Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam taki problem, że gdy montuje płyte audio to wywala mi bląd:
wpisuje:
mount /dev/cdrom /cdrom
i wyrzuca mi takie coś:
mount: block devices /dev/cdrom is write-protected, mounting read only
mount: you must specify the filesystem type
i na googlach doszedlem do tego ze musze zainstalować 'discover1" ale cos tam nim probowalem i dalej lipa. A jak wloze plyte z Debianem to montuje mi sie normalnie i wszystko ladnie czyt, ale audio nie chca sie zamontowac :/
a i przy okazji mam kilka pytań:
1. instalowalem mplayer wedlug FAQ na stronie DUG i wyrzuca mi taki bląd:
wpisujeL
gmplayer
wywala:
Bląd przy towieraniu /dev/rtc: No such devices (użytkownik powinen moc go odczytac)
zmienilem prawa dostepu dla wszystkich dla tego urzadzenia i tez lipa.
2. jak z emulatora konsoli X-terminal skopiowac tekst i wklejic w przgladarce (uzywam IceWM) pod KDE naciskalem PPM i byla opcja kopiuj a tutaj nic sie nie pojawia podczas nacisniecia ??
3.I takie troche dziwne pytanie :
./configure --enable-gui --language=pl --with-codecsdir=/usr/local/share/mplayer/codecs
skąd wy wiecie jaki parametry nalezy dodać do kompilacji ?? te "with", "enable" itp. mozna uzyc podczas kazdej kompilacj i gdzie uzyskać informacje które co oznaczają ?? Bo wsumie wpisuje te polecenia ale nie mam pojęcia skad wy je beirzecie :]
to narazie wszystko :]
Pozdrawiam.
1. Płyt audio w linuxie się nie montuje
2. zaznaczasz w konsoli text i nic nie robisz :) - przeskakujesz do edytora i naciskasz środkowy klawisz myszy
3. ./configure -help
Ni wnikam w szczegoly bo jestem niezbyt doswiadczony ale ja kompiluje z opcja:
--disable-rtc
i muzyka gra:)wiec zrob tak samo a jezeli nie chce ci sie kompilować to moze ktos bedzie wiedzial.
Dodaj sobie do pliku ~/.mplayer/gui.conf wpis
nortc = "yes"
Powinno pomóc.
BTW, kochane repozytoria z programami audio, video:
http://debian.video.free.fr/
Skoro płyt audio się w Linuksie nie montuje to co się z nimi robi, żeby je odtworzyć?
no jest troszkę takich audio-cd playerów. najlepszy xmms z wtyczką cdread:
apt-get install xmms-cdread
hmmmm... jak to było? Odpalasz sobie xmms, bierzesz otwórz pliki (czy jakoś tak), dalej ścieszka /media/cdrom (czy jakaś podobna) i o dziwo jest tam płyta audio :]
zaznaczasz w konsoli text i nic nie robisz :) - przeskakujesz do edytora i naciskasz środkowy klawisz myszy
Bodzio ja mam myszke tylko z 2 przyciskami
nortc = "yes"
Powinno pomóc.
dodałem do pliku config ktory byl pusty ta linijke ale jak wpisuje "gmplayer" to pojawia się takie coś: "vo: X11 running at 1024x768 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)" i wtedy czekam, czekam i nic. Próbowałem z "gmplayer -vo vesa" i tez to samo.
3. I po wczorajszym upgrade systemu i zainstalowaniu mplayera nie mam dzwieku, tzn: odpalam XMMS i ladnie piosenka przelatuje ale z glosnikow nic nie leci, uruchamiam "alsamixer" patrze a glosniki nie sa wyciszone, juz nawet wszystkie dalem zeby graly i tez zadnego dzwieku nie ma, ale XMMS nie wywla bledu ze wtyczka audio jest zla czy cos takiego tylko dziala ale z glosnikow nic nie leci. Zmienilem nawet obsluge na OSS i z powortem na Alse i dalej lipa. Ktos wie co mogło sie wyciszyc ?
Bodzio ja mam myszke tylko z 2 przyciskami
nacisnij oba naraz
edit:
prosze o usuniecie poprzedniego posta
mod: zrobione :)
nortc = "yes"
Powinno pomóc.dodałem do pliku config ktory byl pusty ta linijke ale jak wpisuje "gmplayer" to pojawia się takie coś: "vo: X11 running at 1024x768 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)" i wtedy czekam, czekam i nic. Próbowałem z "gmplayer -vo vesa" i tez to samo.
W kewstii wyjaśnienia, plik config jest od mplayera, a gui.conf od gmplayera. Wpis nortc dotyczył błędu z /dev/rtc.
Jeśłi chodzi o "-vo" to spróbuj "-vo xv"
problem z dzwiekiem udalo mi sie rozwiazac poprzez ponowna konfiguracje alsy :] ... wracam ponownie sie pomeczyc z mplayerem
--edit
kurde teraz podczas kompilacji Mplayera "make" wywala mi blad:
Gui/libgui.a(ws.o): In function `wsXInit':
ws.c:(.text+0x179): undefined reference to `XineramaIsActive'
ws.c:(.text+0x197): undefined reference to `XineramaQueryScreens'
ws.c:(.text+0x1a2): undefined reference to `xinerama_screen'
ws.c:(.text+0x1ae): undefined reference to `xinerama_screen'
ws.c:(.text+0x499): undefined reference to `XF86VidModeGetModeLine'
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [mplayer] B³±d 1
a kompilowalem: "./configure --enable-gui --disable-rtc --language=pl --with-codecsdir=/usr/local/share/mplayer/codecs"
trzeba podac jakies paramtery czy moze czegos brakuje ??
"vo: X11 running at 1024x768 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)"
Jezeli uruchamiasz gmplayera i wyskakuje Ci taki komunikat tzn. że nie nie sciagnales sobie skórki do niego która musisz umieścic prawdopodobnie w katalogu /usr/share/mplayer/Skin/ (nie tworzysz juz tam zadnego katalogu tylko poprostu rozpakowywujesz tam pliki na czysto) a pobierasz ją z
http://www.mplayerhq.hu/homepage/design7/dload-pl.html