Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-02-02 16:38:26

sherp4 - Użytkownik

sherp4
Użytkownik

Szukam laptopa do ok. 2700zł dla Windows i Debian.

Witam, zamierzam kupić sobie laptopa do około 2700zł, jednak problem w tym, że kompletnie w "sprzęcie" nie siedze. Moje jedyne wymagania to takie, żeby nie był to jakiś chłam :), najlepiej jakby dało radę kupić go taniej bez systemu (mam licencje na XP, Win7) oraz żeby Debian/Ubuntu na nim ruszyło. Może macie jakieś sprawdzone modele, albo propozycje? Bardzo był podziękował za takowe :) Szukając, znalazłem taki oto sprzęt, dużo dobrego o nim czytałem, ale ciekaw jestem waszej opinii:
http://www.nokaut.pl/laptopy/notebook-lenovo-ideapad-z-560-a-5.html

Dzięki za propozycje! Pozdrawiam!

#2  2011-02-02 17:25:37

Marvell - Członek DUG

Marvell
Członek DUG

Re: Szukam laptopa do ok. 2700zł dla Windows i Debian.

http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/samsung-n … pl-w7hp.bhtml
Jestem posiadaczem tego sprzętu, i jestem bardzo zadowolony, mieści się w tym przedziale cenowym, a więc szczerze polecam;)

Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.

#3  2011-02-02 20:34:42

parrotlarch - Członek DUG

parrotlarch
Członek DUG

Zgadzam się co do Samsunga. Sam mam R780 (różnice :matryca 17' i procesor i5), który jest trochę droższy, ale do 2700 brałbym właśnie R580. Wydajny jak mały szatan. W takiej cenie chyba lepszego nie ma. Konfiguracja poza prockiem i matrycą jest bardzo podobna do mojego R780. Debian wszystko pięknie sam wykrywa i obsługuje.

Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2011-02-02 20:36:36)

Linux Registered user 437054

#4  2011-02-02 21:04:05

sherp4 - Użytkownik

sherp4
Użytkownik

Dzięki Marvell i parrotlarch, właśnie przeglądając stronę EuroRTVAGD natknąłem się też na tego laptopa, szkoda tylko że czerwony ;) W przyszłym tygodniu podejdę do tegóż sklepu i pooglądam z bliska:) Jednakże, jeśli pojawią się kolejne propozycje to oczywiście z przyjemnością się im przyjrzę.

BTW: Macie jakieś doświadczenie z kupowaniem laptopów bez systemu? Pewnie w sklepach robią z tego problemy, czy da się dogadać? Jak podejdę do sklepu to postaram się coś wynegocjować, ale ciekaw jestem czy nie jest to walka z wiatrakami?
Dzięki!

#5  2011-02-02 23:22:06

Marvell - Członek DUG

Marvell
Członek DUG

On nie jest czerwony, on tak wygląda tylko na zdjęciach. W rzeczywistości jest ciemnowiśniowy, prawie czarny, kolor zmienia się pod kątem patrzenia, taki bajer:D

Mi tylko hibernacja nie działa od razu na Archu, ale może jakbym pogrzebał coś, to by zadziałała.

Raczej wątpię, żeby Ci się udało wynegocjować kupno bez systemu.

Ostatnio edytowany przez Marvell (2011-02-02 23:23:02)

Ludzie dzielą się na 10 grup - na tych, którzy rozumieją zapis binarny i resztę.

#6  2011-02-03 13:40:35

sidjestgit - Gość

sidjestgit
Gość

moja mama siedzi teraz na samsungu r580 - procek i3 grafika gf 310m
ubuntu/debian smiga na nim
(generalnie fajny sprzecik za male pieniadze
wady:
paluchy zostaja na obudowie
sieciowka wifi atherosa nie bangla na 5Ghz tylko 2,4

mozesz smialo brac)

#7  2011-02-03 13:44:41

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

NIGDY nie kupię Samsunga. Żadnego, ani telewizora, ani lodówki, ani lapka, ani telefonu.
Koniec, kropka

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#8  2011-02-03 14:01:06

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

sherp4 napisał(-a):

BTW: Macie jakieś doświadczenie z kupowaniem laptopów bez systemu? Pewnie w sklepach robią z tego problemy, czy da się dogadać? Jak podejdę do sklepu to postaram się coś wynegocjować, ale ciekaw jestem czy nie jest to walka z wiatrakami?
Dzięki!

