Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Mam problem z uruchomieniem przyspieszenia sprzętowego dla karty graficznej, gościem jest Windows 7, a hostem Debian Sid.
Guest Additions ściągnięte przez Virtualbox ,i zainstalowane (oczywiście z eksperymentalnym wsparciem dla Direct3D).
W ustawieniach maszyny akceleracja 2D ,i 3D włączona..
Virtualbox - Najnowszy dostępny w sidzie edycja opensource ;)
Ostatnio edytowany przez SpeedVin (2010-10-18 08:17:47)
Bodzio napisał(-a):
Chodzi ci o to żeby skorzystać z podanych tam paczek i/lub repo?
Chyba generalnie żebyś sprawdził na zamkniętej wersji... na niej czasem działają rzeczy które nie działają (jeszcze) na wersji otwartej.
ArnVaker napisał(-a):
Chyba generalnie żebyś sprawdził na zamkniętej wersji... na niej czasem działają rzeczy które nie działają (jeszcze) na wersji otwartej.
Ok a tak przy okazji wersja otwarta ma coś nad zamkniętą?
Niestety tej drugiej dotychczas nie mogłem sprawdzić, gdyż nie ma jej w repo :)
Ostatnio edytowany przez SpeedVin (2010-10-10 12:31:41)
SpeedVin napisał(-a):
Ok a tak przy okazji wersja otwarta ma coś na zamkniętą?
Tego zdania nie rozumiem :)
SpeedVin napisał(-a):
Niestety tej drugiej dotychczas nie mogłem sprawdzić, gdyż nie ma jej w repo :)
A na to jest zewnętrzne repozytorium:
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/ lenny non-free
aptitude update && aptitude install virtualbox-3.2
oj tam, oj tam. możesz se tak podbijać temat nawet co godzinę. jeśli nikt nie wie jak ci pomóc, to i nikt nie napisze.
a w ogóle to nie wspomniałeś nic o tym, jaką masz grafę i jakie sterowniki wrzuciłeś.
rychu napisał(-a):
oj tam, oj tam. możesz se tak podbijać temat nawet co godzinę. jeśli nikt nie wie jak ci pomóc, to i nikt nie napisze.
a w ogóle to nie wspomniałeś nic o tym, jaką masz grafę i jakie sterowniki wrzuciłeś.
Źle mnie zrozumiałeś, ja nie chce być natrętnym ,i temat odświeżyłem z myślą , że ci którzy mogą coś wnieść do tematu zapomnieli o nim lub użyli opcji "Oznacz wszystkie posty jako przeczytane" ;)
A co do grafy i sterowników:
GF8600GT/GF8800GT
Sterowniki 195.XX.XX (Najnowsze dostępne w sidzie budowane za pomocą dkms) ;)
Stery w Windows 7 oczywiście z GA z eksperymentalnym wsparciem dla akceleracji 3D (jak już wspomniałem wcześnie)j
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez SpeedVin (2010-10-16 10:29:18)
SpeedVin napisał(-a):
Niestety nadal ten sam problem występuje :)
virtualbox ssije i to po calosci.
Jak chcesz naprawde wydajnej maszyny wirtualnej na desktop to polecam VMware Workstation - wiem kosztuje ale warto.
Ostatnio robilem sobie test VirtualBox + LVM i KVM + LVM hostem byl Ubuntu 10.10 gosciem Oracle Enterprise Linux 5.5 x64 + bazka Oracle 11g no i niestety na virtualboksie w takiej konfiguracji nie dalo sie pracowac, zamula jak cholera. KVM to poprstu inna bajka wirtualaczka chodzila super :)
Jesli wirtualizujesz sobie Linuksy to zdecydowanie polecam KVM + LVM.
Jak chcesz darmowe rozwiazanie i wirtualizowac Winde to jendak VirtualBox.
A jak masz pare groszy to polecam wspomnianego VMware Workstation.
Nim kupisz sciagnij wersje 30dniowa i zobacz czy sie spisuje tak jak tego chcesz.
