Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam dość dziwny problem:
# cp -p ./test ./test2 cp: zachowanie uprawnień `./test2': Operacja nie obsługiwana
Cały dzień z tym walczę, nie mogę zainstalować skompilowanych aplikacji (+ masa innych problemów), ponieważ przy make install niektóre wywołują "cp -p"...
Przykład:
# make install [...] cp: zachowanie uprawnień `/usr/local/apache2/modules/httpd.exp': Operacja nie obsługiwana make[1]: *** [install] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/local/src/httpd-2.2.15/support' make: *** [install-recursive] Błąd 1
Debian Etch zupgradeowany do Lenny'ego stoi na serwerze RPS w OVH:
# df -a System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/nfs 10G 5,4G 4,7G 54% / tmpfs 228M 0 228M 0% /lib/init/rw proc 0 0 0 - /proc sysfs 0 0 0 - /sys udev 10M 16K 10M 1% /dev tmpfs 228M 0 228M 0% /dev/shm devpts 0 0 0 - /dev/pts
Chmody i właściciel jest wszędzie dobrze ustawiony. Czy wie ktoś jak zmusić cp do funkcjonowania z opcją 'preserve'?
Przypuszczam, że problemem może być NFS i lista ACL. Ale co konkretnie?
Sprawdź przy pomocy getfacl jakie uprawnienia są dziedziczone w plikach i katalogach docelowych (/usr/local ?), zapisz je do pliku (tylko nie w tym katalogu)
getfacl -R katalog > katalog.facl
potem usuń uprawnienia rozszerzone
setfacl -R -b katalog
puść make install
następnie (jak będziesz potrzebował) przywróć uprawnienia poprzez
setfacl --restore katalog.facl
nowym plikom w tym katalogu będziesz musial nadać uprawnienia "ręcznie" - najszybciej skopiować uprawnienia z innego pliku, tu odsyłam do pomocy ww. polecenia.
Dzięki, instalacja zadziałała. Dręczy mnie tylko fakt, że za każdym razem będę musiał dokonywać tych czynności i nie mam pojęcią jak doszło do nadpisania ACL-a.
Strony: 1