Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
obecnie mam wersję 4.3.X jednak program, który chcę zainstalować wymaga 4.7.0 więc ściągnąłem ze strony paczkę z wersją 4.7.1 rozpakowałem i kompilowałem pół dnia, po skompilowaniu dalej w systemie jest stara wersja, co zrobiłem źle? Program, który chcę zainstalować to QuteScoope.
Niepotrzebnie się męczyłeś... W repozytorium experimental jest QT 4.7.1, wystarczy zainstalować, np.:
amidala / # aptitude -t experimental safe-upgrade libqt4~i -Vs Uzupełnianie niespełnionych zależności... Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libqtwebkit4{a} [2.1.0~2011week03-1] Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: libqt4-designer{u} [4:4.6.3-4] libqt4-qt3support{u} [4:4.6.3-4] qt4-qtconfig{u} [4:4.6.3-4] Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: libqt4-dbus [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-network [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-opengl [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-script [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-scripttools [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-sql [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-sql-sqlite [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-svg [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-webkit [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-xml [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqt4-xmlpatterns [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqtcore4 [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] libqtgui4 [4:4.6.3-4 -> 4:4.7.1-2] 13 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 3 do usunięcia i 138 nie aktualizowanych. Do pobrania 20,6 MB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 7841 kB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
milik napisał(-a):
co zrobiłem źle?
Trudno powiedzieć... Mam nadzieję, że skompilowałeś ale nie zainstalowałeś. W gruncie rzeczy wyszłoby Ci to na dobre. :)
draculla:/home/michal# aptitude -t experimental safe-upgrade libqt4~i
E: Polecenie safe-upgrade nie przyjmuje parametrów
draculla:/home/michal#
Ostatnio edytowany przez milik (2011-02-13 19:38:40)
milik napisał(-a):
: Polecenie safe-upgrade nie przyjmuje parametrów
Możesz jaśniej? ;) Poza tym jaka wersja Debiana w ogóle?
Wersja Debiana to Lenny 5.0. Po wpisaniu
aptitude -t experimental safe-upgrade libqt4~i -Vs
wypluwa mi
draculla:/home/michal# aptitude -t experimental safe-upgrade libqt4~i -Vs
draculla:/home/michal#
Jak zamiast sasafe-upgrade dam full-upgrade to znajduje mi jakieś pakiety ale po wpisaniu zgody na instalowanie pakietów ( T i enter) przerywa proces
draculla:/home/michal# aptitude -t experimental full-upgrade libqt4~i -Vs Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: google-chrome-beta [9.0.597.84-r72991 -> 9.0.597.98-r74359] libpq-dev [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] libpq5 [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] postgresql [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] postgresql-8.3 [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] postgresql-client [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] postgresql-client-8.3 [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] postgresql-contrib [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] postgresql-contrib-8.3 [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] postgresql-doc [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] postgresql-doc-8.3 [8.3.13-0lenny1 -> 8.3.14-0lenny1] 11 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 38,6MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 332kB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte. draculla:/home/michal#
Może coś powinienem do sources.list dodać?
Ostatnio edytowany przez milik (2011-02-13 20:28:31)
Pomijając już to, że repozytorium faktycznie trzeba dodać... To nie wiem czy instalacja tej wersji QT na Lenny jest w ogóle możliwa. To już przestarzała wersja systemu, masz jakiś powód żeby się jej trzymać?
Odnośnie:
Wychodzi na to, że program aptitude w wersji z Lenny'ego nie obsługiwał jeszcze takiej składni. ;) Teraz obsługuje.
A jaką wersję proponujesz? ja myślałem, że to najnowsza :D
Hihi, nie no, to już zabytek. ;) Na Squeeze nie powinno być problemu: http://dug.net.pl/news/223/
Aaaa, no to mnie oświeciłeś hehe A powiedz mi czy jest możliwość zaktualizowania systemu z Lennego do Squeeze bez kasowania wszystkiego z dysku? Bo mam parę rzeczy, które bardzo ciężko mi było skonfigurować i nie chciałbym tego stracić. Dodatkowo, mam programy do prowadzenia firmy.
Oczywiście, że jest. :) Rzuć okiem na ten wątek: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18249
Pozwolę sobie zacytować wypowiedź Minia z tego właśnie wątku:
Minio napisał(-a):
Migracja z oldstable do stable ma przechodzić bezboleśnie — developerzy Debiana kładą specjalny nacisk na tę kwestię.
