Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
instalowałem sobie Debiana - Lenny - stable i dokonałem następującego partycjonowania, bo od tego właśnie się zaczęło:
katalog / - stworzony na dysku podpiętym pod kontroler scsi na pci,
katalog /home - stworzony na dysku podpiętym pod kontroler IDE.
podczas uruchamiania po wyświetleniu informacji o kernelach wywala monit:
root (hd1,0) Filesystem type 0x83 kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/sda1 ro quiet Error 15:File not found Press any key to continue ...
po wciśnięciu dowolnego klawisza wraca do ekranu bootloadera
wyedytowałem ustawienia GRUB'a poprze "e"
zmieniłem root (hd1,0) na (hd0,0) wcisnąłem "b" i poszło
w /boot/grub/device.map
(hd0) /dev/hda
(hd1) /dev/sda
także wydaje mi się, że ustawienie root (hd1,0) jest w menu.lst ustawieniem poprawnym, a jednak nie jest tak do końca. Co wy na to ?
zrób tak żeby działało ;)
najwyraźniej grubas i kernel inaczej numerują te dyski. w ogóle ten grub jest jakiś taki zagmatwany
Spróbuj z ustawieniem (hd0,0).
Jeśli to nie pomoże to ustaw kernel /vmlinuz-numerek_jajka
A jeśli to nie pomoże to zaktualizuj do grub2 : http://www.dug.net.pl/tekst/54/migracja_z_grub_a_do_grub2/
Napisał przecież, że po zmianie na 0 działa ;)
Wystarczy poprawić wpis:
# groot=(hd1,0)
w pliku /boot/grub/menu.lst żeby było na stałe (po każdym update-grub).
Odkomentowałem groot=(hd1,0) i nic, ten sam błąd, na groot=(hd0,0) to samo :/. Ponadto po ręcznym przestawieniu w grubie na (hd0,0) podczas botowania wyskakują podejrzane komunikaty odnośnie sda2 (swap) jak mogę zatrzymać komunikaty podczas ładowania systemu by przejrzeć je i poddać konsultacji ;) lub gdzie w logach mogę je odszukać w formie jaką widziałem na ekranie?
bonus napisał(-a):
Odkomentowałem groot=(hd1,0) i nic, ten sam błąd, na groot=(hd0,0) to samo :/.
Nie miałeś tego odkomentować, tylko zmienić na # groot=(hd0,0) i puścić update-grub.
Logi z bootowania są w /var/log/boot (jak włączysz logowanie w /etc/default/bootlogd).
przewijanie tych komunikatow mozna zatrzymac np. przy pomocy klawisza scroll lock
albo ctrl+s, kontynuacja ctrl+q
Dzięki ArnVaker, wszystko działa. Powiedzcie mi tylko dlaczego Debian domyślnie "źle" datę systemową ustawia znaczy nie UTC i jak ją przestawić? Przecież wskazujemy odpowiednią strefę czasową.
O ile dobrze pamiętam, to domyślnie właśnie jest UTC, poza tym jest (a przynajmniej było) pytanie o to przy instalacji :) Natomiast zmienić i tak możesz w każdej chwili w pliku /etc/default/rcS.
Strony: 1