Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Gdy dłużej posiedze na przeglądarce internetowej (Galeon) do tego Kadu, Xmms i kilka innych generalnie mało zasobożernych paści wzrasta mi mocno zużycie pamięci. Niby nigdy mi jej nie brakuje, ale dla dobrego samopoczucia wolałbym mieć porządek. Zauważylem taki efekt, że gdy włącze baaaardzo zasobożerny progs (ie. Unreal Tournament) to po wyłączeniu zużycie pamięci spada mi do ok 60MB (na serwerze po takiej akcji spadło do 24MB, choć nie wiem jakim cudem, bo samo KDE żre więcej :D) Mam więc pytanie, jak wywołać podobny efekt bez konieczności włączania tego UT :)
zużycie pamięci operacyjnej w granicach 100% - to normalne, pamiętaj to nie windows.
Popatrz u mnie po normalnej 6 -godzinnej pracy:
bogdan@Boss:~$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 248 241 6 0 4 126
-/+ buffers/cache: 110 137
Swap: 509 21 488
bogdan@Boss:~$
linux lubi cachowac sobie ruzne zeczy w pamieci dzieki temu dziala szybciej jak pamiec jest mu ptrzebna to zwalnia cache
free -m total used free shared buffers cached Mem: 748 730 17 0 37 524 -/+ buffers/cache: 168 580 Swap: 203 0 203
Oczywiście macie rację, ale nie do końca. Dzięki superkarambie mam wskaźnik użycia pamięci (całkowite) oraz zużycie pamięci na programy (bez cache dysku). Okazuje się, że jak się pobiega trochę po necie i na koniec powyłącza wszystkie programy (oprócz samego KDE), to zużycie pamięci na programy jest większe czasem i o 60MB.
Niby masz rację, ale ja wskazuję inny problem niż cache, który tak prawdę powiedziawszy mnie wcale nie obchodzi, jak duży jest, byle pod Linuxem.
linux lubi cachowac sobie ruzne zeczy w pamieci dzieki temu dziala szybciej jak pamiec jest mu ptrzebna to zwalnia cache
zużycie pamięci operacyjnej w granicach 100% - to normalne, pamiętaj to nie windows.
Popatrz u mnie po normalnej 6 -godzinnej pracy:
Eee generalnie chodziło mi o to, że winshit wogóle nie radzi sobie z zarządzaniem pamięcią i co około 5h użytkowania trza by go rebootować, bo strasznie spada wydajność. Ale jeśli mówicie, że tu tego problemu nie ma (pamięć jest zwalniana gdy jest potrzebna) to uwierze na słowo i dumnie będe dalej katował ram :D
Oczywiście macie rację, ale nie do końca. Dzięki superkarambie mam wskaźnik użycia pamięci (całkowite) oraz zużycie pamięci na programy (bez cache dysku).
Hmm, tu nawet nie trzeba Superkaramby, najzwyklejszy miernik systemowy w KDE też pokazuje zużycie pamięci wraz z podziałem na kategorie i właśnie ten miernik wywołał moje zainteresowanie duuuuużą ilością ramu przeznaczonego na cache :)
najzwyklejszy miernik systemowy w KDE też pokazuje...
chciałeś powiedzieć: 'najzwyklejsze cat /proc/meminfo' ;)
najzwyklejszy miernik systemowy w KDE też pokazuje...
Mocne i pewne stwierdzenie, aczkolwiek wprowadzające w błąd. :)
[darkstar:~]$ cat /proc/meminfo total: used: free: shared: buffers: cached: Mem: 1056935936 761196544 295739392 0 46923776 590266368 Swap: 0 0 0 MemTotal: 1032164 kB MemFree: 288808 kB MemShared: 0 kB Buffers: 45824 kB Cached: 576432 kB SwapCached: 0 kB Active: 186600 kB Inactive: 513604 kB HighTotal: 130304 kB HighFree: 2036 kB LowTotal: 901860 kB LowFree: 286772 kB SwapTotal: 0 kB SwapFree: 0 kB [darkstar:~]$
dlaczego wprowadzające w błąd, nie rozumiem? moim zdaniem wszystko widać czarno na białym. poza tym te wszystkie 'mierniki' do kde, gnome i innych skądś biorą te informacje, i jakoś mi się zdaje że właśnie stąd ;)
Kod:
[darkstar:~]$ cat /proc/meminfo total: used: free: shared: buffers: cached: Mem: 1056935936 761196544 295739392 0 46923776 590266368 Swap: 0 0 0 MemTotal: 1032164 kB MemFree: 288808 kB MemShared: 0 kB Buffers: 45824 kB Cached: 576432 kB SwapCached: 0 kB Active: 186600 kB Inactive: 513604 kB HighTotal: 130304 kB HighFree: 2036 kB LowTotal: 901860 kB LowFree: 286772 kB SwapTotal: 0 kB SwapFree: 0 kB [darkstar:~]$dlaczego wprowadzające w błąd, nie rozumiem? moim zdaniem wszystko widać czarno na białym. poza tym te wszystkie 'mierniki' do kde, gnome i innych skądś biorą te informacje, i jakoś mi się zdaje że właśnie stąd ;)
Nie miałem nic złego na myśli, chodziło mi o to, że ktoś mógłby się zasugerować, że ksysguard korzysta z polecenia "cat" do odczytywania /proc/meminfo, co nie jest zgodne z prawdą, a do samego "cat /proc/meminfo" nie mam najmniejszych zastrzeżeń. :)
ktoś mógłby się zasugerować, że ksysguard korzysta z polecenia "cat" do odczytywania /proc/meminfo, co nie jest zgodne z prawdą
no raczej nie ;)