Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z błogosławieństwem Bodzia otwieram wątek. Wczoraj wersja beta15 kadu 0.6.6 znalazła się w sidzie :)
Jako, że trwają "chwilowe" problemy z serwerem kadu i nasze forum nie działa, to proszę błędy i uwagi zgłaszać tutaj. Będę się starał odpowiadać na wszystkie wątpliwości :)
Co nowego w nowym Kadu? Za dużo rzeczy aby je wymieniać. Wspomnę tylko kilka najwazniejszych:
1. Podstawowa obsługa jabbera
2. metakontakty (zwane znajomymi)
3. wiele kont jabbera i gadu na jednej liście
4. nowa historia
5. przepisane większość okien
6. Zarządzanie grupami
7. Avatary itd....
No to ja będę pierwszy :)
Przy okazji przykleiłem aby się gdzieś pod spód watek nie dostał.
W statusach brak tłumaczenia.
Wszystko po angielsku.
Free for chat
Away
Do not disturb
Invisible
Change Status Message...
Tak samo w menu na górze, opcja Tools.
Mi dodatkowo od którejś tam wersji nie wyświetla ikonki programu na pasku zadań, nie wiem, czy to u mnie jest coś nie tak:
U mnie w trayu siedzi zarówno na gnome jak i na fluxboxie.
EDIT:)Na pasku zadań tez jest.
W trayu ikonka jest, ale na pasku zadań już nie. Specjalnie to nie przeszkadza, bo program i tak cały czas jest zminimalizowany do traya.
urbinek napisał(-a):
a można prosić o linka do jakiś debków albo repo ?
W Sidzie są normalnie pakiety. Jeśli używałeś wcześniej wersji z experimental, to usuń najpierw.
PS Albo tak jeżeli używasz aptitude:
aptitude install kadu~i/unstable
Paczki sa juz w repo sida.
Pierwsze wrazenia pozytywne, drobne braki w tlumaczeniach - patrz post ilina.
[edit] Za wolno ;-)
Ostatnio edytowany przez Carnophage (2011-02-12 14:19:34)
U mnie coś migracja listy kontaktów z wersji 0.6.5.4 niezbyt bangla (no nie używałem wcześniejszych wersji rozwojowych ;)). Po odpaleniu nowego Kadu na starym profilu wszystkie kontakty są nieaktywne... Muszę je pousuwać i zaimportować listę od nowa żeby było ok.
Jeszcze dopiszę co wcześniej pisałem w CB... Jeżeli ktoś używał wersji z experimental, to aktualizacja do wersji beta15 znajdującej się w Sidzie nie odbędzie się automatycznie, ponieważ nazwa delikatnie się zmieniła. Wcześniej było:
0.6.6-beta14.2-1
a teraz:
0.6.6~beta15-1
Dla apt-get, aptitude itp. nowsza jest wersja z - ;)
Pełne tłumaczenie będzie dostępne w pierwszej wersji rc. Jeśli chodzi o import, to kadu powinno samo zaimportować ustawienia z poprzedniej wersji. Jeszcze nie dawno u mnie to działało. W wolnej chwili to sprawdzę
ArnVaker napisał(-a):
U mnie coś migracja listy kontaktów z wersji 0.6.5.4 niezbyt bangla (no nie używałem wcześniejszych wersji rozwojowych ;)). Po odpaleniu nowego Kadu na starym profilu wszystkie kontakty są nieaktywne... Muszę je pousuwać i zaimportować listę od nowa żeby było ok.
Jeszcze dopiszę co wcześniej pisałem w CB... Jeżeli ktoś używał wersji z experimental, to aktualizacja do wersji beta15 znajdującej się w Sidzie nie odbędzie się automatycznie, ponieważ nazwa delikatnie się zmieniła. Wcześniej było:0.6.6-beta14.2-1
a teraz:
0.6.6~beta15-1
Co dość łatwo zmienić ustawiając w nowym pakiecie wyższy epoch (tutaj: 1).
Prezu, jeśli czytasz ten wątek daj znać. Jeśli nie, mogę dodać zgłoszenie w BTS (a nie robię tego teraz dlatego, że nie chce mi się przypominać obsługi reportbug ;)).
Ponadto przydałoby się dodać w opisie informację, że to również klient Jabbera/XMPP.
Dopisek: ikony jabbera w schowku i na panelu są obrzydliwe:
azhag napisał(-a):
Dopisek: ikony jabbera w schowku i na panelu są obrzydliwe:
http://dug.net.pl/~azhag/kadu_brzydki_tray.png
Dziwne. Ikony są w svg, więc powinny się ładnie skalować do dowolnej wielkości.
To Fluxbox na pasku robi takie paskudne ikony i to nie tylko z Kadu.
Przynajmniej u mnie tak było za czasów jego używania.
Nie mogę się doczekać stabilnej wersji ;)
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-02-12 17:02:29)
k4misiek napisał(-a):
To Fluxbox na pasku robi takie paskudne ikony i to nie tylko z Kadu.
Ja pierwszy raz z czymś takim się spotykam.
Od jakiegoś czasu okazyjnie na windowsie korzystałem z nowego kadu :) dziś sobie zainstalowałem na linuxie wreszcie (z repo bo z kompilacją coś nie szło).
Wszystko fajnie! Ale nie mogę zmaleć gdzie zmienia się ogólny motyw programu (w poprzedniej wersji było np. plastik, clearlooks itd.).
