Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
zainstalowałem program QFaktury, na starej drukarce HP PSC drukowało wszystko jak należy, jednak kupiłem do firmy drukarkę Deskjet 5051, zainstalowałem i niby wszystko ok, ale drukuje mi pół faktury na jednej stronie a drugie pół na drugiej, lewą część faktury drukuje mi na pierwszej kartce, a prawą część tej samej faktury drukuje mi na drugiej kartce. Nie mam pojęcia jak to ogarnąć.
Radziłbym spróbować drukować do pdf poprzez cups-pdf - i zobaczyć, czy tam też jest taki cyrk, czy drukuje poprawnie.
Jeśli w pliku pdf będzie prawidłowo, to będzie można "pociągnąć do odpowiedzialności" sterownik drukarki.
Ponadto radziłbym sprawdzić w innych programach, pokombinować z ustawieniami drukarki i programu, ewentualnie spróbować na innym sterowniku.
Przeinstalowanie programu lub zainstalowanie wersji starszej/nowszej też może pomóc, choć - jeśli na starej drukarce drukowało ok, to najpierw trzeba sprawdzić drukarkę i stery.
W skrajnych wypadkach można drukować do pdf i z pdf na papier, (da się to chyba nawet zautomatyzować jakimś skryptem powłoki).
To by było na tyle
;-)
A w jaki sposób drukować tym Cups-pdf? Zainstalowałem ten pakiet aptitudem i co dalej?
Dodam tylko, że po zainstalowaniu innego programu drukuje prawidłowo.
Ostatnio edytowany przez milik (2010-09-30 20:16:09)
Powinna po restarcie pokazać się drukarka pdf, zajrzyj do pliku
/etc/cups/cups-pdf.conf
(czy jakoś podobnie, załóż sobie folder o nazwie PDF , o ile w konfigu znajdziesz ta linię:
Out ${HOME}/PDF
-jęsli nazwa jest inna, dopasuj nazwę lub folder
potem wybierasz w programie tą drukarkę ( nazywa się Cups PDF printer) i w folderze /home/user/PDF powinien się pokazać plik pdf z wydrukiem.
Możliwe - że będzie trzeba ręcznie dodać drukarkę - nic trudnego.
Konfigurować ja można przez każdy konfigurator drukarki.
Uploaded with ImageShack.us
To by było na tyle
;-)
Dzięki za pomoc, przez PDFa drukuje nawet lepiej niż z programu, bo logo jest w kolorze :D Jeszcze raz dzięki za pomoc.