Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Zrobiłem cos głupiego ( przypadkiem, serio).
No i nie moge debiana odpalić, pytanie brzmi czy z distro bootowalnego z CD ( np. ubuntu) moge, edytować jakie usługi będę uruchamiał w którym run lvl. ?
Dawno nie odpalałem zadnego bootowalnego distro, no i nie pamiętam czy można było robić takie rzeczy.
No chyba że ktos inny ma jakis pomysł jak edytowac nazwy w /etc/init.d/.
[edit]
no dodam jeszcze ze z poziomu windy za pomoca addona do totalcmd nie moge tego zrobić ;]
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-10-04 23:39:13)
Jeżeli chrootniesz się z livecd do systemu, to generalnie możesz robić wszystko, choćby użyć sysv-rc-conf (a także zainstalować go jeżeli nie masz). Tylko że nie napisałeś na czym właściwie problem polega...
dodalem gdm do run lvl 'S' :].
no i jedna z pierwszych rzeczy jakie chce mi system odpalac jest gdm i sie sypie i wiesza.
używalem wlasnie sysv-rc-conf, no i msialem zle popatrzyc i zaznaczyc.
Pytam bo wlasnie sie zastanawiam czy juz net install sciagac czy probowac z tym walczyc bo nie wiedzialem czy jest sens ;].
dzx za info.
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-10-05 00:23:45)
rm /etc/rcS.d/*rdm
Chrootując się z płyty LiveCD możesz np. zainstalować Gentoo, albo Debiana przez debootstrap, możesz też całkiem sprawnie administrować systemem przez konsolę.
Natomiast do edytowania plików konfiguracyjnych, czy przeglądania logów nie trzeba chroota, wystarczy zamontować dysk do folderu i jazda.
To by było na tyle
;-)
Może tak
update-rc.d * defaults
jak nie pójdzie to po skrypcie
update-rc.d gdm defaults
itd
skasować / dodac podlinkowanie z rc2.d -rc6.d do init.d
nie potrzebujesz zadnej plytki wystarczy ustaiwc parametr init na swoja ulubiona powloke ...
bercik napisał(-a):
nie potrzebujesz zadnej plytki wystarczy ustaiwc parametr init na swoja ulubiona powloke ...
Nie wiem jak :P
Ale jak się okazało problem był po innej stronie, gdm wieszal system bo nie miał dostępu do /var/dbus/pid , musiałem zamontowac partycje z parametrem rw, no i system odpalił.
teraz moje pytanie, wie ktoś może co się stało że nie mogę montować partycji z parametrem ro tylko musze z rw ( wiem read only, ale wcześniej działało z reszta zawsze partycje / tak się monutje). Dodam tutaj że odrazu pomyślałem ze umountroot może tutaj zadziałać i sypać wszystko, ale miał "K90umountroot", z ciekawości zmieniłem na "S" ( z głupa a nóż widelec).
robilem update systemu wczoraj z godzine przez założeniem tematu, następnie włąsnie wlączylem feralnego gdm xd ( musiałem missclick zrobić z gpm). No i generalnie mogł by ktoś wrzucić wynik
ls /etc/rc2.d oraz ls /etc/rcS.d
zebym już nie kombinował ( wiem co nie potrzebne to sam sobie wywale, ale chce też zobaczyć jaki priorytet mają poszczególne usługi)
No i dzx za dotychczasową pomoc.
[EDIT]
w sumie wrzuce odrazu prawa dla /var/ bo napewno ktoś o tym pomyśli ;]
drwxr-xrwx 14 root root 4096 09-26 23:19 var
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-10-05 21:03:17)
rrp@pc-n17:~$ ls /etc/rc2.d README S20lpd S20stun S89cron S99rc.local S12dbus S20nullmailer S20sysstat S95keymap.sh S99rmnologin S16ssh S20openbsd-inetd S24hal S99fetchmail S99stop-bootlogd S20fancontrol S20rsync S25pulseaudio S99jackd S20gpm S20smartmontools S89atd S99kdm rrp@pc-n17:~$ ls /etc/rcS.d README S12mtab.sh S45mountnfs.sh S02hostname.sh S18ifupdown-clean S46mountnfs-bootclean.sh S02mountkernfs.sh S20adjtimex S47lm-sensors S03udev S20module-init-tools S48console-screen.sh S04mountdevsubfs.sh S30checkfs.sh S49console-setup S05bootlogd S30procps S50alsa-utils S05keymap.sh S35mountall.sh S55bootmisc.sh S06keyboard-setup S36mountall-bootclean.sh S55urandom S07hdparm S36udev-mtab S70screen-cleanup S08hwclockfirst.sh S37mountoverflowtmp S70x11-common S10checkroot.sh S39ifupdown S75sudo S11hwclock.sh S40networking S99stop-bootlogd-single
Strony: 1