Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam dość dużo fotek pomieszanych na kilku płytach DVD chciałbym je zrzucić na HDD i posegregować według daty. Dziś znalazłem ciekawe rozwiązanie
http://www.nibyblog.pl/sortowanie-muzyki-i-zdjec-we … o%2C+newsy%29
ale wymaga nautilusa którego nie mam i nie chce mieć (mc). Czy zna ktoś ciekawy program/skrypt ułatwiający taka segregację?
Nie wiem czy o cos takiego dokaldnie Ci chodzi, ale ja uzywam takiego polecenia
exiftool '-Directory<DateTimeOriginal' -d /home/carno/dokumenty/zdjecia/%Y/%m/%d
do segregacji zdjec do folderow rok/miesiac/dzien.
Paczka w sidzie, to libimage-exiftool-perl, z tego co pamietam.
hmm dostaje
No file specified
zajrzałem do mana ale tam tylko o edycji, wyciągania i kopiowania danych z exif, nic na temat segregacji...
jak nie masz na zdjęciu zapisanego exifa to nie posegreguje.
maja exif'y :)
exif IMGP1723.JPG Znaczniki EXIF w 'IMGP1723.JPG' (kolejność bajtów 'Motorola'): --------------------+---------------------------------------------------------- Znacznik |Wartość --------------------+---------------------------------------------------------- Producent |PENTAX Model |PENTAX K-x Orientacja |góra - lewo Rozdzielczość X |72,00 Rozdzielczość Y |72,00 Jednostka rozdzielcz|Cal Oprogramowanie |K-x Ver 1.01 Data i czas |2010:07:02 20:48:59 Autor | Rozmieszczenie YCbCr|położone razem Prawa autorskie |[Brak] (Fotograf) - (Redaktor) Dopasowywanie obrazu|350 bajtów niezdefiniowanych danych Czas ekspozycji |1/2 sek. Liczba F |f/4,5 Program ekspozycji |Priorytet przysłony Oszacowania szybkośc|400 Wersja Exif |Exif w wersji 2.21 Data i czas (orygina|2010:07:02 20:48:59 Data i czas (obrazu |2010:07:02 20:48:59 Konfiguracja składow|Y Cb Cr - Odchylenie ekspozycj|0,00 EV Tryb pomiaru |Punktowy Flesz |Flesz się nie uruchomił w trybie pulsującym Ogniskowa |73,0 mm Uwaga producenta |31854 bajtów niezdefiniowanych danych FlashPixVersion |FlashPix w wersji 1.0 Przestrzeń kolorów |sRGB PixelXDimension |4288 PixelYDimension |2848 Rodzaj czujnika |Jednoukładowy czujnik obszaru koloru Źródło pliku |DSC Rodzaj sceny |Fotografowany bezpośrednio Własny rendering |Przebieg zwykły Tryb ekspozycji |Ekspozycja automatyczna Balans bieli |Ręczny balans bieli Ogniskowa dla filmu |109 Rodzaj uchwycenia sc|Standardowy Kontrastowość |Standard Nasycenie |Standard Ostrość |Standard Zakres odległości ob|Widok bliski Indeks Interoperabil|R98 Wersja Interoperabil|0100 --------------------+---------------------------------------------------------- rafaloo@debian:~/zdjecia$ exiftool '-Directory<DateTimeOriginal' -d /home/rafaloo/zdjecia/%Y/%m/%d No file specified
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-11-01 20:06:33)
Moj blad, ostatnim parametrem (nie uwzglednionym przeze mnie w przykladzie) powinny byc zdjecia (w moim przypadku jest to z reguly folder), ktore chcesz posortowac.
Uzycie to z reszta wziete jest z mana exiftool
exiftool '-Directory<DateTimeOriginal' -d %Y/%m/%d dir
Move all files in "dir" into a directory hierarchy based on year, month and day of "DateTimeOriginal". ie) This command would move the file "dir/image.jpg" with a
"DateTimeOriginal" of "2005:10:12 16:05:56" to "2005/10/12/image.jpg".
Ostatnio edytowany przez Carnophage (2010-11-02 07:02:38)