Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chcę rozdzielić bazy danych dla radiusa. swoich klietntów trzymam w bazie lms. Z tej bazy freeradius roby wszystkie SELECT. Freeradius loguje (INSERT,UPDATE) uwierzytelnionych userów do tabeli radacct, to też taką musiałem dodać do lms. Ale tabela ta dosyć szybko się rozrasta co powoduje dłuższe backupowanie się bazy, dużo większy plik backupu itd. ale mniejsza o to. Dane, które zapisuje radius nie są danymi niezbędnymi w razie odtwarzania bazy/przenoszenia.
Stworzyłem drugą bazę danych o nazwie radius i wrzuciłem do niej strukturę z dokumentacji freeradiusa. Teraz mam dwie bazy z tabelami
lms.radacct radius.radacct
Chcę aby radius wszystkie SELECT robił na bazie lms a wszystkie INSERT,UPDATE robił do bazy radius.
Jak to mogę rozwiązać? i czy wogóle się coś takiego da osiągnąć?
przyjrzyj się temu plikowi lms-radius-sql.conf, może on nasunie ci jakieś przemyślenia...
siarka2107 napisał(-a):
przyjrzyj się temu plikowi lms-radius-sql.conf, może on nasunie ci jakieś przemyślenia...
no tak, najciemniej zawsze pod latarnią :)
odpalić kilka modułów sql a później każdy podpisać do odpowiedniej dyrektywy.
Dzięki