Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Poszukiwany edytor, który umożliwi mi wgląd w bieżący wygląd dokumentu, czyli po prostu pokaże na bieżąco lub w sposób bardzo ułatwiony stan aktualny danego dokumentu.
Coś takiego jak na screenie u dołu strony: tutaj.
Może lyx? Wprawdzie stosuje on swój własny format, jednak można łatwo konwertować z i do LaTeX-a.
Ja używam TeXMaker, niestety bez podglądu dokumentu ale bardzo fajny i przyjemny. Do LEd'a się przymierzałem ale jakoś mi nie wyszło. A lyx mi totalnie nie leży - może zrobie jeszcze jedno podejście kiedyś ;)
azhag napisał(-a):
Może lyx? Wprawdzie stosuje on swój własny format, jednak można łatwo konwertować z i do LaTeX-a.
Hmm.. ten swój własny format mnie zniechęca..
winnetou napisał(-a):
Ja używam TeXMaker, niestety bez podglądu dokumentu ale bardzo fajny i przyjemny. Do LEd'a się przymierzałem ale jakoś mi nie wyszło. A lyx mi totalnie nie leży - może zrobie jeszcze jedno podejście kiedyś ;)
LaTeX Editor is designed to work on Windows 95/98/Me/NT4/2000/XP/2003/Vista operating systems. LEd's capabilities vary according to the operating system used, e.g., Visual Styles from Windows XP. It, however, works with almost all functionality also on Windows 95.
kondzio14 napisał(-a):
azhag napisał(-a):
Hmm.. ten swój własny format mnie zniechęca..
Wg mnie nie powiniem — lyx dostarcza programy lyx2latex i latex2lyx
Ojej, interfejs przedpotopowy.. chociaż może tylko tak na pierwszy rzut oka, potestuję.
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2011-02-05 20:05:37)
A no racja, LEd'a kiedyś na winzgrozie męczyłem. Ale podobno działa z wine - czemu nie potestować :)
Ostatnio edytowany przez winnetou (2011-02-05 20:49:06)
A ja mam inne pytanie: po co mieć podgląd dokumentu w edytorze TeX-owym? Właśnie o to chodzi w TeX-u, żeby zająć się strukturą i zapomnieć o tym, jak dokument będzie wyglądał — będzie wyglądał dobrze.
Minio napisał(-a):
A ja mam inne pytanie: po co mieć podgląd dokumentu w edytorze TeX-owym? Właśnie o to chodzi w TeX-u, żeby zająć się strukturą i zapomnieć o tym, jak dokument będzie wyglądał — będzie wyglądał dobrze.
Czasem jak coś obcego mi wprowadzam lub chcę mieć jakąś drobną zmianę i nie jestem przekonany do końca co do efektu moich działań byłoby pomocnym. Zamiast kompilować etc..
To kwestia ustawienia edytora — np. w vim-ie można dokument kompilować automatycznie przy każdym zapisywaniu. Przeglądarki PDF chyba w większości automatycznie odświeżają dokument jeśli wykryją zmianę (a przynajmniej evince tak robi).