Ostatni raz vmware na debianie stawialem dobry rok temu i nie mialem zadnych problemow. A jak jest teraz nie mam pojecia, Debiana nie uzywam na desktopie :(
Ok a tak przy okazji, istnieje możliwość konwersji obrazu dysku z VirtualBoxa do obrazu VMare Worksation?
No i mógłbyś wyjaśnić jak ta instalacja miałaby wyglądać w kilku krokach bo jak na razie widzę tylko jak zainstalować VMare Server itd.
Co do konwersji to goole Twoim przyjacielem ;)
http://www.xgrr.de/wordpress/2008/02/25/convert-vir … o-vmware-vmdk
Mozesz tez zobaczyc vmware converter i pewnie kilka innych metod.
Co do samej instalacji to zadnej filozofi w tym niema uruchamiasz skrypt instalacyjny i odpowiadasz na pytania :)
Ok, a wsparcie dla akceleracji 3D i inne bajery wymagają instalacji dodatkowych programów na Gościu (VMare Tools) ?
W razie czego łatwo jest posprzątać później po instalacji (jak mi się znudzi) ? ;)
Ok więc wykroczyliśmy już trochę za temat VirtualBoxa, gdyż będę korzystał już alternatywnego rozwiązania mianowicie VMare Workstation ;)
Temat dotyczący VirtualBoxa uważam za zakończony i rozwiązany!
Temat jeszcze nie zamknięcia gdyż oczekuje na odpowiedź kolegi debianus_userus ;)
SpeedVin napisał(-a):
Ok więc wykroczyliśmy już trochę za temat VirtualBoxa, gdyż będę korzystał już alternatywnego rozwiązania mianowicie VMare Workstation ;)
Temat dotyczący VirtualBoxa uważam za zakończony i rozwiązany!
Temat jeszcze nie zamknięcia gdyż oczekuje na odpowiedź kolegi debianus_userus ;)
vmware tools to podstawa - bez tego ani rusz
Co do deinstalacji to o ile sie nie myle jest tam taki skrypt perlowy vmware-uninstall.pl co wywala wszystko z systemu.
Tu masz hosty supportowane, co nie znaczy, ze na Debianie tez tego nie uruchomisz - kwestia bibliotek :)
Asianux Asianux 3.0 Server 32 Host OS WS 7.1 Asianux Asianux 3.0 Server 64 Host OS WS 7.1 Asianux Asianux 3.0 Service Pack 1 Server 32 Host OS WS 7.1 Asianux Asianux 3.0 Service Pack 1 Server 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 6.06 Desktop 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 6.06 Desktop 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.04 Desktop 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.04 Desktop 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.04.1 Desktop 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.04.1 Desktop 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.04.2 Desktop 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.04.2 Desktop 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.04.3 Desktop 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.04.3 Desktop 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.10 Desktop 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 8.10 Desktop 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 9.04 Desktop 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 9.04 Desktop 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 9.04 Server 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 9.04 Server 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 9.10 Desktop 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 9.10 Desktop 64 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 9.10 Server 32 Host OS WS 7.1 Canonical Ubuntu 9.10 Server 64 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.0 32 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.0 64 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.1 32 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.1 64 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.2 32 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.2 64 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.3 32 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.3 64 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.4 32 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.4 64 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.5 32 Host OS WS 7.1 CentOS CentOS 5.5 64 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 2008 32 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 2008 64 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 2008.1 32 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 2008.1 64 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 2009 32 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 2009 64 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 4.0 Corporate Desktop 32 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 4.0 Corporate Desktop 64 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 4.0 Corporate Server 32 Host OS WS 7.1 Mandriva Mandriva Linux 4.0 Corporate Server 64 Host OS WS 7.1 Novell openSUSE 10.2 32 Host OS WS 7.1 Novell openSUSE 10.2 64 Host OS WS 7.1 Novell openSUSE 10.3 32 Host OS WS 7.1 Novell openSUSE 10.3 64 Host OS WS 7.1
Generalnie wszystko co potrzeba masz tutaj:
http://www.vmware.com/support/
Strony: 1