Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Do pliku /etc/modprobe.d/tv.conf (jeśli go skasowałaś to utwórz)
Taka zawartość.
alias char-major-81 videodev alias char-major-81-0 bttv options bttv card=72 tuner=28 radio=1
Restart kompa i powinno działać.
Ok, zrobiłam ale już jutro sprawdzę i sprawdzę nagrywanie czy jest dźwięk. Na dziś bardzo dziękuję i dobranoc :) - pozdrawiam
Odpal normalnie
xdtv
Z oss u Ciebie nie da rady brać dźwięku.
Ok, wszystko jest super , xdtv nagrywa z podglądem i dźwiękiem :)
Dźwięk nie wiem czemu miałam wyłączony na wejściu w preferencjach.
Tak więc bardzo dziękuję. Skopiuję sobie plik tv.conf żebym miała na przyszłość jak znowu zacznę coś mieszać w systemie i przekopiuje na drugi dysk do systemu - mam tam Debiana bo chcę żeby na obu systemach wszystko działało :) pozdrawiam
Gratuluję :)))
Jedno pytanie: dźwięk podłączyłaś kabelkiem, czy idzie przez jakiś software?
I czy u Ciebie w dmesg też wyłazi taki wynik?
~ $ dmesg | grep bttv | grep audio [ 16.638771] bttv0: audio absent, no audio device found!
Pozdrawiam
;-)
Wedle życzeń :)
kiki@ubuntu:~/Pulpit$ dmesg | grep bttv | grep audio kiki@ubuntu:~/Pulpit$
dźwięk mam bezpośrednio podłączony z tunera Cyfry kablem chinch do karty dźwiękowej w komputerze wejście mikrofonowe ( w tej karcie zintegrowanej nie mam line in więc mogę wejść tylko mikrofonowym ) chyba minijack albo jack.
Tak chyba jest najprościej. Mój dźwięk nie jest pobierany z karty TV bo to byłaby okrężna droga.
Na alsamixer mam ustawione tak http://screenshooter.net/0297259/ovedxny .
Dźwięk jak mam włączoną TV idzie mi cały czas w głośnikach od razu jak włączę komputer - mogę słuchać za radio :) ale przy takim podłączeniu to tak musi być.
Jak chodzi o ten kabel do dźwięku to mam taką przejściówkę która z jednej strony ma 2 chinche (prawy,lewy) a z drugiej jacka :)
Można się podłączyć do Euro ale tez trzeba przejściówki.
Ostatnio edytowany przez figa (2010-11-24 11:37:11)