Oczywiście jakiś backup i trochę uwagi przy zmianie gałęzi nie zaszkodzi. ;)
Ech...chyba się nie zdecyduję :D Chyba żebym zrobił bacup całego systemu ghostem.
Jak chcesz... Jednak kiedy bliżej się temu przyjrzeć... Wsparcie bezpieczeństwa dla Lenny'ego i tak skończy się za niecały rok i do tej pory wręcz powinieneś zaktualizować system do kolejnej wersji stabilnej. Podejrzewam też, że backup systemu poszedłby Ci szybciej niż kolejna kompilacja QT, który w tej wersji i tak pewnie nie będzie działał na Lenny. ;) IMHO w takiej sytuacji kombinowanie z tym QT na Lenny to strata czasu.
a gdybym zrobił apt-get dist-upgrade? zaktualizowaloby mi to do Squeeze?
Tak... Jednak w uwagach do wydania zalecają raczej taką kolejność:
apt-get upgrade apt-get install linux-image-2.6-twoja_architektura apt-get install udev apt-get dist-upgrade
W ogóle ów dokument przed aktualizacją powinieneś przynajmniej przejrzeć.
przeglądnę sobie to i poczytam co i jak. Jak znajdę chwilę to zabiorę się z to i dam znać o wynikach :) Dziękuję Ci za pomoc.
Próbowałem zaktualizować system, wszystko poszło ok aż do dist-upgrade, wywaliło jakiś błąd i teraz nie mogę uruchomić systemu..uruchamia się tylko tryb tekstowy, jak wpisze apt-get install gnome to wywala błąd "operacja zakończona z powodu zbyt wielu błędów" co z tym zrobić? Ma ktoś jakiś pomysł?
apt-get/aptitude -f install dpkg --configure -a
Podaj dokładny błąd.
Po wydaniu komendy
dpkg --configure -a
zaczyna się konfigurowanie pakietów ale przy każdym konfigurowanym pakiecie wyskakuje komunikat
evince zależy od shared-mime-info; jadnakże Pakiet shared-mime-info nie jest jeszcze skonfigurowany
później jest komunikat
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
i tu lista pakietów, min.gnome. a na końcu napisane jest:
Przetwarzanie zostało zatrzymane z powodu wystąpienia zbyt wielu błędów
Przy każdym chodzi o shared-mime-info? Nie możesz całości po prostu wrzucić?
milik napisał(-a):
wywaliło jakiś błąd
Jaki? Jeszcze napisz jakie dokładnie repozytoria ustawiłeś.
Repozytoria ustawiłem takie:
deb http://mirrors.kernel.org/debian squeeze main contrib deb file:/var/ftp/debian squeeze main contrib non-free deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
Błąd dotyczy nie tylko tego jednego pakietu, a wielu różnych, ich jest cała lista. Wrzuciłbym to tutaj ale nie wiem jak to przenieść z laptopa na stacjonarny komputer.
milik napisał(-a):
Wrzuciłbym to tutaj ale nie wiem jak to przenieść z laptopa na stacjonarny komputer.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=6371
(przydałoby się odświeżyć trochę ten tekst...)
Wiec tak:
draculla:~# dpkg --configure -a ostrzeżenie, w pliku "/var/lib/dpkg/available" niedaleko linii 47173 pakiet "virtualbox-3.1": error in Version string '3.1.2-56127_Debian_lenny': invalid character in revision number Konfigurowanie shared-mime-info (0.71-4) ... Unknown media type in type 'all/allfiles' Unknown media type in type 'uri/mms' Unknown media type in type 'uri/mmst' Unknown media type in type 'uri/mmsu' Unknown media type in type 'uri/pnm' Unknown media type in type 'uri/rtspt' Unknown media type in type 'uri/rtspu' Unknown media type in type 'fonts/package' Unknown media type in type 'interface/x-winamp-skin' update-mime-database.real: symbol lookup error: update-mime-database.real: undefined symbol: g_malloc0_n dpkg: błąd przetwarzania shared-mime-info (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 127 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie eog: eog zależy od shared-mime-info (>= 0.20); jednakże: Pakiet shared-mime-info nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania eog (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gnome-core: gnome-core zależy od eog (>= 2.30); jednakże: Pakiet eog nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gnome-core (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gnome-desktop-environment: gnome-desktop-environment zależy od gnome-core (= 1:2.30+7); jednakże: Pakiet gnome-core nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gnome-desktop-environment (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libgtk2.0-0: libgtk2.0-0 zależy od shared-mime-info; jednakże: Pakiet shared-mime-info nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libgtk2.0-0 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libgnomevfs2-common: libgnomevfs2-common zależy od shared-mime-info; jednakże: Pakiet shared-mime-info nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libgnomevfs2-common (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie evolution-data-server: evolution-data-server zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania evolution-data-server (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libepc-ui-1.0-2: libepc-ui-1.0-2 zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.10.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libepc-ui-1.0-2 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie hardinfo: hardinfo zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.12.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania hardinfo (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gnome-keyring: gnome-keyring zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.20.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gnome-keyring (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libpanel-applet2-0: libpanel-applet2-0 zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.20.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libpanel-applet2-0 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie rhythmbox: rhythmbox zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania rhythmbox (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gnome-dictionary: gnome-dictionary zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. gnome-dictionary zależy od libpanel-applet2-0 (>= 2.28.0); jednakże: Pakiet libpanel-applet2-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gnome-dictionary (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie totem: totem zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.20.