Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czy ktoś może wie, słyszał, może ktoś pracuje dla INEA....
Mam internet u tego operatora (kablówka). Teoretycznie, wg umowy powinienem mieć zmienne ip, jednakże przez prawie dwa lata (czyli odkąd pamiętam), to ip się nie zmieniło. Były restarty routera - czasami nie działał nawet kilka dni (wakacje, święta) i żadnych zmian - to samo ip.
Stąd pytanie, czy to ip faktycznie jest zmienne, jak to jest w umowie zawarte, czy może stałe?
Zadałem pytanie samej INEI, ale uzyskałem tylko odpowiedź, że ip jest zmienne.
Nie miałem do czynienia z tą firmą, ale skoro tak twierdzą pewnie tak jest.
Trzeba było zapytać inaczej: jak długo Twój mac adres jest trzymany w leese time.
Zresztą sam możesz sprawdzić "czas dzierżawy" adresu z dhcp. Jeśli ustawiona jest większa wartość, powiedzmy 7 dni, to możesz przez 6,999 dnia mieć powyłączane wszystko a jak przed upływem tego czasu włączysz się ponownie to czas ten zostanie przedłużony.
Oczywiście jeśli mają dhcp :)
To czy IP jest stałe czy zmienne to zależy od tego jak to wszystko jest tam zorganizowane jeśli zbierali MAC'i kart sieciowych to podejżewam że jest stały adres przypisany jeśli nie to jest taka możliwość że jest ustawiony długi czas dzierżawy adresu IP.
Dziwie się że w umowie jest coś takiego jak zmienny adres IP :P
a może oni inaczej rozumieją zmienne ip :P że mogą ci w każdej chwili zmienić ale nie przy każdym restarcie kompa/routera tylko na wyraźną prośbe klienta :P
Operatorzy kablowi praktykują wpis "zmienne IP" żeby w razie konieczności zmian adresacji wynikłych z rozwoju sieci modernizacji czy czegoś innego:
1. nie musieć informować o tym klientów
2. klient nie mógł mieć do nich pretensji, że zmieniło się mu ip (odszkodowań)
Niektórzy faktycznie zmieniają to IP co jakiś czas inni nie.
Strony: 1