Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Panowie czy mógłbym prosić was o sprawdzona stronke z kompilacja kernela metoda klasyczna a nie robieniem paczki...
// przeniesione z http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=2822 — ArnVaker
Tu nie potrzeba osobnej stronki, różni się to tylko tym, że zamiast:
make-kpkg kernel_image kernel_headers && dpkg -i ../*.deb
dajesz:
make && make install && make modules_install
(i wywołujesz aktualizację gruba z palca: update-grub)
ArnVaker napisał(-a):
Tu nie potrzeba osobnej stronki, różni się to tylko tym, że zamiast:
Kod:
make-kpkg kernel_image kernel_headers && dpkg -i ../*.debdajesz:
Kod:
make && make install && make modules_install(i wywołujesz aktualizację gruba z palca: update-grub)
Przy klasycznej metodzie upgrade-grub nie ma prawa zadziałać ;)
k4misiek napisał(-a):
Oczywiście że zadziała... Jak dasz make install (o czym pisałem), to do /boot trafi między innymi skompilowany bzImage, pod nazwą vmlinuz-wersja_jajca. Skrypt update-grub sprawdza jakie pliki vmlinuz-* (a także initrd.img-*) znajdują się w /boot i na tej podstawie uzupełnia według schematu plik menu.lst, oczywiście biorąc także pod uwagę i dodając zdefiniowane w nim parametry kopt, groot itp.
PS W GRUB2 jest to plik grub.cfg, a parametry nazywają się inaczej i definiuje się je gdzie indziej, ale zasada działania jest taka sama.
k4misiek napisał(-a):
Bzdura, - w Ubuntu działał zawsze, to w Debianie miałby nie zadziałać?
Dlaczego?
Ach make install tego już nie doczytałem i pomyślałem o tym jak ja zawsze robię - make bzImage && make modules && make modules_install i ręczne skopiowanie obrazu jądra do boot - wtedy na pewno nie działa update-grub :).
Mój błąd.
Trochę dziwnie to robisz... co nie zmienia faktu, że jak wrzucisz bzImage jako /boot/vmlinuz-whatever, to i tak zadziała ;)
To pewnie dlatego mi nigdy to nie działało bo nigdy nie miałem takiej nazwy pliku ;)