Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
posiadam ogólną wiedzę na temat informatyki ale ... Mam zająć się organizacją sieci dla 10 komputerów (ale przewiduje, że ich liczba może wzrosnąć). Kable UTP 5e wyprowadzone od gniazdek abonenckich do 1 miejsca włącznie z kablem zasilającym do skrzynki na przełącznik itp. Zastanawiam się po pierwsze czy ma sens montować pathpannel, czy wystarczy sam przełącznik? Jaki przełącznik ? Kasa do dyspozycji mała :/ jakieś 300 zł. myślałem o przełączniku zarządzalnym (czy będzie on działał poprawnie bez jakiejkolwiek konfiguracji po podpięciu wszystkich stacji?), mimo że nie zarządzałem w życiu przełącznikami ale właśnie dlatego chcę dokonać tego zakupu w celu dokształcenia się (być może przyda się VLAN by wyodrębnić neta dla jakiegoś przypadkowego gościa). Znalazłem coś takiego http://www.komputronik.pl/index.php/product/44510/_ … 2218WEB.html. Pociągnięte jest dokładnie 16 kabli poziomych + jeden pod AP od providera - net. Przełącznik jaki przedstawiłem posiada 1 interface 1Gb, gdzie chcę podpiąć serwer plików z sambą, pod pozostałe 100Mb 15 kabli poziomych i kabel do neta. Ponadto muszę dokupić szafkę, myślę że na wszelki wypadek niech jest w niej więcej miejsca na ewentualny pathpannel, np. coś takiego http://www.komputronik.pl/index.php/product/23586/_ … _400mm.htmlv. Wszystkie kable "wychodzą" z płyty kartonowo gipsowej (otwór o średnicy 15 cm) razem z kolegą rozważałem jak to estetycznie wykończyć :/. Stwierdziliśmy, że szafkę zamieścimy lekko zakrywając dziurę dolną jej częścią. Pod szafką zamontujemy poziomo listę plastikową o szerokości 13 cm można w niej zamontować gniazdka zasilające to przełącznika (bo przed samą dziurą kable UTP "idą" razem z kablem zasilającym, oczywiście wcześniej "szły" każde swoim torem oddzielone poprzez plastikowe rurki - nie wiem jak to się fachowo nazywa, czy nie będzie z tego powodu jakichś zakłóceń :/). Czy dobrze kombinuję, jakieś propozycje, sugestie ? Co do planowanego systemu kopii to planowałem postawić Sambę jako PDC, jednak nie wiem czy stosowanie Tweak UI dla XP Home jest w pełni legalne, dlatego postawiłbym zwykły serwer plików z opcją security = user, oraz zapisem dla każdego z userów do /home/user. Następnie przydzieliłby każdemu po kilka GB przestrzeni dyskowej dla tej lokalizacji i za pomocą jakiegoś programu do kopii przyrostowych na GPL wykonywał kopie dokumentów użytkowników do tej przestrzeni? Aplikacje lub same bazy były by również udostępniane przez Sambę, z tym, że ich kopie byłyby zrzucane dodatkowo na jakiś nośnik. Za serwer posłuży Celeron 1,3 GHz 256MB ramu :/ z tego co pamiętam, a dysk tylko 40GB, ale na my documents wystarczy (póki co karta 100Mb). Proszę o porady bo czas nagli, jutro muszę zamówić przełącznik, szafkę i pokazać kosztorys :(. Przepraszam za błędy i niepoprawną polszczyznę.
300PLN to malo jak na szafke, switch i okolice zwlaszcza ze chesz zeby switch byl zarzadzalny ... IMHO jezeli to ma byc jakos profesjonalnie zrobione to patchpanel warto dac ...
co do zakrywania otworu to moznaby tez wyciac otwor w tylniej scianie szafki i szafke dac bezposrednio na otwor (bez dodatkowej liswty) ... w takim wypadku listwe zasilajaca dac w samej szafce (sa takie w formacie rack - np. http://www.allegro.pl/item1092877815_listwa_zasilaj … promocja.html )
switch zarzadzalny na ogol (moga byc jakies wyjatki) nie wymaga konfiguracji do rozpoczecia pracy ... konfiguracja jest potrzebna jak chesz porobic VLANy i jakies inne rzeczy
300 zł ma być na przełącznik chodzi o to by ... wszystko razem wyszło w miarę tanio ... szafka zapewne jakieś 350 zł no i montaż :/ w sumie około 700 zł - 800 zł. Na razie nie ma kaski i stąd takie ceregiele. Co do listwy do szafki uważam, że nie potrzebna taka ilość gniazdek i tak serwer nie będzie rackowy, a niedaleko szafy specjalne gniazdo abonenckie i gniazdka zasilające na serwa i . TP-Link firma raczej mniej uznana produkująca jeden z tańszych sprzętów sieciowych, sam nie wiem. A co do systemu kopii dokumentów jak to rozwiązać w przypadku Windows z XP Home bo do domeny nie mogę podpiąć prawda? Może jakiś link do materiałów n.t. Samby jako PDC bo przy takiej liczbie komputerów chyba LDAP nie potrzebny? Czekam na propozycje na temat sprzętu oczywiście w tej cenie (dużo nie będzie) lub czy przy takiej ilości komputerów opłaca się inwestować w coś lepszego i rozwiązania problemu kopii zapasowych.
polecam używane cisco. za 275 zł możesz mieć profesjonalny przełącznik http://cisco.comel-it.com/product_info.php?products_id=1985 sklep jest sprawdzony i warty polecenia:)
A jak się uczyć, to najlepiej na czymś co może się przydać w przyszłości:)
Ostatnio edytowany przez saiqard (2010-07-06 10:50:00)