Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam problem z Gentoo, pokazuje mi ile procent baterii pozostało, natomiast nie pokazuje mi, ile w przybliżeniu czasu zostało. Jak to naprawić?
Pozdrawiam
hornet napisał(-a):
pokazuje mi ile procent baterii pozostało, natomiast nie pokazuje mi, ile w przybliżeniu czasu zostało
Co Ci pokazuje ?
Jak nie podasz jakie środowisko jaki aplet to trudno będzie komuś Ci coś poradzić.
Kde 4? Od którejś wersji nie ma już tego wskaźnika w aplecie zasilania. Są tylko procenty.
Kurcze, prawda, pominąłem to niechcący. gnome-power-manager.
zacznij kompilować to na pewno długio pochodzi
pokaż config jajka
Akurat od jajka to nie zależy, tylko od samego apletu, ewentualnie (mało prawdopodone) od posiadania dedykowanych modułów od zasilania. Ja w thinkpadzie mam tp_smapi, z którego mogę wyciągnąć informację typu ile miliwatów baterii w danej chwili pobiera procesor.
Z drugiej strony, conky radzi sobie nawet z bardzo okrojoną obsługą zarządzania energią; sam umie obliczać.
Dlatego bardziej skłaniałbym się w kierunku zmiany apletu wyświetlającego stan baterii.
Z trzeciej strony (?) te wszystkie zegarki zależne od baterii są bardzo nieprecyzyjne, ich wskazania zależą od tak wielu czynników, że nie raz 20min życia zmienia się w trzy.
W sumie to od jajka może zależeć, bo Debian mi pokazuje. Jak będę w domu porównam wersje oprogramowania i pokaże konfiguracje kernela.
To nie zalezy od dystrybucji, nie zalezy od jajka, zalezy tylko od apletu i jego konfiguracji (wersji ewentualnie)
Patrzac glebiej, moze byc to wina jajka (aplet nie moze aktualnego poboru mocy odczytac) ale raczej jest to malo prawdopodobne (raczej by sobie szacowal po tepie spadania poziomu baterii)
Strony: 1