Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-06-28 17:21:29

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

przebudowa pakietu ze zmianą prefiksu

Znalazłem fajne repozytorium do nowych wersji Ubuntu z KDE3 - kde3-maintainers/ppa. Wszystko jest elegancko, tylko brakuje mi w repozytorium jednego pakietu... mowa o kwin-style-dekorator.  Pobrałem więc źródełka, wypakowałem dpkg-source -x *.dsc i zaczynam zabawę: dpkg-buildpackage -rfakeroot. Na początku miałem niespełnione zależności budowania:

Kod:

dpkg-checkbuilddeps: Niespełnione zależności budowania pakietu: kdebase-dev

Niestety w nowszych wydaniach, ten wirtualny pakiet odnosi się do kde4, więc ruszyłem lekko główką i wpadłem na pomysł, że w tym repozytorium ppa muszą znajdować się odpowiednie pakiety developerskie. Tak więc zainstalowałem kdelibs4-kde3-dev i w źródełka/debian/control zmienilem kdebase-dev na kdelibs4-kde3-dev. Od tej chwili pozbyłem się niespełnionych zależności budowania ale po krótkiej chwili konfiguracji wyskakuje mi następujący komunikat:

Kod:

checking for Qt... libraries /usr/share/qt3/lib, headers /usr/share/qt3/include using -mt
checking for moc... /usr/share/qt3/bin/moc
checking for uic... /usr/share/qt3/bin/uic
checking whether uic supports -L ... yes
checking whether uic supports -nounload ... yes
checking if Qt needs -ljpeg... no
checking for rpath... no
checking for KDE... configure: error:
in the prefix, you've chosen, are no KDE headers installed. This will fail.
So, check this please and use another prefix!
make: *** [config.status] Błąd 1
dpkg-buildpackage: błąd: debian/rules build zwrócił status błędu 2
sp3cu@n50vn:~/kwin-style-dekorator-0.3$

W ten chwili rozkładam ręce i nie mam pojęcia jak zmienić odpowiedni prefix aby kompilacja ruszyła dalej, kde-config --prefix wskazuje /opt/kde3

Kod:

sp3cu@n50vn:~/kwin-style-dekorator-0.3$ kde-config --prefix
/opt/kde3

Zmodyfikowałem więc źródełka/debian/rules z:

Kod:

# Add here commands to configure the package.
    ./configure --host=$(DEB_HOST_GNU_TYPE) --build=$(DEB_BUILD_GNU_TYPE) --prefix=/usr --mandir=\$${prefix}/share/man --infodir=\$${prefix}/share/info CFLAGS="$(CFLAGS)" LDFLAGS="-Wl,-z,defs" --disable-rpath

na:

Kod:

# Add here commands to configure the package.
    ./configure --host=$(DEB_HOST_GNU_TYPE) --build=$(DEB_BUILD_GNU_TYPE) --prefix=/opt/kde3 --mandir=\$${prefix}/share/man --infodir=\$${prefix}/share/info CFLAGS="$(CFLAGS)" LDFLAGS="-Wl,-z,defs" --disable-rpath

Niestety nic to nie pomogło, liczę na wasze wskazówki.

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

Stopka forum