Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
WhE napisał(-a):
@azhag: W tej wersji się nie da
Szkoda. Zatem choć obsługa Jabbera została dodana, nadal nie jest to klient dla mnie.
Przypomniałem sobie jeszcze — przydałoby się Pokaż/Ukryj w menu PPM ikony w schowku.
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-02-13 14:07:34)
Z web gadu i tlena nie ma polskich znaczków:
np:
Ale jak, krzaki widzisz, czy ogonków nie widzisz?
@giegiel: ten błąd już został poprawiony. Będzie w becie, która prawdopodobnie zostanie dziś wydana (albo jutro, zależy od szybkości poprawiania kilku błędów)
brak spolszczenia w okienku " szukaj kontaktów w katalogu gg"
Brak spolszczenia:
Konfiguracja Kadu >> Rozmowa >> Karty >> Show "New Tab" button Konfiguracja Kadu >> Rozmowa >> Karty >> Show common "Close Current Tab" button in the corner Konfiguracja Kadu >> Kadu >> Start Configuration Wizard?
Dodatkowo cały moduł SMS nie jest spolszczony.
WhE napisał(-a):
Pełne tłumaczenie będzie dostępne w pierwszej wersji rc.
Z ciekawości spytam
Dlaczego dla stabilnego wydania przyjęto numer wersji 0.9.0 a nie 0.6.6 ?
Magia numerków ;)
ilin, bo nie chcieli być satanistami?
ilin: bo Google wydaje Chrome jak głupi i teraz zaczyna się robić bezsensowny wyścig o numerki. Np. Mozilla Corp. planuje do końca roku wydać 3 nowe pełne wersje Firefoksa (jutro ma być Firefox 4, do końca roku Firefox 7). Widać Kadu też to dopadło, niestety.
Nowa wersja jest super! Gdyby ktoś chciał na Squeeze to bez problemu idzie przepakietować z Sida po usunięciu libqtwebkit-dev z debian/control.
Na Squeeze da się z Sida zainstalować bezpośrednio.
aptitude -t unstable upgrade kadu~i
ilin napisał(-a):
Na Squeeze da się z Sida zainstalować bezpośrednio.
Kod:
aptitude -t unstable upgrade kadu~i
Chciał mi zassać Qt4.7 co w przypadku tamtego systemu byłoby ryzykowne dlatego przepakietowałem.
U Ciebie nie chce nowszej wersji Qt?
k4misiek: u mnie (na testingu, czyli nie Squeeze) przy aptitude -t unstable install kadu też chciał narobić strasznego bałaganu — stanęło na propozycji wywalenia k3b, które jest mi potrzebne. Przy aptitude -t unstable upgrade kadu~i (tak jak proponuje ilin) tylko dociągnął jakieś aktualizacje. Wygląda też że działa, chociaż nie wygląda tak ładnie jak na zrzutach ekranu na stronie Kadu.
Minio napisał(-a):
Wygląda też że działa, chociaż nie wygląda tak ładnie jak na zrzutach ekranu na stronie Kadu.
Co masz na myśli? U mnie wygląda jeszcze ładniej bo z motywem Ubuntu Dust :)
ja tam pozostane w squeeze przy kadu 0.6.6rc2 -> jeszcze paczki z sida z tamtego okresu wydaniowego. 0.9 jakbym chciał w squeeze za duzo bałaganu robi i nie chce ryzykowac.
k4misiek: mam na myśli to, że przy moim stylu QT4 (Cleanlooks) wygląda dość nieciekawie. O wiele lepiej wygląda gdy ustawię w qtconfig styl GTK+. Co Ciekawe, mój styl GTK2 to też cleanlooks, jednak z nim Kadu wygląda ciekawiej. Niestety nie potrafię doinstalować innych stylów QT/KDE i muszę wybierać spośród tych 6 co mam :( .
Nie chcę na razie ustawiać stylu GTK dla QT, ponieważ wtedy Psi wygląda trochę gorzej. Ale z drugiej strony dzisiaj wieczorem chcę potestować Kadu i rozważyć przesiadkę z Psi na Kadu właśnie, więc to nie jest wielki problem.
Wersja jest wyższa, gdyż po 2.5 roku pracy i tysiącach commitów uznaliśmy ze wymagany jest większy przeskok niż o 0.5 wersji (0.6.5 -> 0.7.0). Magia numerków nas nie obchodzi. Nadal nie mamy wersji 1.0 ;)
Jak dodać do tego nowego kadu moduł mimetex? Przydałby mi się, a w standardowych modułach go nie ma.
I jeszcze jedno, czy kiedyś uda się zrobić, żeby dało się wysyłać obrazki?
Bo jak na razie:
kadu-kadu - działa
kadu- noweGG - odbierać można, wysyłać nie.
;)
Marvell: Kadu -> Wtyczki -> znajdujesz na liście mouł mime_tex, dwuklik. Mam zwykłe Kadu z repo Sida i kadu-external-modules z tego samego źródła.
Potem w oknie rozmowy klikasz prawym na pasek (tam gdzie „Wyślij” itp.) -> Blokuj paski narzędziowe; jeszcze raz prawy -> Dodaj nowy przycisk -> Wstaw formułę TeX. Po jej kliknięciu pojawia się okienko, u mnie wszystko działa OK.
A co do wysyłania obrazów — na tym samym pasku domyślnie powinieneś mieć „Wstaw obrazek”. Mi we wtorek na Windowsie udało się wysłać obrazek z Kadu do nowego GG (10), więc Tobie też powinno się udać. Chyba że chodzi o odbieranie obrazów wysłanych przez Nowe GG, tego nie sprawdzałem.
Minio, wiem jak włącza się moduły i wstawia obrazek;) Problem w tym, że u mnie nie ma mime_tex na liście modułów.
Mam kadu z repo Archa, tzn local/kadu-devel 0.6.6_rc4-1. Skoro w paczce z debianowego repo jest ten moduł, to powinno się go dodać też i u mnie:)
A co do obrazków to po prostu u mnie wygląda jakby się wysłało, ale odbiorcy nic nie widzą. Odbierać mogę normalnie od ludzi używających GG.
Tak samo przesyłanie plików, nie działa w żadną stronę.
@Marvell: w głównym repo archa jest już 0.9.0. zaktualizuj. Dodatkowo zobacz jaką wersję libgadu wysyłasz. Powinno być 1.10.1. Z tego co wiem wysyłanie obrazków do gg10 działa. Ale ważna jest wersja libgadu
Paczka w Archu jest do dupy bo nie zawiera żadnych zewnętrznych wtyczek.
Marvell: wysyłanie plików na razie nie działa. Ma wrócić w Kadu 0.10.
(Sorry za post pod postem)
A tymczasem opublikowano Kadu 0.9.1 :) . W tym tygodniu powinno być w Sidzie.