Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Więc tak walczę z przezroczystością i nie chce mi to za bardzo działać
efekt jest taki:
(ten div z niebieskim tłem ma być bez przeźroczystości)
kod css
#bgop { -moz-opacity:0.6; filter:alpha(opacity=60); opacity: 0.6; position: absolute; top: 0; right: 0; width: 100%; height: 100%; background: #444444; } div.mpoz { -moz-opacity: 1; filter: alpha(opacity=100); opacity: 1; margin-top: 40px; margin-left: auto; margin-right: auto; background-color: #edf8ff; border: 1px solid #005485; width: 300px; }
kod html
<div id='bgop'> <div class='mpoz' id=ble> a'sodkas <br/> as askd <br/> asdaklsd; <br/> asdkas;ld </div>
Dlaczego nie działa wyłączenie tej dziedziczonej przeźroczystości?
jakieś pomysły?
Witam wszystkich, to mój pierwszy post!
Przezroczystość w mpoz została wyłączona dla elementów znajdujących się w bgop, dla całej reszty jest przezroczysta.
Div który ma być nieprzezroczysty powinno być poza kontenerem przezroczystym.
pozdrawiam
znalazłem coś takiego może będzie pomocne :
http://nettuts.s3.amazonaws.com/041_TopPanelWithJquery/demo/index.html#
ale z tego co wiem tworzyło sie nowego diva a za tło połprzeroczyste ustalało sie całość body jego
yy a nei prościej zrobić gifa jako background-image ?
Ostatnio edytowany przez Rumi (2010-07-12 21:50:04)
CSS:
#bgop { -moz-opacity:0.6; filter:alpha(opacity=60); opacity: 0.6; position: absolute; top: 0; right: 0; width: 100%; height: 100%; background: #444444; z-index:9; } div.mpoz { -moz-opacity: 1; filter: alpha(opacity=100); opacity: 1; margin-top: 40px; margin-left: -150; left: 50%; background-color: #edf8ff; border: 1px solid #005485; width: 300px; position: absolute; z-index:10; }
HTML:
<div class="mpoz" id="ble"> a'sodkas <br/> as askd <br/> asdaklsd; <br/> asdkas;ld </div> <div id="bgop"></div>
a najprosciej uzyc dialogu z dojo toolkit albo jquery jak to woli i po problemie.
ja tak kombinowalem i dalem sobie spokoj z tym bo to jest bez sensu. poco wywarzac drzwi ktore juz sa otwarte.
jezoo napisał(-a):
a najprosciej uzyc dialogu z dojo toolkit albo jquery jak to woli i po problemie.
Tylko pod warunkiem że którejś z tych bibliotek już się używa na stronie. Zagnieżdżanie kobylastych bibliotek dla jednej funkcji która w dodatku jest obsługiwana przez każdą liczącą się na rynku przeglądarkę, jest... brakuje mi słów by wyrazić jakie jest.
@Minio, jest cos takiego jak CDN, linkujesz, ladujesz co Ciebie interesuje i uzywasz. a jezeli chodzi o przezroczystosc (opacity) pod IE to sie nie bede wypowiadal bo juz dosc osiwialem, a po drugie jezeli przygladnie sie jednej z tych bibliotek to pozniej uzywa sie z tego wzgledu, ze odpada mnustwo skrobania.