Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zauważył ktoś na maszynie ze zmiennym taktowaniem procesora (najczęściej laptop ;)) 'rozjeżdżający się' zegar?
Dziś (`date`) ustawiłem z wręcz atomową precyzją zegarek na ręce (binarny, prosty, w cholerę dokładny, po pół roku od ostatniego resetu czas nie różni się od nastawionego o więcej niż 2 sek) z zegarem w Rockbox'ie, a do tego ostatniego (jako ze widać sekundy) dokoptowałem RTC w laptopie.
Po kilku radosnych kompilacjach kernela i rebootach jakież było moje zdziwienie, kiedy czas różnił się o 6 sekund, po dwóch godzinach...
cpufreq zarządzany ondemand, systemowy czas zapisywany do RTC przy shutdownie systemu.
EDIT: Sam sobie odpowiadajac na pytanie: opcja clocksource=tsc polowicznie rozwiazala problem.
EDIT:Nie mam juz pomyslu.
Pulsar lis # hwclock;date Wed Jan 5 15:12:18 2011 -0.156341 seconds Wed Jan 5 14:53:12 CET 2011
:(
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2011-01-05 15:18:23)
Może po prostu taki trafił ci się kwarc w rtc ;) mam tego typu problem z jednym z serwerów. A na serwerach nie używam cpufreq.
Na laptopach raczej tego nie zauważam. No chyba, że włącza mi się regularnie jakieś nptdate i nie jestem tego świadom ;).
Ostatnio edytowany przez bobycob (2011-01-08 22:25:04)
rozumiem ze zegar rozjezdza sie w trakcie pracy komputera (czyli wtedy kiedy chodzi zegar "systemowy", a uklad RTC nie jest wykorzystywany) ...
akurat tsc niekoniecznie jest dobrym pomyslem na taki problem (tsc jest zwiazany z rejestrem procesora zwiekszanym z kazydym taktem wiec dzialanie tego clocksource moze zalezec od taktowania) ... zobacz jakie masz dostepne zrodla zegara cat /sys/devices/system/clocksource/*/available_clocksource i wyproboj rozne (mozesz zaczac np. od hpet - on bazuje na sprzetowym ukladzie zegarowym) ... zrodla mozesz tez przelaczac na zywac w /sys (ale moze to zawiesic system)
Członku z Ramienia wysunięty na Czoło! ;) Zauważyłem, że jest to ściśle powiązane z cpufreqd i zmieniłem sterownik speedstep-centino na jakiś acpikowaty. Co prawda był w opcjach jądra zaznaczony jako deprecated, ale miał też opcję dla mojego procesora.
Pulsar ~ # uptime;bash time.sh 00:31:59 up 1 day, 5:46, 2 users, load average: 1.31, 1.11, 0.86 hw:Sun Jan 9 00:32:11 2011 -0.040765 seconds sys:Sun Jan 9 00:31:59 CET 2011
myślę że to będę w stanie znieść.
tak z ciekawości co to za sprzęt?
IBM Thinkpad T41 modded by 6502 (wymienione WiFi na nieśmiertelnego Atherosa, hdd zamienione na 2x CF, zapodane chłodzenie z T43, wyczyszczona obudowa xD), aktualne na gen2 z paczem TOI. Śmiga jak diabeł, bootowanie do login screenu <30 s. </napinka>
EDIT: dopiero teraz zobaczyłem Twój post bercik :(. Już zaglądam, siedzi tam tylko acpi-pm, pewnie po zmianie sterownika z zarządzania taktowaniem na acpi-cośtam.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2011-01-09 23:20:14)
w teorii acpi-pm nie powinien zalec od czestotliwosci CPU ... chodzi on z wlasna (10MHz) ... patrz punkt 17.5.117 specyfikacji ACPI: http://www.acpi.info/DOWNLOADS/ACPIspec30b.pdf