Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Posiadam kartę Intela opartą na HM55 Express i jakość wyświetlanego obrazu pozostawia wiele do życzenia. Kolory są strasznie blade, czcionki wyglądają tragicznie, są dziwnie małe, jakby "kolorowe", zbyt szerokie, rozmazane i szare. Instalowałem mscorefonts, dejavu, kilka "pożyczonych" fontów z Windows 7 i niestety nie uzyskałem zadowalającego efektu. DPI ustawione na 96.
Jak dobrze ustawić parametry matrycy i czcionki? Być może czegoś nie mam zainstalowanego. Istnieją jakieś alternatywne sterowniki dla kart Intela?
Pewnie wystarczy skonfigurować dobrze freetype, aczkolwiek bladości kolorów to raczej nie poprawi. Przykładowa konfiguracja:
$ vim ~/.font.conf
<?xml version='1.0'?> <!DOCTYPE fontconfig SYSTEM 'fonts.dtd'> <fontconfig> <match target="font"> <edit mode="assign" name="rgba"> <const>none</const> </edit> </match> <match target="font"> <edit mode="assign" name="hinting"> <bool>true</bool> </edit> </match> <match target="font"> <edit mode="assign" name="hintstyle"> <const>hintslight</const> </edit> </match> <match target="font"> <edit mode="assign" name="antialias"> <bool>true</bool> </edit> </match> </fontconfig>
Zmiana "true" na "false" powinna powodować widoczne zmiany w nowo uruchomionych aplikacjach lub co ciekawe kartach Firefoksa. Jeśli nie to system jakoś przesłania te ustawienia swoimi i trzeba znaleźć w swoim GUI to i najlepiej wyłączyć/lub analogiczne ustawić. (KDE: systemsettings -> wygląd programów -> czcionki -> antyaliasing On -> styl hitingu CIENKI; PS. Ja nie wymuszam DPI)
Intel ma obecnie tylko jeden sterownik, który powinien działać dobrze.
Podejrzewam raczej po opisanych efektach złą rozdzielczość dla monitora.
Pokaż:
xrandr
Pod Gentoo ustawiłem raz i działa, choć pamiętam, że i tam miałem problemy z tym. Teraz mam ładne ostre fonty. Chodzi o uzyskanie czegoś takiego: http://img524.imageshack.us/i/201009062356081280x1024.png/
Użyłem mój stary font.conf:
% cat .fonts.conf <?xml version="1.0"?><!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd"> <fontconfig> <match target="font" > <edit mode="assign" name="rgba" > <const>none</const> </edit> </match> <match target="font" > <edit mode="assign" name="hinting" > <bool>true</bool> </edit> </match> <match target="font" > <edit mode="assign" name="hintstyle" > <const>hintmedium</const> </edit> </match> <match target="font" > <edit mode="assign" name="antialias" > <bool>true</bool> </edit> </match> </fontconfig>
% xrandr Screen 0: minimum 320 x 200, current 1366 x 768, maximum 8192 x 8192 VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis) LVDS1 connected 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm 1366x768 60.2*+ 1360x768 59.8 60.0 1024x768 85.0 75.0 70.1 60.0 43.5 832x624 74.6 800x600 85.1 72.2 75.0 60.3 56.2 640x480 85.0 72.8 75.0 59.9 720x400 85.0 640x400 85.1 640x350 85.1 HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis) DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Strony: 1