Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-07-07 09:56:46

karolosoczek - Nowy użytkownik

karolosoczek
Nowy użytkownik

XEN serwer , zdalna instalacja debiana z obrazu iso.

Witam mam problem, posiadam dostęp do serwera na którym postawiony jest wirtualny serwer XEN-a. Na tym serwerze są obrazy systemów np knopix,win xp itp. Dostęp do tego serwera posiadam zdalnie z pozycji XEN center. Pobrałem debiana w wersji iso na swoją stację roboczą. Zastanawiam się jak mogę zainstalować na serwerze XEN-a Debiana zdalnie, z swojej stacji roboczej, przy czym na serwerze XEN-a nie ma pobranego przezemnie obrazu - jak wspomniałem wcześniej. Proszę o odpowiedź .Z pozdrowieniami

Karol

#2  2010-07-07 10:55:39

qlemik - Użytkownik

qlemik
Użytkownik

Re: XEN serwer , zdalna instalacja debiana z obrazu iso.

Na wstępie napiszę że nie miałem jeszcze nic wspólnego z "wirtualny serwer XEN-a" więc może nie powinienem się wypowiadać ale spróbuję  pomóc.

Ja odpaliłbym knopixa i z jego poziomu zainstalował debiana
Stworzyłbym dodatkowe partycje na których rozpakowałbym bootstrap debiana i przechrotował się na niego a dalej już z górki. Robię tak z Gentoo i wszystko smiga fajnie.

może to troszkę pomoże

Kod:

http://knaur.net/2010/04/10/debootstrap-debian-w-twoim-linuksie/

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez qlemik (2010-07-07 11:01:31)

#3  2010-07-07 13:39:05

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Nie miałem do czynienia z Xen'em, ale czy nie jest przez administratora tego serwera, udostępniana dokumentacja, takie how to ?
Jak nie to na stronie citrix znajduje się dział support i tam bym szukał rozwiązania.
Na przykład support do xencenter czy dokumentacja xen servera

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#4  2010-07-13 11:26:04

karolosoczek - Nowy użytkownik

karolosoczek
Nowy użytkownik

qlemik dzięki za pomoc, jednak nie o tego typu problem chodziło :) . ba10 dokumentację przeglądałem , nic nie udało się tam znaleźć. Mimo wszystko problem udało się rozwiązać. Niżej podaje pomocne linki może ktoś kiedyś skorzysta:).
Początkowo należało przesłać plik iso pobrany z internetu na serwer poprzez SSH:

http://polishlinux.org/apps/ssh-tricks/

Kolejny link opisuje gdzie pliki iso powinny być umieszczone żeby XENCENTER widział plik iso i mógł z nich skorzystać przy instalacji systemu.

http://swik.net/Xen/Blogposts+Tagged+Xen/Upload+ISO … ver+5.5/c0kyr

Ostatnio edytowany przez karolosoczek (2010-07-13 11:27:37)

Stopka forum