Ja mam Asus K50iN ale musisz popatrzeć bo te modele były sprzedawane w różnej konfiguracji ;)
Ja mam

Kod:

Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T5900  @ 2.20GHz
03:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation C79 [GeForce G102M] (rev b1)
4GB RAM
dysk 500GB - w oryginale był 5.4k rpm wymieniłem na hybryde ;]

Po ponad roku bateria nadal trzyma koło 2.5h
Jeśli chodzi o winzgroze to w terminie do 14dni od daty zakupu możesz odesłać im naklejkę licencyjną i płytke rescue i dostaniesz zwrot kasy za system.

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#9  2011-02-03 14:12:16

Marvell - Członek DUG

Marvell
Członek DUG

Bodzio napisał(-a):

NIGDY nie kupię Samsunga. Żadnego, ani telewizora, ani lodówki, ani lapka, ani telefonu.
Koniec, kropka

Oo, why?

winnetou napisał(-a):

Jeśli chodzi o winzgroze to w terminie do 14dni od daty zakupu możesz odesłać im naklejkę licencyjną i płytke rescue i dostaniesz zwrot kasy za system.

Serio? I tak można przy kupnie każdego kompa zrobić?
Gdybym wiedział to oddał bym im tego Win7, którego włączam dość rzadko, choć przyznam że zaskakująco dobrze się sprawuje.

#10  2011-02-03 14:19:26

winnetou
Serwis

Marvell napisał(-a):

winnetou napisał(-a):

Serio? I tak można przy kupnie każdego kompa zrobić?
Gdybym wiedział to oddał bym im tego Win7, którego włączam dość rzadko, choć przyznam że zaskakująco dobrze się sprawuje.

Wiem że tyczy sięto laptoków. Czy każdy - niestety nie. Wiem że Asus i jeszcze kilka firm coś takiego oferują(owały).  Był gdzieś nawet stosowny wątek na forum

#11  2011-02-03 14:35:46

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

winnetou napisał(-a):

Wiem że Asus i jeszcze kilka firm coś takiego oferują(owały).  Był gdzieś nawet stosowny wątek na forum

Poniższy?
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16325

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#12  2011-02-03 17:03:42

winnetou
Serwis

si signior dokładnie ten

#13  2011-02-04 01:44:45

sidjestgit - Gość

sidjestgit
Gość

Koniec, kropka

odpowiedz jak z forum Onetu

ale kupisz lodówkę siemensa/lub innego producenta na czipach/kondensatorach Koreańskich - nawet nie pytam.

(nie twierdze ze ten samsung R 580 jest najlepszym wyborem za ta kase - ja bym szukal thinkpada - ale z tym prockiem; oraz "dodatkowa" grafika GF i za takie pieniadze chyba sie nie da - natomiast ten samsung dobrze pracuje z linuksem - i w sumie tyle)

(nasz samsung r580 nie posiadal plyty z systemem - system byl zainstalowany - plus kopia/recower na partycji ukrytej - najlepiej na starcie zrob kopie partycji recowery na dvd lub zdalnym nosniku/nas)

edit2: to nie jest typowy laptop do noszenia w torbie po miescie - jest to raczej domowa maszynka /plastikowa obudowa... cena)

Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2011-02-04 02:03:17)

#14  2011-02-04 07:20:08

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Kurde, od kilku lat nie ma problemu z kupieniem lapka bez systemu, przynajmniej w Polsce. Nie czaję o co chodzi z tą akcją. :)

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#15  2011-02-04 07:56:54

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

czadman napisał(-a):

Kurde, od kilku lat nie ma problemu z kupieniem lapka bez systemu, przynajmniej w Polsce. Nie czaję o co chodzi z tą akcją. :)

Chodzi o to, że jest spory problem z wyegzekwowaniem licencji OEM Windowsa, konkretnie zapisu dotyczącego zwrotu za nieużywane oprogramowanie.

