim co chcą.

Stopka forum