Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-02-24 18:58:47

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Narzędzie do backupów na DVD

Potrzebuję narzędzia, które będzie służyło do tworzenia kopii dysku twardego na nośniku optycznym. Wyobrażam to sobie w ten sposób, że podam mu ścieżkę do katalogu(-ów) których kopię chcę wykonać, powiem że nośnik to zwykła płyta DVD, a on mi zrobi tyle obrazów ISO, ile trzeba. Potem sobie obrazy wypalam k3b.

Oczywiście musi robić kopię katalogu wraz z podkatalogami. Mile widziana również opcja filtrowania, która pozwoli zdefiniować których katalogów sobie w kopii nie życzę (po co mi tam cache i inne pliki tymczasowe).

Preferowany interfejs CLI (żebym mógł to wsadzić do mojego skryptu od backupów) i rozwiązanie dedykowane. Nie chce mi się rzeźbić z du i genisoimage jeśli ktoś już wcześniej to zrobił.

Istnieje coś takiego? Ktoś może coś polecić?

#2  2011-02-24 19:06:53

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: Narzędzie do backupów na DVD

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2011-02-24 22:14:16

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: Narzędzie do backupów na DVD

Podpatrzyłem te narzędzia. cdbackup chce czytać ze STDIN i wypisywać na STDOUT, co — szczerze mówiąc — nie wiem jak miałbym wykorzystać, pewnie dlatego że niezbyt rozumiem po co w ogóle to robić (w tym kontekście).

backup2l korzysta ze split. To by było najfajniejsze narzędzie, ale w przypadku backupów ma dość poważne wady. Musiałbym zrobić obraz ISO (lub archiwum tar), przelecieć je splitem, wypalić poszczególne części. OK. Ale żeby taki backup przywrócić, musiałbym wszystkie części skopiować na dysk, połączyć, rozpakować/zamontować wynik i dopiero kopiować pliki. Gdybym chciał przywrócić tylko jakiś jeden plik z przeszłości... nie, niestety to nie ma prawa się udać. Chyba że ja pomijam jakiś ważny aspekt.

backup-manager już prędzej. Widzę że on tworzy listę plików do wypalenia i tworzy indeksy (jeden indeks na płytę), dzięki czemu wypala odpowiednią liczbę płyt. Tylko nie wiem czy nie lepiej by mi było po prostu skopiować część tego skryptu, chociaż nie obejdzie się bez wielu zmian...

Szkoda że wszystkie te narzędzia służą do robienia kopii a ich wypalanie jest tylko dodatkową funkcją. Wolałbym jakieś proste, dedykowane narzędzie. Pewnie i tak skończy się na tym, że napiszę swoje ;) . Ale może ktoś jeszcze coś podpowie, albo sam pisał coś podobnego.

Stopka forum