U mnie na fluxie ikonka też się trochę rozmazuje.
Czy da się w tej wersji mieć takie 'dymki' powiadamiające jak w poprzednich? Bo te są brzydkie i mają przyciski 'rozmowa' i 'ignoruj', które zupełnie mi nie są potrzebne.
Marvell napisał(-a):
Czy da się w tej wersji mieć takie 'dymki' powiadamiające jak w poprzednich? Bo te są brzydkie i mają przyciski 'rozmowa' i 'ignoruj', które zupełnie mi nie są potrzebne.
Przyciski też mnie wkurzały więc wchodzisz w ustawienia -> powiadomienia -> dymki -> pokaż przyciski tylko gdy to konieczne
Gdzie są zapisane pliki do stylowania rozmów? Chcę coś zmienić i nie mogę znaleźć tego.
Ostatnio edytowany przez giegiel (2011-02-12 18:26:41)
@giegiel: należy zmienić styl Qt w całym systemie. Zainstaluj pakiet qt4-qtconfig i tam zmień styl.
@Marvell: ustawienia wyglądu dymków powinny się zaimportować. Można jednocześnie zmieniać je tak jak poprzednio. Aby wyłączyć przyciski wejdź w Ustawienia -> Powiadomienia -> dymki -> zaznacz "Pokaż przyciski kiedy tylko to jest konieczne"
@ArnVaker: Jak spróbowałem odpalić tę wersję na configu z 0.6.5.4 to wszystko działa ok (import zadziałał prawidłowo). Z jakiej wersji przeprowadzałeś import?
@azhag: przekazałem Patrykowi informację o tych pakietach, ale dziś nie miał czasu ;)
ale lipa z tym Qt nie będzie tego w ostatecznej wersji? Zawsze było...
Ponowię pytanie może je przeoczono:
Gdzie są zapisane pliki do stylowania rozmów? Chcę coś zmienić i nie mogę znaleźć tego.
Ostatnio edytowany przez giegiel (2011-02-12 18:33:33)
Czy na razie pominięto takie opcje jak "status widoczny tylko dla znajomych" albo "ukryj status dla danego kontaktu?
@giegiel:
1) powodowało to problemy w sytuacji kiedy ktoś zmieniał styl w całym systemie. Na ten moment tego nie będzie. Jeśli będzie silniejszy opór użytkowników to się doda ;)
2) /usr/share/kadu/syntax/chat/ można je skopiować do ~/.kadu/syntax/chat
@Marvell:
w oknie kont na karcie opcje jest checkbox: "pokazuj mój status wszystkim" Odznacz go i to włączy opcję tylko dla znajomych. Wybór czy status ma być pokazywany dla danego znajomego jest w oknie: danych kontaktu na karcie opcje
WhE napisał(-a):
@ArnVaker: Jak spróbowałem odpalić tę wersję na configu z 0.6.5.4 to wszystko działa ok (import zadziałał prawidłowo). Z jakiej wersji przeprowadzałeś import?
0.6.5.4 — napisałem już o tym. :) Ok, po kolei w takim razie (miałem backup katalogu ~/.kadu).
Odpalam normalnie wersję 0.6.5.4 i lista kontaktów jest w porządku:
http://ompldr.org/vN2VmYQ
Aktualizuję Kadu do wersji z Sida, odpalam... i wygląda to tak:
http://ompldr.org/vN2VmYg
W tym momencie każdy osobnik na liście jest nieaktywny, w zakładce:
Twoje konta => Znajomi
pusto... Wybieram tam "Import listy kontaktów", który działa ok:
http://ompldr.org/vN2VmZw
Po zaimportowaniu kontaktów z serwera te zdublowane nieaktywne zostają, wywaliłem je z palca.
ArnVaker napisał(-a):
Jeszcze dopiszę co wcześniej pisałem w CB... Jeżeli ktoś używał wersji z experimental, to aktualizacja do wersji beta15 znajdującej się w Sidzie nie odbędzie się automatycznie, ponieważ nazwa delikatnie się zmieniła. Wcześniej było:0.6.6-beta14.2-1
a teraz:
0.6.6~beta15-1
Cześć,
Tak dokładnie — powinno być 0.6.6~..., zamiast 0.6.6-... To moje niedopatrzenie. Wolę za wszelką cenę uniknąć podbijania epoch ze względnu na czytelność wersji przez laików. To tylko i wyłącznie moje niedopatrzenie, przez które nie skorzystałem z tyldy, sorry. :|
Jeśli korzystałeś z experimentala najlepiej usunąć paczki e tejże, bo ich wersja będzie uważana za wyższą przez APTa niż ta z Sida.
PS: W poniedziałek będzie nowa beta (beta16). To już prawdopodobnie ostatnia beta. W tejże pojawi się dodatkowy moduł nextinfo, który już został sportowany to 0.6.6.
Jak coś pytajcie — obserwuję ten wątek.
WhE napisał(-a):
3. wiele kont jabbera (...) na jednej liście
Jak to wyłączyć? Chcę osobne listy dla osobnych kont, najlepiej tak jak w Gajimie:
[ Konto ] + grupa - ludzik - ludzik + grupa - ludzik [ Konto ] + grupa - ludzik - ludzik - ludzik + grupa - ludzik - ludzik
@azhag: W tej wersji się nie da