Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jest sobie serwer. Jedna maszyna podłączona do sieci z jakimś tam zewnętrznym ip. Czy ktoś jest wstanie mi powiedzieć, jak wahałby sie upload przy kilkudziesięciu stronach umieszczonych na serwerze? Stronach, gdzie nie ma dużych plików, obrazków; flasha również niewiele. Stron takich, jak na przykład http://www.komissezam.pl/ (z którą nie mam nic wspólnego, strona wybrana przypadkowo). Czy przy ok. 40 takich stronach na serwerze upload 512kb/s dałby radę? Przy odwiedzinach rzędu 100 osób dziennie?
trochę mało fakt strony takie nie generowały dużego ruchu ale zakładając że jego większość będzie w godzinach 8-18 może być przymało.
Inna kwestia że jeśli chcesz to postawić "w domu" bez redundancji łącza to może nie być za fajnie :)
life napisał(-a):
(...)Inna kwestia że jeśli chcesz to postawić "w domu" bez redundancji łącza to może nie być za fajnie :)
No z tym mam nadzieję jakoś sobie radzić. Jeszcze nie wiem jak. Moze jakiś drugi rezerwowy "dom". Nie wiem, to zostawiam na później, bo mam nadzieję, uda mi się jakoś z tym poradzić.
512kbps - szczerze - zapomnij. Na wigwamie jak miałem pseudo stronkę i kilka osób jednocześnie zaczęło oglądać mini galerie mini zdjęć to na kompie nie dało się przeglądać neta. AFAIR ethernet nie powinien mieć pasma wysyconego w więcej jak w ~80%. Powyżej zaczyna się za dużo kolizji i generalnie prędkość transmisji spada (zdarzają się zerwane sesje - co w przypadku logowania i SSL jest dość istotne). IMHO 1-2mbit to minimum żeby to znośnie chodziło. zwłaszcza przy 40 serwisach - nie ważne jak małych
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-11-08 23:15:00)
Z mojego doświadczenia mogę napisać, że około 20 stron (blogi, strony firmowe itp.) generują mi ruch około 1GB na dobę. Przy czym odwiedzających jest od 20 do 600 UU/24h dla serwisu.
Na zmniejszenie ruchu doży wpływ ma cache serwera www (ustawienie większego "expire" dla grafik, css, js itp.) pomaga. Ale 512kb to mało a brak drugiego łącza szybko cię zdyskwalifikuje.
Ostatnio edytowany przez life (2010-11-09 03:50:53)
Ok, dzięki.
No i oczywiście mod_deflate, w przypadku stron dynamicznych przydaje się jakiś cache typu APC czy xCache - ale to już zwiększenie wydajności serwera a nie zaoszczędzenie pasma.
Do spakowania wysyłanej treści deflate i gzip, nie stosować tych modułów do skryptów php, w php też jest dostępna funkcja pakowania wysyłanej treści.
Poza tym nie warto stosować do jpegów i np gifów - które już są spakowane, zysk z tego praktycznie żaden.
Na zwiększanie wydajności serwera raczej wziąłbym rev-proxy, lub w ogóle nginx zamiast apacha (z php-fpm przez socket i xcache).
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-09 11:11:46)
Strony: 1