Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Posiadam Linuxa Ubuntu Studio i mam problem z ustawieniem nagrywania. Niby w alsamixerze mam zaznaczone CAPTURE na Mic, ale jak odpalam nagrywanie w programie (w moim przypadku Cool Edit Pro zainstalowany na Wine) to słychać jedynie ciszę. Podobnie jest kiedy ustawię CAPTURE na Line-In. Sprawdzałem czy może jakiś program, który jest bezpośrednio pod Linuxa zadziała jak trzeba. W moim przypadku był to Ardour oraz standardowy rejestrator dźwięku i również nie dało to oczekiwanego rezultatu. Dopiero zaczynam przygodę z Linuxem więc proszę o wyrozumiałość ;)
http://a.yfrog.com/img14/1031/zrzutekranuqc.png <- tak mam ustawione w alsamixerze (screen)
karta dźwiękowa to Sound Blaster X-Fi xM Gamer... to chyba może mieć znaczenie.
Ardour to skomplikowany program.Do nagrywania wystarczy prozaiczny audacity.
Pokaż jeszcze
amixer scontents
bo alsamixer lubi mieć "drugą stronę" ktorej na obrazku nie widać.
Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume cvolume penum Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Capture 0 - 256 Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] Capture 256 [100%] [0.00dB] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] Capture 256 [100%] [0.00dB] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume cvolume cswitch cswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Capture 0 - 256 Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] Capture 256 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] Capture 256 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Front',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Mono: Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Surround',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Mono: Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Center/LFE',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Mono: Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off] Simple mixer control 'Side',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Mono: Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Line-in',0 Capabilities: pvolume cvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Capture 0 - 256 Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off] Capture 256 [100%] [0.00dB] [off] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off] Capture 256 [100%] [0.00dB] [off] Simple mixer control 'Mic',0 Capabilities: pvolume cvolume cswitch cswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Capture 0 - 256 Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] Capture 256 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 255 [100%] [0.25dB] Capture 256 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'S/PDIF-in',0 Capabilities: pvolume cvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Capture 0 - 256 Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off] Capture 256 [100%] [0.00dB] [off] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off] Capture 256 [100%] [0.00dB] [off] Simple mixer control 'S/PDIF-out',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Mono: Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off]
Może się mylę ale ...
Simple mixer control 'S/PDIF-in',0 Capabilities: pvolume cvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined penum Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 256 Capture 0 - 256 Front Left: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off] Capture 256 [100%] [0.00dB] [off] Front Right: Playback 256 [100%] [0.00dB] [off] Capture 256 [100%] [0.00dB] [off]
Tak jakby wyłączone było.
Odpal alsamixer i naciśnij F4 zobacz czy tam jakichś przełączników nie ma.
Pokaż jeszcze
arecord -l
emerjot@eMeRJot:~$ arecord -l **** Lista CAPTURE urządzeń **** karta 0: XFi [Creative X-Fi], urządzenie 0: ctxfi [Front/WaveIn] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
Masz jakiś mikrofon ?
Z tym alsamixerem robiłeś co napisałem w poprzednim poście ?
Mam MXL-990 podłączony do konsolety peavey pv6, a konsoletę kablem 2 chinch - jack do karty dźwiękowej ;) Podłączenie jest na bank dobre... w Windowsie działało. Nie zapomniałem o włączeniu phantoma ;)
Z alsamixerem próbowałem. Wcisnąłem F4 i pod wszystkimi suwakami (oprócz Master) są takie kreseczki. Jak nacisnę spację to zamiast kreseczek pojawia się CAPTURE. Standardowo CAPTRUE jest na PCM, Mic i S/PDIF-in. Próbowałem wyłączyć jedno by sprawdzić czy działa drugie, ale to nic nie dało. Mogę jeszcze dodać, że jak włączam nagrywanie to nagrywają mi się wszystkie dźwięki, które są odtwarzane w systemie. Czyli jak np. puszczę sobie jakieś mp3 z odtwarzacza to nagrywa mi to mp3. Tak jak bym miał włączony "What You Hear"...
arecord -D hw:0,0 -f cd | aplay
Wklej to w terminal i mów do mikrofonu.
Powinieneś się usłyszeć w głośnikach.
Jeśli nie to pobaw się alsamixerem.
Tam mogą po naciśnięciu F4 być jeszcze przełączniki OO lub MM przełącza się to za pomocą m na klawiaturze.
Jeśli by błędy w terminalu wyskoczyły to je pokaż.
ilin napisał(-a):
Jeśli nie to pobaw się alsamixerem. Tam mogą po naciśnięciu F4 być jeszcze przełączniki OO lub MM przełącza się to za pomocą m na klawiaturze.
Zrobiłem w ten sposób i zadziałało, ale tylko na standardowym rejestratorze dźwięku. Póki co nie sprawdzałem na Audacity. Czy jest jakaś możliwość nagrywania na Cool Edit Pro? Zaznaczam przy tym, że Cool Edit Pro mam uruchomione na Wine.
edit: sprawdziłem na Ardour. Nic poza szumami ew. jakimiś pierdami nie słychać :(
Ostatnio edytowany przez od M do Jot (2010-12-04 19:32:52)
Na Coll Edit nie mam pojęcia nigdy tego programu na oczy nie widziałem.
Co do Ardura nie wiem on chyba servera jack potrzebuje ale nie jestem pewien.
Coś tam się bawiłem nim ale bardzo i to bardzo dawno temu.Nie pamiętam nawet jak wygląda :)
Sprawdź na audacity.
Krok po kroczku dojdziemy.
na Audacity działa. Reszta to kwestia ustawienia głośności na alsamixerze i na konsolecie.
Ostatnio edytowany przez od M do Jot (2010-12-04 19:57:48)
To na każdym linuxowym programie działać będzie.
Nie potrafię zaś powiedzieć na temat Cool Edit.
Nie znam specyfiki tego programu.
Ardoura przy okazji sprawdzę ,żeby wiedzieć co on tam sobie życzy do działania.
Na stronie Wine może będą jakieś informacje o Cool Edit. Tam wyczytałem, że program powinien być obsługiwany. Najwyżej przerzucę się na jakiś program linuxowski. Dzięki za pomoc :)
Strony: 1