Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czy jest u mnie możliwość ustawienia ręcznej konfiguracja sieci? Nawet nie wiem, co to jest za typ sieci i połączenia, generalnie używam DHCP, ale mnie denerwuje przycinanie przy starcie zanim on odpowie )w Gentoo) :)
A konfiguracja wygląda tak:
gentoo marg1 # ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1d:7d:XX:XX:XX inet addr:94.XXX.XXX.XXX Bcast:94.XXX.XXX.255 Mask:255.255.248.0 inet6 addr: fe80::21d:XXXX:XXXX:f400/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:10412 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:6870 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:4378197 (4.1 MiB) TX bytes:593838 (579.9 KiB) Interrupt:25 Base address:0x2000
Wiem, że te adresy IPv4 się nie zmieniają, nie wiem, jak jest w przypadku tych IPv6. Czy można to jednak ustawić ręcznie? co to jest ten "inet6 addr"? Czy to jest adres sieci i rozgłaszania podany zarówno w postaci IPv6 jak i IPv6?
I w ogóle, jaki to jest typ sieci, bo pierwszy raz się z takim czymś spotykam :)
Z sieciami wykorzystującymi w jakikolwiek sposób IPv6 nigdy nie miałem nic wspólnego...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-31 08:29:33)
Wyłącz dhcp, ustaw przyznany adres ip na stałe i zapisz informację o serwerach dns.
Ipv6 się na razie nie przejmuj...
Wstaw sobie do /etc/make.conf flagę -ipv6 i po sprawie :)
marg1 napisał(-a):
generalnie używam DHCP, ale mnie denerwuje przycinanie przy starcie zanim on odpowie )w Gentoo) :)
Jakie przycinanie? I jak używasz tego dhcp? Ja podnoszę tylko network i dhcpcd... i nie zauważyłem żadnego przycinania.
W takim razie co tu tutaj jest adresem mojego komputera - HWaddr?
Widzę iż wszystkie adresy są te same, więc chyba mogę....
Ja również nie mam żadnych mengaerów sieci i mam tylko dhcpd i network i przycina, przycina...
I jeszcze dodam, tak to na pewno przycina DHCP a nie następna w kolejności usługa, która się ładuje i dodam, że na Debianie się tak nie dzieje :)
unlevel: default dbus [ started ] syslog-ng [ started ] hald [ started ] net.eth0 [ started ] netmount [ started ] udev-postmount [ started ] vixie-cron [ started ] xdm [ started ] local [ started ] Dynamic Runlevel: hotplugged net.eth0 [ started ] Dynamic Runlevel: needed sysfs [ started ] udev-mount [ started ] consolekit [ started ] Dynamic Runlevel: manual
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-31 11:47:57)
ArnVaker napisał(-a):
Ja podnoszę tylko network i dhcpcd... i nie zauważyłem żadnego przycinania.
network [ started ] dhcpcd [ started ]
============================
marg1 napisał(-a):
Ja również nie mam żadnych mengaerów sieci i mam tylko dhcpd i network i przycina, przycina...
net.eth0 [ started ]
Natomiast ani network ani dhcpcd u Ciebie nie widać ;)
Bringing up interface lo * 127.0.0.1/8 ... [ ok ] * Adding routes * 127.0.0.0/8 via 127.0.0.1 ... [ ok ] * Bringing up interface eth0 * No configuration specified; defaulting to DHCP * dhcp ... * Running dhcpcd ... dhcpcd[2367]: version 5.2.6 starting dhcpcd[2367]: eth0: broadcasting for a lease dhcpcd[2367]: eth0: o' dhcpcd[2367]: eth0: acknowledged dhcpcd[2367]: eth0: checking for dhcpcd[2367]: eth0: leased dhcpcd[2367]: forked to background, child pid 2393 [ ok ] * received address [ ok ] * Mounting USB device filesystem [usbfs] ... [ ok ] * Activating swap devices ... [ ok ] * Initializing random number generator ... [ ok ]
Wedle wszelkich dokumentacji, zarówno przy samej instalacji usługa startująca sieć została nazwana eth.0 a ja postąpiłem wedle tego w związku z tym nie mam networking ani dhcpd w runlevelu tych eth.0
Co chyba na jedno wychodzi, wszak to kwestia umowna pod jaką nazwą kryje się sieć w katalogu /etc/init.d, tak myślę:)
http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-amd6 … =4&chap=1
Krótko mówiąc w Debianie jest netorking a tu jest net.eth0 :)
marg1@gentoo ~ $ ls /etc/init.d/ | grep net net.eth0 net.lo netmount network
No chyba, ze tak nie powinno być, to już nie moja wina.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-08-01 14:06:48)
Ale ja nie wiem czy to pomoże, mówię tylko jak ja mam... co za problem sprawdzić? Wywal ten net.eth0 i net.lo (jeśli też masz dodany), a zamiast tego wrzuć network do boot, a dhcpcd do default. Jak to nic nie da, to najwyżej przywrócisz sobie taki zestaw jak masz w tej chwili. Jeszcze możesz xdm przerzucić do boot jeżeli masz go w default — system powinien szybciej wstać.
Ja myślę, Arn, że to by była jedynie zmiana nazewnictwa z z net.eth0 na networking, swoją drogą nie wiem, czemu tak sobie to wymyślili, żeby na siłę się wyróżniać - wszędzie jest networking :)
Spróbuje pokombinować z tym runlevelami :)
Przestań marudzić, a po prostu sprawdź — już dawno zdążyłbyś to zrobić :)
Strony: 1