Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej
zainstalowałem freevo (korzysta ktoś?)
no i nie działa :(
emerge nie pluło sie o nic podczas instalacji, wszystko poszło ok.
a teraz mam taki komunikat przy starcie
drekmore ~ $ freevo /usr/bin/freevo:36: DeprecationWarning: The popen2 module is deprecated. Use the subprocess module. import popen2 Can't find all Python dependencies: No module named Numeric You need to recompile pygame after installing Numeric! Not all requirements of Freevo are installed on your system. Please check the INSTALL file for more information. drekmore ~ $
no i tyle :(
przebudowywałem "pygame", kombinowałem trochę, nic nie zwalczyłem, jakiś pomysł?
Doinstaluj biblioteke Numeric Pythona i powinno działać, w sumie to napisane co zrobić, potem radzą przekompilować pygame.
http://web.archiveorange.com/archive/v/xyj2T9lAqR8hDwHXldft
Tak w ogóle, to tutaj piszą, że wersja 1.9.0 już tego nie wymaga. Może po prostu daj keyword ~amd64 na freevo?
no widzisz... super porada :)
wcześniej kombinując po prostu przedobrzyłem, dodałem przez laymana overleya "freevo" ale tam leże znów tak nowa wersja że coś się wysypało i zostałem przy stable po prostu, a tutaj "zwykłe" ~amd64 wystarczyło :)
mam teraz z kolei inne pytanie (ooo to jest dobre)
podejrzewam że albo rozwiązania nie ma (uuu :( )
albo jest śmiesznie proste - ale nie miałem nigdy potrzeby więc nie wiem...
jak wystartować aplikację (np. właśnie freevo) przez ssh na monitorze podpiętym do kompa?
dlaczego?
a no dlatego że komp który jest wmontowany w szafę w domu, wychodzi z niego kabel, jest podpięty pod monitor (docelowo pod telewizor) i chciałbym tam się tym "bawić" :)
na kompie (na potrzeby testowania tego freevo) wrzuciłem "vncserver" i tam się odpala ok
ale w konsoli wpisując "freevo" mam oczywiście błąd
pygame.error: No available video device
no tak... a jak to ominąć?
podpiąć klawiaturę?
niemożliwe :P
sztuczka
export DISPLAY=:0
nie pomaga :(
inaczej? hmm...