Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No niestety dalej to samo.
No to może
sudo echo 1 > /sys/module/pata_ali/parameters/atapi_dma
I sprawdź w biosie czy nie masz opcji w stylu legacy dla tego kontrolera.
W biosie nic takiego nie widze mam wszystko na auto.
A co do tej komendy to teraz nie chce mi zamontować żadnej płyty nawet po przywróceniu 0 i restarcie.
Mam pomysł załatwcie mi konfinga z ubuntu do kernela 2.6.35.7 zkompiluje to może coś da.
Ostatnio edytowany przez xomrk (2010-10-20 17:29:55)
nawet po przywróceniu 0 i restarcie.
Tam raczej nie powinno nic być na defaulcie
Też mam pomysł, może by tak zblaklistować pata_ali, by kontroler działał (albo nie) na ata_generic :]
Co do kerneli ubu
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Tylko ze nie mogę skasować tego zera bo przy zapisie pisze
Wystąpił nieoczekiwany błąd: Błąd podczas zapisywania do pliku: Zły argument
Jak to kasujesz?
otwórz ten plik w jakimś edytorze i wykasuj
Otwierałem w nano i gedit i nie moge nic zmienić. Zresztą juz dvd działa.
Skompilowałem jajko lecz nie przyniosło to żadnych dodatkowych efektów.
Dodam iż na jaku domyślnym z lennego wszystko działało dobrze (chodzi mi o to gdzie nie ma obsługi ext4)
pozdro
No to przedstaw lsmod dla kernela *26 - tego z lennego
Niestety teraz mam squeeze i nie wróce juz do lenny.
Siedziałbym na tamtym jaju i pewnie dobrzy by było gdyby nie to że, nie ma w nim obsługi ext4.
No nic, a czy sprawdzałeś
może by tak zblaklistować pata_ali, by kontroler działał (albo nie) na ata_generic
?
A jak to zrobić?
/etc/modprobe.d/blacklist.conf
# This file lists modules which will not be loaded as the result of # alias expansion, with the purpose of preventing the hotplug subsystem # to load them. It does not affect autoloading of modules by the kernel. # This file is provided by the udev package. # evbug is a debug tool and should be loaded explicitly blacklist evbug # these drivers are very simple, the HID drivers are usually preferred blacklist usbmouse blacklist usbkbd # replaced by e100 blacklist eepro100 # replaced by tulip blacklist de4x5 # replaced by tmscsim blacklist am53c974 # these watchdog drivers break some systems blacklist iTCO_wdt blacklist pata_ali
Nie działa.
Chciałem zrobic benchmark odczytu przez gnome-disk-utility lecz dostałem
Error benchmarking: helper exited with exit code 1: Device /dev/sr0 is too slow to benchmark
/* FIXME: pata_ali can't do ATAPI DMA reliably but the * IDE alim15x3 driver can. I tried lots of things * but couldn't find what the actual difference was. * If you got an idea, please write it to * linux-ide@vger.kernel.org and cc htejun@gmail.com. * * Disable ATAPI DMA for now. */
Dla części osób jednak udało się włączyć dma
Kernel kompilowany? Może po prostu byś odznaczył pata_ali a zaznaczył tego 15x3
-> Device Drivers -> ATA/ATAPI/MFM/RLL support (DEPRECATED) -> ALI M15x3 chipset support
Ostatnio edytowany przez raven18 (2010-10-25 18:51:09)
Czyli mam drugi raz kompilować jądro?
A dlaczego by nie? :P
W standardowym configu tego sterownika nie ma - przynajmniej od 2.6.32
Dobra to zaraz jade z kompilacją tego pata ali nie mogłem znaleść więc postanowiłem w .config dać haszysza przed pata_ali może być?
Generalnie nie jest to zalecane, natomiast jaki będzie efekt w tym konkretnym przypadku nie wiem.