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania totem (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie compiz-plugins: compiz-plugins zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.8.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania compiz-plugins (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie vinagre: vinagre zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. vinagre zależy od libpanel-applet2-0 (>= 2.28.0); jednakże: Pakiet libpanel-applet2-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania vinagre (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libgnomeprintui2.2-0: libgnomeprintui2.2-0 zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.8.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libgnomeprintui2.2-0 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie abiword: abiword zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.12.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania abiword (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gnash: gnash zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.14.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gnash (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie totem-gstreamer: totem-gstreamer zależy od totem (>= 2.27.1); jednakże: Pakiet totem nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania totem-gstreamer (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Konfigurowanie netatalk (2.1.2-2) ... Starting Netatalk services (this will take a while): cnid_metadafpd is already running (pid = 2010), or the lock file is stale. invoke-rc.d: initscript netatalk, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania netatalk (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 3 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libmutter-private0: libmutter-private0 zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.10.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libmutter-private0 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libavahi-ui0: libavahi-ui0 zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.14.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libavahi-ui0 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie policykit-1-gnome: policykit-1-gnome zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.17.1); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania policykit-1-gnome (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gir1.0-gtk-2.0: gir1.0-gtk-2.0 zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.20.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gir1.0-gtk-2.0 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libchamplain-gtk-0.4-0: libchamplain-gtk-0.4-0 zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.14.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libchamplain-gtk-0.4-0 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie mousetweaks: mousetweaks zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. mousetweaks zależy od libpanel-applet2-0 (>= 2.28.0); jednakże: Pakiet libpanel-applet2-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania mousetweaks (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie mutter: mutter zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. mutter zależy od libmutter-private0; jednakże: Pakiet libmutter-private0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania mutter (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie totem-mozilla: totem-mozilla zależy od totem (= 2.30.2-6); jednakże: Pakiet totem nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania totem-mozilla (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Konfigurowanie hal (0.5.14-3) ... usermod: bez zmian Reloading system message bus config...done. Starting Hardware abstraction layer: haldinvoke-rc.d: initscript hal, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania hal (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gedit-plugins: gedit-plugins zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.14.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gedit-plugins (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie evolution-webcal: evolution-webcal zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.8.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania evolution-webcal (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libgtkglext1-ruby1.8: libgtkglext1-ruby1.8 zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.8.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libgtkglext1-ruby1.8 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gnome-games: gnome-games zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.20.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gnome-games (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie cheese: cheese zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.19.1); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania cheese (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gtk2-engines: gtk2-engines zależy od gtk2.0-binver-2.10.0; jednakże: Pakiet gtk2.0-binver-2.10.0 nie jest zainstalowany. Pakiet libgtk2.0-0 dostarcza gtk2.0-binver-2.10.0, ale nie został jeszcze skonfigurowany. gtk2-engines zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.19.7-2); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gtk2-engines (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie remmina: remmina zależy od libavahi-ui0 (>= 0.6.21); jednakże: Pakiet libavahi-ui0 nie jest jeszcze skonfigurowany. remmina zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.16.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania remmina (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libgksu2-0: libgksu2-0 zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.12.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libgksu2-0 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie epiphany-browser: epiphany-browser zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.20.