Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-23 16:53:41

  shreku7 - Użytkownik

shreku7
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-06-06

nietypowy problem GRUB?

Loading Linux 2.6.35-7.shl.5-aptosid-686 ...
error: file not found.
Looading initial ramdiskie dwolnego klawisza kontynuuje...

Nie wiem jak to ugryś pierwszy ram mam taki błąd. Dodam, że z dwóch keneli nie startuje Debian, a Ubuntu się uruchamia. Co do debka po raz pierwszy zainstalowałem go na 3 partycjach
/boot
/
/home
Flaga botowania jest prawidłowo.

# fdisk -l

Dysk /dev/sda: 320.1 GB, bajtów: 320072933376
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 38913
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0xd46fd46f

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sda1   *           1        1912    15358108+  83  Linux
/dev/sda2            1913        5736    30716280   83  Linux
/dev/sda3            5737        6118     3068415   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda4            6119       38913   263425837+   5  Rozszerzona
/dev/sda5            6119       18898   102655318+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda6           18899       38913   160770456    7  HPFS/NTFS

Dysk /dev/sdb: 160.0 GB, bajtów: 160041885696
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 19457
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0x76173129

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sdb1   *           1         122      979933+  83  Linux
/dev/sdb2             123        2554    19535040   83  Linux
/dev/sdb3            2555        8633    48829567+  83  Linux
/dev/sdb4            8634       19457    86943780   83  Linux

sda to ubuntu
sdb1 /boot
sdb2 /
sdb3 /home

Ostatnio edytowany przez shreku7 (2010-10-23 16:53:54)

Offline

 

#2  2010-10-23 20:29:00

  ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik
Skąd: Midgard
Zarejestrowany: 2009-05-06

Re: nietypowy problem GRUB?

To znaczy działało, ale przestało... czy nie działało nigdy? A jeśli działało i przestało, to w jakich okolicznościach przestało? Używasz gruba z Debiana czy z Ubuntu? Poza tym pokaż plik konfiguracyjny gruba, którego używasz i jeżeli masz w nim uuidy, to jeszcze wynik polecenia: ls -l /dev/disk/by-uuid/


http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png

Offline

 

#3  2010-10-23 21:10:46

  Carnophage - Użytkownik

Carnophage
Użytkownik
Skąd: no route to host…
Zarejestrowany: 2010-05-06
Serwis

Re: nietypowy problem GRUB?


Happy siduction user ^__^

Offline

 

#4  2010-10-23 21:20:10

  ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik
Skąd: Midgard
Zarejestrowany: 2009-05-06

Re: nietypowy problem GRUB?

O! Już kilka miesięcy temu był taki sam bug :)

Tak na przyszłość... można sobie zrobić symlinka:

Kod:

cd /boot/ && ln -s . boot

Wtedy nawet jeśli bug znowu się pojawi, to i tak wszystko będzie działać.


http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png

Offline

 

#5  2010-10-23 22:54:00

  rafaloo - Członek DUG

rafaloo
Członek DUG
Skąd: Szczecin
Zarejestrowany: 2009-06-02

Re: nietypowy problem GRUB?

heh miałem to samo, wina leży po stronie /boot ale co dokładnie to nie wiem rozwiązałem ten problem na około.

Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-10-23 22:55:13)


http://www.debian-art.org/CONTENT/content-files/80977-userbar.png

Offline

 

#6  2010-10-24 11:40:42

  ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik
Skąd: Midgard
Zarejestrowany: 2009-05-06

Re: nietypowy problem GRUB?

Jeżeli masz osobną partycję montowaną jako /boot, to ścieżki do obrazu jądra (oraz initrd) będą inne.

Tak jest prawidłowo w przypadku osobnej partycji /boot:

Kod:

linux /vmlinuz-2.6.35-7.slh.1-aptosid-amd64

A tak w przypadku jej braku:

Kod:

linux /boot/vmlinuz-2.6.35-7.slh.1-aptosid-amd64

A że trafił się jakiś bug w skrypcie aktualizującym konfig gruba (lub w czymś blisko z tym związanym), ścieżka nie jest uzupełniana prawidłowo. Efekt jest taki, że grub szuka obrazu jądra tam, gdzie go po prostu nie ma. Za to jeżeli zrobisz symlinka (mój poprzedni post), to obie ścieżki będą prawidłowe :)


http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
Możesz wyłączyć AdBlock — tu nie ma reklam ;-)