Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wątek Zamknięty
Witam!
Na miły początek postu podkreślę że to mój drugi dzień jakiegokolwiek kontaktu z jakimkolwiek systemem linuxowym Ale do meritum...
Dostałem zadanie zdiagnozowania problemu dot. wysyłania maili przez daemona sendmail na zewnątrz. Otrzymuję następujący komunikat:
debian:/etc/mail# mailq MSP Queue status... /var/spool/mqueue-client is empty Total requests: 0 MTA Queue status... /var/spool/mqueue (2 requests) -----Q-ID----- --Size-- -----Q-Time----- ------------Sender/Recipient----------- o72DTC3O006153 504 Mon Aug 2 09:29 <www-data@debian.localdomain> (Warning: could not send message for past 4 hours) <xxx@gmail.com> o72DCAEe005908* 496 Mon Aug 2 09:12 <www-data@debian.localdomain> (Deferred: Name server: o2.pl.: host name lookup failure) <testowy@o2.pl> Total requests: 2
debian:/etc# cat resolv.conf nameserver 127.0.0.1 nameserver 172.29.50.254
Jako człowiek o niezwykle intensywnym zielonym kolorze w tej materii proszę o pomoc osoby które miały styczność z podobnym problemem. Rozumiem że to co jest w/w to nie jest pełna dokumentacja potrzebna do zdiagnozowania problemu więc proszę o info jakie logi/dane należało by jeszcze załączyć.
Jako problem biorę pod uwagę blokadę portu 25 (ISP to TPsa) jednak nie wiem na ile to słuszne rozumowanie
Bez przesady Miśku drogi, abyś to samo wrzucał do sieci i software.
Ludziowie jak wiedzą, a nie wściekną się że mnożysz posty to na pewno odpowiedzą.
Zamknięty
Wątek Zamknięty
Strony: 1