Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Wczoraj uruchomiłem nowy serwer pocztowy z postgrey. Do uruchomienia postgrey wykorzystałem tego manual
http://www.debuntu.org/postfix-and-postgrey-a-proac … pam-filtering
Wszystko pięknie niestety mam dwa pytania
1. Czy rozwiązanie w tym manual jest optymalne, czy macie jakieś inne konfiguracje ?
2. Jak odczytać wiadomości skolejkowane przez postgrey
Robiłem tak jak w tym manual, ale nic nie widać czysty ekran ma ?
cat /var/log/mail.info | postgreyreport --nosingle_line --check_sender=mx,a --show_tries \ --separate_by_subnet=":=============================================================================== \n"
Będę zobowiązany za info
O ile się nie mylę, to postgrey obsługuje greylisting, a nie kolejkuje wiadomości.
Radziłbym tylko zrobić whitelistę zaufanych i bezpiecznych serwerów, żeby nie było przypału.
Bo greylisting dla wszystkich serwerów -w tym takich jak np gmail czy tlen - z których przychodzą setki normalnych wiadomości - to IMHO trochę bezsensowne działanie.
No to pierwszy problemik już się nawiną
wysyłane e-mail do pracownika gadu-gadu
Zwrotka
This is the mail system at host Nazwa_mojego_servera.domena.pl.
#################################################################### # THIS IS A WARNING ONLY. YOU DO NOT NEED TO RESEND YOUR MESSAGE. # #################################################################### Your message could not be delivered for more than 1 hour(s). It will be retried until it is 5 day(s) old. For further assistance, please send mail to postmaster. If you do so, please include this problem report. You can delete your own text from the attached returned message. The mail system <osoba@gadu-gadu.pl>: host nmx-1.gadu-gadu.pl[91.197.12.34] said: 450 4.1.7 <mojuser@domena.pl>: Sender address rejected: unverified address: host poczta.domena.pl[93.159.XX.XXX] said: 450 4.2.0 <mojuser@domena.pl>: Recipient address rejected: Your message is tested by postgrey (in reply to RCPT TO command) (in reply to RCPT TO command)
Co ciekawe wiadomość dotarła do osob@gadu-gadu.pl tylko mój serwer zwrócił takie info
Reporting-MTA: dns; Nazwa_mojego_servera.domena.pl X-Postfix-Queue-ID: C894495 X-Postfix-Sender: rfc822; mojuser@domena.pl Arrival-Date: Wed, 24 Nov 2010 13:08:39 +0100 (CET) Final-Recipient: rfc822; osoba@gadu-gadu.pl Original-Recipient: rfc822;osoba@gadu-gadu.pl Action: delayed Status: 4.1.7 Remote-MTA: dns; nmx-1.gadu-gadu.pl Diagnostic-Code: smtp; 450 4.1.7 <mojuser@domena.pl>: Sender address rejected: unverified address: host poczta.domena.pl[93.159.XX.XXX] said: 450 4.2.0 <mojuser@domena.pl>: Recipient address rejected: Your message is tested by postgrey (in reply to RCPT TO command) Will-Retry-Until: Mon, 29 Nov 2010 13:08:39 +0100 (CET)
DALEJ
