Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej
Mam problem z odtwarzaniem filmów w jakości full hd w kontenerze matroska. Problem dotyczy tylko moich filmów robionych przeze mnie. Najpierw nagrywam materiał kamerą, a potem obrabiam w KDEnlive. Wcześniej mialem Mandrivę i tam moje filmy się dobrze odtwarzały. Po zmianie systemu na kubuntu odpalam moje filmy i okazuje sie, że nie da się oglądać. Obraz się zacina i staje w miejscu, a tylko słychać dźwięk. Problem dotyczy smplayera, vlc, kaffeine. Jednakże filmy odtwarzają się prawidłowo w czystym mplayerze spod konsoli, procesor też wtedy nie skacze do 50%, tylko jest na normalnym poziomie. Wyciągam więc z tego wniosek, że mam coś nie tak z kodekami albo z systemem, skoro pod czystym mplayerem działa ok. Poniżej podaję to co wypluwa konsola:
darek@kubuntu-pc:/mnt/Media_2/MOJE NAGRANIA$ mplayer Milo.mkv MPlayer 1.0rc4-4.4.5 (C) 2000-2010 MPlayer Team mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing Milo.mkv. libavformat file format detected. [matroska @ 0xa0a0150]Estimating duration from bitrate, this may be inaccurate [lavf] stream 0: video (h264), -vid 0 [lavf] stream 1: audio (aac), -aid 0, -alang pol VIDEO: [H264] 1920x1080 0bpp 25.000 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s) Clip info: doctype: matroska open: No such file or directory [MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid open: No such file or directory [MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid [VO_TDFXFB] Can't open /dev/fb0: No such file or directory. [VO_3DFX] Unable to open /dev/3dfx. ================================================== ======================== Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264) ================================================== ======================== ================================================== ======================== Opening audio decoder: [faad] AAC (MPEG2/4 Advanced Audio Coding) FAAD: compressed input bitrate missing, assuming 128kbit/s! AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/8.33% (ratio: 16000->192000) Selected audio codec: [faad] afm: faad (FAAD AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio)) ================================================== ======================== AO: [alsa] 44100Hz 2ch s16le (2 bytes per sample) Starting playback... Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect. VO: [vdpau] 1920x1080 => 1920x1080 Planar YV12 No bind found for key 'MOUSE_BTN3'.-MOUSE_BTN3_DBL No bind found for key 'MOUSE_BTN3_DBL'. 0 No bind found for key 'MOUSE_BTN3'.-MOUSE_BTN3_DBL No bind found for key 'MOUSE_BTN3_DBL'. 0 No bind found for key 'MOUSE_BTN3'.-MOUSE_BTN3_DBL No bind found for key 'MOUSE_BTN3_DBL'. 0 A: 49.3 V: 48.4 A-V: 0.893 ct: -0.001 0/ 0 119% 13% 7.2% 50 0 ************************************************ **** Your system is too SLOW to play this! **** ************************************************ Possible reasons, problems, workarounds: - Most common: broken/buggy _audio_ driver - Try -ao sdl or use the OSS emulation of ALSA. - Experiment with different values for -autosync, 30 is a good start. - Slow video output - Try a different -vo driver (-vo help for a list) or try -framedrop! - Slow CPU - Don't try to play a big DVD/DivX on a slow CPU! Try some of the lavdopts, e.g. -vfm ffmpeg -lavdopts lowres=1:fast:skiploopfilter=all. - Broken file - Try various combinations of -nobps -ni -forceidx -mc 0. - Slow media (NFS/SMB mounts, DVD, VCD etc) - Try -cache 8192. - Are you using -cache to play a non-interleaved AVI file? - Try -nocache. Read DOCS/HTML/en/video.html for tuning/speedup tips. If none of this helps you, read DOCS/HTML/en/bugreports.html. No bind found for key 'MOUSE_BTN3'.-MOUSE_BTN3_DBL No bind found for key 'MOUSE_BTN3_DBL'. 0 A: 109.3 V: 105.3 A-V: 3.946 ct: 0.095 0/ 0 113% 13% 5.3% 284 0 Exiting... (Quit)
Może ktoś mógłby mi coś poradzić co zrobić, żeby w innych odtwarzaczach filmy odtwarzały się prawidłowo?