Ale chyba nie o tym jest ten wątek.

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#16  2011-02-04 12:00:03

czadman
Bicycle repairman

azhag napisał(-a):

czadman napisał(-a):

Chodzi o to, że jest spory problem z wyegzekwowaniem licencji OEM Windowsa, konkretnie zapisu dotyczącego zwrotu za nieużywane oprogramowanie.

Ale chyba nie o tym jest ten wątek.

Ależ o tym. Autor wątku podniósł temat zakupu laptopa bez systemu, z czym nie ma najmniejszego problemu.  Jeśli ktoś kupuje lapka z systemem, a potem walczy o zwrot kasy za system to już jego problem....

#17  2011-02-04 12:22:50

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

czadman napisał(-a):

Jeśli ktoś kupuje lapka z systemem, a potem walczy o zwrot kasy za system to już jego problem....

Otóż to! Problemem jest to, że trzeba walczyć o coś, co w myśl licencji należy się jak psu buda. Dobrze, że wreszcie zrozumiałeś. ;)

(Jaki ja się kąśliwy zrobiłem ostatnio :))

#18  2011-02-04 13:35:52

czadman
Bicycle repairman

azhag napisał(-a):

czadman napisał(-a):

Jeśli ktoś kupuje lapka z systemem, a potem walczy o zwrot kasy za system to już jego problem....

Otóż to! Problemem jest to, że trzeba walczyć o coś, co w myśl licencji należy się jak psu buda. Dobrze, że wreszcie zrozumiałeś. ;)

(Jaki ja się kąśliwy zrobiłem ostatnio :))

Na tej samej zasadzie można by się było upominać o zwrot kasy za np. nieużywanego bluetootha. Windows OEM jest integralną częścią zestawu i to tylko dobra wola niektórych producentów, że zwracają pieniądze za system. Jest cała masa modeli laptopów bez systemu lub z jakimś biednym Linuksem do wyboru. Tak na prawdę problemu w Polsce nie ma i nie należy go sztucznie tworzyć. Jeśli jakiś producent nie sprzedaje modeli bez systemu M$ to jego problem, bo użytkownik Linuksa kupi model innego producenta sprzedawany bez systemu. Proste jak budowa cepa. :)

#19  2011-02-04 13:37:56

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

azhag napisał(-a):

...

Jednak nie zrozumiał. W zamian ma własną teorię...

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#20  2011-02-04 14:34:46

czadman
Bicycle repairman

To ja poproszę adekwatny zapis z licencji. Czytałem licencję swojego OEM'owego XP i nie doczytałem się tam czegoś o zwrocie pieniędzy za system.

#21  2011-02-04 15:20:19

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

czadman napisał(-a):

To ja poproszę adekwatny zapis z licencji. Czytałem licencję swojego OEM'owego XP i nie doczytałem się tam czegoś o zwrocie pieniędzy za system.

Na szybko udało mi się znaleźć tylko angielską licencję:

By using the software, you accept these terms. If you do not accept them, do not
use the software. Instead, contact the manufacturer or installer to determine their
return policy for a refund or credit.

z licencji do Visty http://download.microsoft.com/Documents/UseTerms/Wi … 3d60987b4.pdf. Stoi jak byk na samym początku, pogrubioną czcionką.

W licencji dla „podmiotu instalującego” (w oryginale jeśli dobrze pamiętam jak widać nawet powyżej jest trochę zabawny termin „installer” ;)) system OEM na kompie do sprzedaży również jest stosowny zapis. Uwierzysz mi na słowo, czy muszę szukać?

