Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-07-20 23:53:38

szopler - Użytkownik

szopler
Użytkownik

ZoneMinder i kamera IP AVI201 - jak?!

Witajcie,
Jestem użytkownikiem Ubuntu (server edition), ale że jest to system debianopodobny ;) a do tego nie chodzi o sat OS, a o jeden z programów to pozwalam sobie zapytać tutaj.

Mam kamerkę AVI201 która daje stream na rtsp://192.168.7.8/live/mpeg4.
Mam zainstalowany ZoneMinder (normalnie wchodzę w konfig przez http://localhost/zm), więc OK
Zainstalowałem mmpeg'a (przez apt-get) więc jest w /usr/bin.
W opcjach ZoneMindera dałem w Image streaming z jpeg na mpeg, oraz niżej ścieżkę do mmpeg (/usr/bin).
W ZM jako source podałem ip kamery, a jako path /live/mpeg4.
Dałem to jako monitor.

I jak to się ostatnio popularnie mówi/pisze "ni cholery!" nie mam obrazu z kamery w podglądzie.

Zależy mi bardzo na uruchomieniu tego na serwie i takim ustawieniu programu aby wykonywał zrzut do jpg jednej klatki co określony czas. Moim celem jest zrobienie długookresowego filmiku timelapse - coś jak MeteoSiedlcePL na YouTube.
Do tej pory stał oddzielny komputer z windowsem i programem klikacz ;) który robił fotki z programu od kamery, ale dodatkowy komp = +50W - szkoda prądu jak i tak serwer chodzi 24/7...

Pomożecie?
;)

Stopka forum