Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-02-28 21:25:13

Nicram - Użytkownik

Nicram
Użytkownik

Freeradius - dwie bazy danych

Witam
Chcę rozdzielić bazy danych dla radiusa. swoich klietntów trzymam w bazie lms. Z tej bazy freeradius roby wszystkie SELECT. Freeradius loguje (INSERT,UPDATE) uwierzytelnionych userów do tabeli radacct, to też taką musiałem dodać do lms. Ale tabela ta dosyć szybko się rozrasta co powoduje dłuższe backupowanie się bazy, dużo większy plik backupu itd. ale mniejsza o to. Dane, które zapisuje radius nie są danymi niezbędnymi w razie odtwarzania bazy/przenoszenia.
Stworzyłem drugą bazę danych o nazwie radius i wrzuciłem do niej strukturę z dokumentacji freeradiusa. Teraz mam dwie bazy z tabelami

Kod:

lms.radacct
radius.radacct

Chcę aby radius wszystkie SELECT robił na bazie lms a wszystkie INSERT,UPDATE robił do bazy radius.
Jak to mogę rozwiązać? i czy wogóle się coś takiego da osiągnąć?

#2  2011-02-28 22:44:37

siarka2107 - Użyszkodnik DUG

siarka2107
Użyszkodnik DUG

Re: Freeradius - dwie bazy danych

przyjrzyj się temu plikowi lms-radius-sql.conf, może on nasunie ci jakieś przemyślenia...

#3  2011-03-01 07:33:54

Nicram - Użytkownik

Nicram
Użytkownik

Re: Freeradius - dwie bazy danych

siarka2107 napisał(-a):

przyjrzyj się temu plikowi lms-radius-sql.conf, może on nasunie ci jakieś przemyślenia...

no tak, najciemniej zawsze pod latarnią :)
odpalić kilka modułów sql a później każdy podpisać do odpowiedniej dyrektywy.
Dzięki

Stopka forum