Return-Path: <mojuser@domena.pl> Received: from localhost (localhost [127.0.0.1]) by Nazwa_mojego_servera.domena.pl (Postfix) with ESMTP id C894495 for <osoba@gadu-gadu.pl>; Wed, 24 Nov 2010 13:08:39 +0100 (CET) X-Virus-Scanned: Debian amavisd-new at andromeda.clickad.pl Received: from Nazwa_mojego_servera.domena.pl ([127.0.0.1]) by localhost (Nazwa_mojego_servera.domena.pl [127.0.0.1]) (amavisd-new, port 10024) with ESMTP id zu2RxHNnDuKM for <osoba@gadu-gadu.pl>; Wed, 24 Nov 2010 13:08:37 +0100 (CET) Received: from W1240 (ip-93.159.XX.XXX.static.crowley.pl [93.159.XX.XXX]) (using TLSv1 with cipher AES128-SHA (128/128 bits)) (No client certificate requested) by Nazwa_mojego_servera.domena.pl (Postfix) with ESMTPSA id 69C1E94 for <osoba@gadu-gadu.pl>; Wed, 24 Nov 2010 13:08:37 +0100 (CET) Return-Receipt-To: "Moj user" <mojuser@domena.pl> From: "Moj user" <mojuser@domena.pl> To: <osoba@gadu-gadu.pl> Subject: test Date: Wed, 24 Nov 2010 13:09:13 +0100 Message-ID: <!&!AAAAAAAAAAAYAAAAAAAAAKTrgDvjE8tLjUXPUl1qyACCiwAAEAAAAC4b1JKAbn1AurLBgdtIkkABAAAAAA==@domena.pl> MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/alternative; boundary="----=_NextPart_000_0006_01CB8BD8.CA6EFFE0" X-Mailer: Microsoft Office Outlook 12.0 Thread-Index: AcuL0GhSRn4fuummR+elCfrHuvOGfg== Content-Language: pl Disposition-Notification-To: "Moj user" <mojuser@domena.pl>
I jest problem. Po dodaniu IP i nazwy serwera gadu-gadu do białej listy postgrey nadal takie same babole latają.
Podobnie mam z o2 e-mail wysłany z o2 trafia do mnie po 4 godzinach ?
Gmail, wp, interia, yahoo działają szybko i precyzyjnie.
hmm jakieś pomysły ? Jak sprawdzam cat /etc/postgrey/whitelist_clients
to mam tam wpisy z 2004 2000 2006 czy można to jakoś uaktualnić ?
Ostatnio edytowany przez redelek (2010-11-24 20:21:09)
Greylisting - to funkcja obecna na serwerze przyjmującym pocztę.
Wtedy taki serwer odrzuca 1 połączenie (czasem kilka połączeń) generując kod tempfail, po czym wpuszcza połączenie.
W tym czasie serwer wysyłający maila powinien trzymać maila w kolejce do wysyłki, aż do poprawnego dostarczenia.
Jak działa greylisting - najlepiej spróbuj swaksem wysłać maila ze swojej domeny na onet lub tlen, jeden z nich na 100% ma greylisting - włącznie z komunikatem o tymczasowym błędzie (po polsku) i hasłem w stylu "zapraszamy za kilka minut".
Poza tym przyjmowanie maila przez twój serwer, a wysyłanie maila z twojego serwera w świat, to dwie różne sprawy, łączy je tylko - że obie wykonuje twój serwer.
To tak, jak z kopniakiem w doopę.
Czasem Ty kogoś kopniesz, czasem Ciebie ktoś kopnie, ale w pierwszym przypadku udział bierze twoja noga, innym razem doopa.
Ale w obu przypadkach bierzesz udział w takim wydarzeniu ;)))
Greylisting stosuje doopa, noga z nim nic wspólnego nie ma.
Rozumiesz?
Co do /etc/postgrey/whitelist_clients - to jest plik konfiguracyjny, jego się edytuje.
Dopisz tam po prostu domeny, które greylistng ma pomijać i po sprawie.
A greylistnig na serwerze gadu zadziałał prawidłowo, najpierw dał kod błędu 450 , po czym za jakiś czas przy ponownej próbie połączenia przyjął maila.
Tak właśnie działa greylisting.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-24 21:20:26)
ooo no włąśnie o to mi chodziło.
Czytałem czytałem cały czas o tej postgrey i wszyscy są zachwyceni.
Osiągi ma niezłe w różnych testach, ale nigdy jej nie używałem. Teraz właśnie pierwszy serwerek z tym i dlatego się pytam co i jak. Ale wyjaśnienie super dzięki rozjaśniło mi troszkę co i jak. Mam nadzieję.
Dzięki dzięki
5,40+vat