Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy da rade zainstalować w Debianie w celach edukacyjnych oczywiscie KDE 4.6 ?
Posiadam wersję systemu
uname -a Linux debian 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Wed Jan 12 03:40:32 UTC 2011 x86_64 GNU/Linux
Czy jest możliwość instalacji tej wersji KDE 4.6 bez przechodzenia na wersję Debian Sid ? Może dało by rade dodać tylko odpowiednie repozytoria ?
Mam jeszcze jedno błache pytanie. Jak poprzez konsole sprawdzić jaką mamy zainstalowaną wersje gnome?
Alternatywa tego polecenia
kde4-config --version
Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-27 16:58:56)
W sidzie siedzi 4.4.5. 4.6 na razie w debianie nie ma.
debek napisał(-a):
Jak poprzez konsole sprawdzić jaką mamy zainstalowaną wersje gnome?
Najlepiej:
dpkg -l |grep gnome
... poszczególne komponenty niekoniecznie muszą być w tych samych wersjach.
>> odnośnie KDE << (od postu irii — #158 w wątku)
mati75 napisał(-a):
W sidzie siedzi 4.4.5. 4.6 na razie w debianie nie ma.
A ze strony KDE nie dało by pobrac binarnych pakietów jak do innych dystrybucji ?
http://www.kde.org/info/4.6.0.php
ArnVaker A jest może jakieś bardziej ogólne polecenie do wszystkich Linuksów jak to do KDE.
Tyle że bez dpkg ?
gnome-about --gnome-version
(w linka odnośnie kde chyba nie kliknąłeś ;))
ArnVaker napisał(-a):
Kod:
gnome-about --gnome-version(w linka odnośnie kde chyba nie kliknąłeś ;))
Dzięki teraz pokazało
gnome-about --gnome-version /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/panel:543: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/trough-horizontal1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/panel:547: Background image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/panel:556: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/slider-horiz1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/panel:559: Overlay image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/panel:568: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/slider-horiz-prelight1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/panel:571: Overlay image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:154: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/trough-horizontal1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:158: Background image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:164: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/trough-vertical1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:168: Background image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:180: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/slider-horiz1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:183: Overlay image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:192: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/slider-horiz-prelight1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:195: Overlay image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:204: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/slider-horiz1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:207: Overlay image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:219: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/slider-vert1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:222: Overlay image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:231: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/slider-vert-prelight1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:234: Overlay image options specified without filename /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:243: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "Range/slider-vert1.png" /home/on/.themes/Wolfe/gtk-2.0/styles/tweaks:246: Overlay image options specified without filename (gnome-about:17232): Gtk-WARNING **: Nie można odnaleźć modułu obsługującego motyw w module_path: "murrine", (gnome-about:17232): Gtk-WARNING **: Nie można odnaleźć modułu obsługującego motyw w module_path: "murrine", Wersja: 2.32.1
Trochę niezgodności ale działa :)
Co do tego linka to już kliknąłem. Trzeba niestety poczekać aż sie pojawi w Sidzie. Myślałem że wersje z Kubuntu dało by rade zainstalować na Debianie. Ale jednak nie.
Dzięki jeszcze raz z info ;]
hmm, u mnie nie ma żadnych niezgodności:
amidala / # gnome-about --gnome-version Wersja: 2.30.2 Dostawca: Debian Data zbudowania: 12.11.2010
EDIT:
debek napisał(-a):
Trzeba niestety poczekać aż sie pojawi w Sidzie.
Tam jest napisane, że tu ma być na dniach: http://qt-kde.debian.net/
A może byś mi poradził . Czy da się jakimś poleceniem dodać informacje do conky. O taktowaniu rdzenia karty graficznej radeon , oraz rozmiar jej pamięci . Próbowałem już różne polecenia by wywołać te informacje w konsoli
dmesg|egrep "drm|radeon" lspci -k lspci -v lspci lspci -v -s (00:18.49 tu dany numer) dpkg -l | grep ati fglrxinfo
I w żadnym z tych polecen nie ma tego. Mam otwarte sterowniki catalyst. Dodam że w ATI catalyst control center>informacje. Jest tam to wszystko opisane. A uruchamia się tym poleceniem amdcccle. Ale jak wyciągnąć z tego informacje na konsoli i dodać potem ten wpis do conky. To już nie wiem.
Nie mam Radeona — w związku z tym nie mam pojęcia jak się to robi.
ArnVaker napisał(-a):
Nie mam Radeona — w związku z tym nie mam pojęcia jak się to robi.
No trudno. Opierając sie o te polecenia
exec nvidia-settings -q GPU2DClockFreqs -t exec nvidia-settings -q VideoRam -t
Próbowałem wymodzić pod radeona podobne polecenie. Niestety otwiera się całe okno
amdcccle -q GPU2DClockFreqs -t exec amdcccle -q VideoRam -t
Ostatnio edytowany przez debek (2011-01-27 20:35:40)
Tu: http://qt-kde.debian.net/ jest repozytorium KDE 4.5 dla Debiana.
Półoficjalne - miało to potem trafić do experimetal.
Ale działa świetnie - dużo lepiej niż 4.4.x. Więc polecam.
A na 4.6 też czekam z niecierpliwością ;)
Za około tydzień wydanie stabilne Squeeze i nowa gałąź testowa, więc pewnie ruszą też uaktualnienia programów do najnowszych wersji.
Ostatnio edytowany przez ultr (2011-01-31 16:42:10)
Ja według tego kompilowałem kiedyś na Debianie:
http://banasiak.me/linux/w-oczekiwaniu-na-paczki-kde4-kompilacja/
Ja nie wiem, czy dla 4,6 to aktualne, pewnie tak :D
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-01-31 17:14:09)
ultr napisał(-a):
Tu: http://qt-kde.debian.net/ jest repozytorium KDE 4.5 dla Debiana.
Półoficjalne - miało to potem trafić do experimetal.
Ale działa świetnie - dużo lepiej niż 4.4.x. Więc polecam.
Zainstalowałem i prawie zachwyt. Mam podpiety telewizor pod kompa Jak poprzednio chciałem go uruchomić jako drugi monitor, to musiałem wylogować się i zalogować ponownie, gdyż inaczej nie mogłem maksymalizować filmów na TV. Po prostu obraz pojawiał się na monitorze . Teraz wsio działa z buta.
debek napisał(-a):
A może byś mi poradził . Czy da się jakimś poleceniem dodać informacje do conky. O taktowaniu rdzenia karty graficznej radeon , oraz rozmiar jej pamięci . Próbowałem już różne polecenia by wywołać te informacje w konsoli
Kod:
dmesg|egrep "drm|radeon" lspci -k lspci -v lspci lspci -v -s (00:18.49 tu dany numer) dpkg -l | grep ati fglrxinfoI w żadnym z tych polecen nie ma tego. Mam otwarte sterowniki catalyst. Dodam że w ATI catalyst control center>informacje. Jest tam to wszystko opisane. A uruchamia się tym poleceniem amdcccle. Ale jak wyciągnąć z tego informacje na konsoli i dodać potem ten wpis do conky. To już nie wiem.
Catalyst to sterowniki zamknięte, nie otwarte. Jeśli ich używasz, polecenia których potrzebujesz to:
aticonfig --odgc aticonfig --odgt
Ostatnio edytowany przez darkwater (2011-02-08 08:35:23)