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania epiphany-browser (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie network-manager-vpnc-gnome: network-manager-vpnc-gnome zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.8.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania network-manager-vpnc-gnome (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie abiword-plugin-mathview: abiword-plugin-mathview zależy od abiword (= 2.8.2-2.1); jednakże: Pakiet abiword nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania abiword-plugin-mathview (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie fast-user-switch-applet: fast-user-switch-applet zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.8.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. fast-user-switch-applet zależy od libpanel-applet2-0 (>= 2.28.0); jednakże: Pakiet libpanel-applet2-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania fast-user-switch-applet (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gnome-media: gnome-media zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gnome-media (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie simple-scan: simple-scan zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania simple-scan (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gnome-netstatus-applet: gnome-netstatus-applet zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.16.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. gnome-netstatus-applet zależy od libpanel-applet2-0 (>= 2.28.0); jednakże: Pakiet libpanel-applet2-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gnome-netstatus-applet (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gnome-control-center: gnome-control-center zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. gnome-control-center zależy od evolution-data-server; jednakże: Pakiet evolution-data-server nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gnome-control-center (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie gcalctool: gcalctool zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania gcalctool (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie synaptic: synaptic zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania synaptic (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie python-evolution: python-evolution zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.8.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania python-evolution (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie fvwm: fvwm zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.8.0); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania fvwm (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie openoffice.org-core: openoffice.org-core zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.10); jednakże: Pakiet libgtk2.0-0 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania openoffice.org-core (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: zbyt wiele błędów, zatrzymanie Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: shared-mime-info eog gnome-core gnome-desktop-environment libgtk2.0-0 libgnomevfs2-common evolution-data-server libepc-ui-1.0-2 hardinfo gnome-keyring libpanel-applet2-0 rhythmbox gnome-dictionary totem compiz-plugins vinagre libgnomeprintui2.2-0 abiword gnash totem-gstreamer netatalk libmutter-private0 libavahi-ui0 policykit-1-gnome gir1.0-gtk-2.0 libchamplain-gtk-0.4-0 mousetweaks mutter totem-mozilla hal gedit-plugins evolution-webcal libgtkglext1-ruby1.8 gnome-games cheese gtk2-engines remmina libgksu2-0 epiphany-browser network-manager-vpnc-gnome abiword-plugin-mathview fast-user-switch-applet gnome-media simple-scan gnome-netstatus-applet gnome-control-center gcalctool synaptic python-evolution fvwm openoffice.org-core Przetwarzanie zostało zatrzymane z powodu wystąpienia zbyt wielu błędów. draculla:~#
Ok, zacznij od tego virtualboxa:
dpkg -P virtualbox-3.1 dpkg --clear-avail apt-get update
Zobacz czy coś się zmieni...
PS Repozytoria masz zdublowane, zostaw na razie (przed apt-get update) tylko to:
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
draculla:~# dpkg -P virtualbox-3.1 ostrzeżenie, w pliku "/var/lib/dpkg/available" niedaleko linii 47173 pakiet "virtualbox-3.1": error in Version string '3.1.2-56127_Debian_lenny': invalid character in revision number dpkg: ostrzeżenie: zignorowanie żądania usunięcia virtualbox-3.1, który nie jest zainstalowany. draculla:~# dpkg --clear-avail draculla:~# dpkg -P virtualbox-3.1 dpkg: ostrzeżenie: zignorowanie żądania usunięcia virtualbox-3.1, który nie jest zainstalowany. draculla:~# dpkg --clear-avail draculla:~# apt-get update Pob: 1 http://ftp.pl.debian.org stable Release.gpg [1671 B] Ign http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable/contrib Translation-en Ign http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable/contrib Translation-pl Ign http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable/main Translation-en Traf http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable/main Translation-pl Ign http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable/non-free Translation-en Ign http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable/non-free Translation-pl Traf http://ftp.pl.debian.org stable Release Pob: 2 http://dl.google.com stable Release.gpg [197 B] Ign http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable/main Translation-en Ign http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable/main Translation-pl Pob: 3 http://dl.google.com stable Release [1347 B] Traf http://ftp.pl.debian.org stable/main i386 Packages Traf http://ftp.pl.debian.org stable/contrib i386 Packages Traf http://ftp.pl.debian.org stable/non-free i386 Packages Pob: 4 http://dl.google.com stable/main i386 Packages [1093 B] Pobrano 4308 B w 1s (3398 B/s) Czytanie list pakietów... Gotowe draculla:~#
Ostatnio edytowany przez milik (2011-02-19 11:28:37)
Tu jest już dobrze, apt-get dist-upgrade dalej nie idzie?
PS Masz chyba jeszcze repozytorium google chrome w jakimś pliku /etc/apt/sources.list.d/*