Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Już kilkukrotnie zauważyłem problem z rozpakowaniem RAR-a
Jak chcę sprawdzić archiwum:
7z t plik_archiwum.rar
dostaję np.
ja@samuel:~/Download$ 7z t plik_archiwum.rar 7-Zip 4.58 beta Copyright (c) 1999-2008 Igor Pavlov 2008-05-05 p7zip Version 4.58 (locale=pl_PL.UTF-8,Utf16=on,HugeFiles=on,1 CPU) Processing archive: plik_archiwum.rar Testing plik1.txt Testing plik2.bin Unsupported Method Testing plik3.txt Unsupported Method Sub items Errors: 2 ja@samuel:~/Download$
Po czym jak otworzę je w 7Zip (Windowsowym) bez problemu się wypakują.
Archiwum też nie chce ruszyć unrar i unrar-free
Może ktoś miał podobny problem? System plików ext3, dysk jest sprawny sprawdzałem nie ma żadnych błędów.
-- EDIT --
Poszperałem, poszukałem.
7z korzysta unrar-free natomiast jeśli archiwum zostało zapakowane RAR-em >=3.0 to wersja (free) sobie z nim nie radzi i sypie błędy.
Rozwiązanie to zainstalować wersję unrar-nonfree i wówczas nie powinno być problemów. z tym że trzeba korzystać z unrar nie 7z
Ostatnio edytowany przez life (2010-11-19 17:17:58)
Ale przecie możesz:
a) zaktualizować 7zipa / zamaskować systemowego lokalną kopią w /home
b) zaktualizować unrar / przeciążyć wersje
Wtedy 7zip też da radę.
Też miałem taka przygodę ,że 7zip nie chciał mi pliku rozpakoważ ,coś tam pluł.
Użyłem winrara przez wine i poszło.
Mało eleganckie rozwiazanie ale skuteczne. :)
Aktualizacja 7zip do wersji ze Squeeze czyli 9.04 (w Lenny jest 4.58) raczej niewiele da bo do rozpakowania archiwum RAR używa unrar-free a ten jest w takiej samej wersji. Zdaje się że wersja otwarta rara nie ma zaimplementowanych najnowszych mechanizmów dostępnych w RAR 3.0 i nowszym.
Ale jest metoda installacji p7zip-rar (który działa na module non-free) bo wersja rara z p7zip-full jest na module free.
Jest to zapewne kwestia licencji.
Najprościej zainstalować unrar z sekcji non-free.