A znaleźć jest bardzo łatwo... make menuconfig/xconfig ma przecież szukajkę ;)
│ Symbol: PATA_ALI [=n] │ │ Prompt: ALi PATA support │ │ Defined at drivers/ata/Kconfig:232 │ │ Depends on: ATA [=y] && ATA_SFF [=y] && PCI [=y] │ │ Location: │ │ -> Device Drivers │ │ -> Serial ATA (prod) and Parallel ATA (experimental) drivers (ATA [=y]) │ │ -> ATA SFF support (ATA_SFF [=y])
No niestety korzystałem z gconfig i żadnej szukajki nie doszukałem się
dobra jak nie urok to sraczka.
ointer to integer of different size /root/linux-2.6.36/arch/x86/include/asm/paravirt.h:527: warning: cast from p ointer to integer of different size /root/linux-2.6.36/arch/x86/include/asm/paravirt.h: In function ‘set_pte_a t’: /root/linux-2.6.36/arch/x86/include/asm/paravirt.h:548: warning: cast from p ointer to integer of different size /root/linux-2.6.36/arch/x86/include/asm/paravirt.h:548: warning: cast from p ointer to integer of different size In file included from /root/linux-2.6.36/arch/x86/include/asm/uaccess.h:571, from include/linux/poll.h:14, from /tmp/selfgz3857/NVIDIA-Linux-x86-260.19.12/kernel/nv-l inux.h:84, from /tmp/selfgz3857/NVIDIA-Linux-x86-260.19.12/kernel/nv.c :13: /root/linux-2.6.36/arch/x86/include/asm/uaccess_32.h: In function ‘copy_fr om_user’: /root/linux-2.6.36/arch/x86/include/asm/uaccess_32.h:209: warning: compariso n between signed and unsigned integer expressions /root/linux-2.6.36/arch/x86/include/asm/paravirt.h: Assembler messages: /root/linux-2.6.36/arch/x86/include/asm/paravirt.h:31: Error: suffix or oper ands invalid for `push' make[4]: *** [/tmp/selfgz3857/NVIDIA-Linux-x86-260.19.12/kernel/nv.o] Błąd 1 make[3]: *** [_module_/tmp/selfgz3857/NVIDIA-Linux-x86-260.19.12/kernel] Bł ąd 2 make[2]: *** [sub-make] Błąd 2 NVIDIA: left KBUILD. nvidia.ko failed to build! make[1]: *** [module] Błąd 1 make: *** [module] Błąd 2 -> Error. ERROR: Unable to build the NVIDIA kernel module. ERROR: Installation has failed. Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions on fixing installation problems in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com.
Pomysły
xomrk napisał(-a):
No niestety korzystałem z gconfig i żadnej szukajki nie doszukałem się
A wiesz, że też nie widzę... w tym chyba nie ma :/ Dobry powód żeby go nie używać :)
xomrk napisał(-a):
Pomysły
Coś skopałeś... zacznij od konfigurowania kernela w make *config, a nie z palca w pliku tekstowym.
Zresztą co te źródła w ogóle robią w katalogu domowym roota?
Te stery 260 to chyba jakieś bety? U mnie 256 bez problemu się kompilują.
Na razie sprawdź czy działa dma czy może już sprawdziłeś i działa, dlatego przystąpiłeś do instalacji sterowników do grafiki :]
No leża tam gdzie sa i ich żywot jest liczony w dniach.
No niestety wywaliłem instalator nvidii pobrany przez sgfxi
Ppobrał on jeszcze raz lec dalej ten sam błąd .
Nie wiem jeszcze czy dvd działa prawidłowo bo nie chce coś mi sie dvd zamontować robiłem mount /dev/sr0 /media/cdrom i pisało ze nie ma takiego urządzenia.
Ostatnio edytowany przez xomrk (2010-10-27 16:56:11)
Co pokazuje lsmod, chyba że wkompilowałeś sterownik na stałe?
i działasz w trybie tekstowym?
robiłem mount /dev/sr0 /media/cdrom
możesz odpalić grafikę na otwartym sterowniku (nv) albo vesa
Ostatnio edytowany przez raven18 (2010-10-27 18:30:42)