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-02-04 15:26:39)

#22  2011-02-04 16:05:24

czadman
Bicycle repairman

If you do not accept them, do not
use the software. Instead, contact the manufacturer or installer to determine their
return policy
for a refund or credit

Z tego wynika, że zależy to od widzimisię producenta. M$ umywa od tego ręce. Przed zakupem należy się zapoznać z polityką producenta sprzętu dotyczącą postępowania w przypadku wyrażenia niechęci do używania oprogramowania. Jeśli ktoś nie zrobił tego przed zakupem, a producent nie przewiduje zwrotu kosztów za nieużywane oprogramowanie załączone ze sprzętem to nie można mieć do nikogo pretensji, że nie chce oddać kasy za było, nie było zgodnie z licencją, integralną część sprzętu.

Poszukaj proszę innych zapisów.

#23  2011-02-04 17:37:25

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

czadman napisał(-a):

Z tego wynika, że zależy to od widzimisię producenta.

Nie do końca.

czadman napisał(-a):

M$ umywa od tego ręce.

Pełna zgoda.

czadman napisał(-a):

Przed zakupem należy się zapoznać z polityką producenta sprzętu dotyczącą postępowania w przypadku wyrażenia niechęci do używania oprogramowania. Jeśli ktoś nie zrobił tego przed zakupem, a producent nie przewiduje zwrotu kosztów za nieużywane oprogramowanie załączone ze sprzętem to nie można mieć do nikogo pretensji, że nie chce oddać kasy za było, nie było zgodnie z licencją, integralną część sprzętu.

Ustalmy jedno — sprzedawca/„instalator” OEM ma prawo dowolnie wybrać warunki zwrotu. Może wymagać dokonania tego w ciągu 7 dni jak któryś producent, może wymagać złożenia podania o zwrot w stroju klauna lub baletnicy. Jednak już odmowa zwrotu nie jest warunkami zwrotu, ponieważ w tym wypadku zwyczajnie ów zwrot nie występuje (trochę to skomplikowanie napisałem...).

O, wiem jak będzie jaśniej: licencja nie mówi o tym, że należy się zapytać producenta czy tenże zwraca, tylko w jaki sposób zwróci.

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-02-04 17:40:27)

#24  2011-02-04 18:45:48

czadman
Bicycle repairman

To kwestia interpretacji. Polityka zwrotu może również polegać na nie przyjmowaniu zwrotów albo na przyjęciu zwrotu całości urządzenia. To też jest polityka. Nawet jeśli masz rację (jak obstaję przy swoim, bo licencja jasno mówi o polityce zwrotów, a nie o procedurze zwrotów, nie mówi o warunkach nic) i istnieje obowiązek przyjęcia zwrotu, to świadomy użytkownik Linuksa lub innego sytemu nie spod znaku M$ kupując sprzęt z preinstalowanym Windowsem robi z siebie po prostu idiotę, a pozostałym ten Windows i tak nie będzie przeszkadzał.

Piszę o polskich warunkach, bo nie wiem czy gdzieś w innych krajach też jest tak duży asortyment notebooków bez preinstalowanego systemu.

Ostatnio edytowany przez czadman (2011-02-04 18:49:10)

#25  2011-02-14 22:13:20

sherp4 - Użytkownik

sherp4
Użytkownik

Witam ponownie, przepraszam, że dopiero teraz odpisuje ale ostatnio nie miałem zbytnio czasu.
Szczerze mówiąc mocno napaliłem się na tego Samsunga R580, dlatego bardzo bym prosił o rozwinięcie swojego zdania:

Bodzio napisał(-a):

Koniec, kropka

Jeśli można.

winnetou napisał(-a):

Wiem że tyczy sięto laptoków. Czy każdy - niestety nie. Wiem że Asus i jeszcze kilka firm coś takiego oferują(owały).  Był gdzieś nawet stosowny wątek na forum

Szkoda, że Samsung nie zwraca pieniędzy...

czadman napisał(-a):

Jednak przyznasz chyba, że wybór laptopów bez systemu lub linuksem nie jest zbytnio duży? No chyba, że masz jakiś dobry sklep z takim sprzętem, za co byłbym wdzięczny.

Ostatnio edytowany przez sherp4 (2011-02-14 22:13:48)

Stopka forum