Musisz w smplayerze ustawić takie same wyjście wideo jak w mplayerze.
Sprawdź na którym dziala dobrze
mplayer film.mkv -vo x11
mplayer film.mkv -vo xv
mplayer film.mkv -vo gl
mplayer film.mkv -vo gl2
Na którym będzie szło bez zacięć takie ustaw.
Kodeki tu raczej nic nie mają do rzeczy
VO: [vdpau] 1920x1080 => 1920x1080 Planar YV12
Mplayer używa vdapu. W innych też ustaw to wyjście.
Ustawiłem VO: [vdpau] i jest już o niebo lepiej, ale dalej mam wrażenie, że jeszcze trochę minimalnie się tnie, można coś zrobić, zeby już całkiem obraz był płynny?
Jeszcze mam pytanie jakie wyjście wybrać w vlc bo tam się inaczej nazywają.
Ostatnio edytowany przez vnu007dl (2010-12-07 17:02:19)
Masz dwa rdzenie — możesz puścić na dwa wątki. Instalujesz mplayer-mt (jest w repozytorium "multimedia"), w ustawieniach smplayera zmieniasz polecenie z mplayer na mplayer-mt i w zakładce "Wydajność" ustawiasz wątki na 2. U siebie od razu zobaczyłem różnicę :)
Ja używam mplayer-mt czyli wersji wielowątkowej.
W smplayerze trzeba w opcjach podać lokalizację mplayer-mt i w zakładce zaawansowane--> opcje mplayera --> Opcje:
wkleić
-vc ffmpeg12vdpau,ffh264vdpau,ffwmv3vdpau,ffvc1vdpau, -vf-clr -lavdopts threads=2
Tak to mam u siebie i nie mam żadnych problemów z full hd.
O widze że ktoś mnie ubiegł:)
Ostatnio edytowany przez tm (2010-12-07 17:13:43)
Jak masz odpowiedni chipset, to możesz skorzystać z VAAPI: http://en.wikipedia.org/wiki/Video_Acceleration_API
Na moim i3 działa dość ładnie.
(jest w repozytorium "multimedia")
Nie zapominajcie ,że tu mamy do czynienia z ubuntu a właściwie kubuntu. :)
No właśnie ... nie mam w repo czegoś takiego jak mplayer-mt ( kubuntu 10.10)
Macie może jakiś namiar na paczkę deb, któ¶a by mogła u mnie działać? Czy zostaje kompilacja?
ilin napisał(-a):
Nie zapominajcie ,że tu mamy do czynienia z ubuntu a właściwie kubuntu. :)
ałć :)
vnu007dl napisał(-a):
Macie może jakiś namiar na paczkę deb, któ¶a by mogła u mnie działać?
Oczywiście nie testowałem, ale może to: https://launchpad.net/~longinus00/+archive/mplayer-mt
Własciwie to teraz sprawdzając u mnie mplayer-mt na materiale hd (x264) za wiele nie daje bo i tak przetwarzaniem zajmuje się karta graficzna. A jakie masz użycie cpu podczas odtwarzania?
Dodałem to repo, ale nie pokazuje mi się ten pakiet mplayer-mt na liście pakietów. Co do odtwarzania to zużycie procka mam średnio na około 35%. Mam Pentium E8400 i grafike geforce 9600.
Z tego co widzę: https://launchpad.net/~longinus00/+archive/mplayer- … archive-extra
To w przypadku tego repozytorium pakiet nazywa się po prostu mplayer. W Debianie mamy dodatkowy pakiet mplayer-mt i można zainstalować go obok zwykłego mplayera. Tutaj możesz zastąpić mplayera ze standardowego repozytorium Ubuntu powyższym.
W Kde wyłącz jeszcze efekty graficzne podczas oglądania (Alt+Shit+F12), bo np. opengl całkiem sporo używa procesora.