Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Na pewno każdy użytkownik nowego laptopa z Linuksem na pokładzie musi się borykać z jakimiś drobnymi problemami.
W moim przypadku były to problemy z zarządzaniem energią - laptop usnąc nie chciał. O ile hibernację udało mi się uruchomić -choć działała dość losowo z usypaniem nadal był kłopot.
Problem na bardzo podobnym sprzęcie udało się rozwiązać na tym forum.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1460790
za pomocą takiego pliku:
#!/bin/sh # File: "/etc/pm/sleep.d/20_custom-ehci_hcd". case "${1}" in hibernate|suspend) # Unbind ehci_hcd for first device 0000:00:1a.0: echo -n "0000:00:1a.0" | tee /sys/bus/pci/drivers/ehci_hcd/unbind # Unbind ehci_hcd for second device 0000:00:1d.0: echo -n "0000:00:1d.0" | tee /sys/bus/pci/drivers/ehci_hcd/unbind ;; resume|thaw) # Bind ehci_hcd for first device 0000:00:1a.0: echo -n "0000:00:1a.0" | tee /sys/bus/pci/drivers/ehci_hcd/bind # Bind ehci_hcd for second device 0000:00:1d.0: echo -n "0000:00:1d.0" | tee /sys/bus/pci/drivers/ehci_hcd/bind ;; esac
Po jego utworzeniu usypianie zaczęło działać poprawnie z drobnym wyjątkiem nie działało, gdy używana była karta wifi.
utworzyłem więc kolejny plik wzorując się na wcześniejszym:
#!/bin/sh # File: "/etc/pm/sleep.d/21_custom-wifi". case "${1}" in hibernate|suspend) echo -n "0000:03:0.0" | tee /sys/bus/pci/drivers/ath9k/unbind rmmod ath9k ;; resume|thaw) echo -n "0000:03:00.0" | tee /sys/bus/pci/drivers/ath9k/bind modprobe ath9k ;; esac
Ponieważ po wybudzeniu karta wifi nie chciała działać dorzuciłem jeszcze usunięcie i załadowanie modułów.
Wszystko działało świetnie do momentu gdy zakupiłem mysz bezprzewodową (microsoft pewnie stąd proble ;). Okazało się, że uśpiony laptop więcej nie wstaje, jeżeli ona jest podłączona.
Cóż robić znów trzeba odrobinę porzeźbić.
#!/bin/sh # File: "/etc/pm/sleep.d/21_custom-mouse". case "${1}" in hibernate|suspend) echo -n "0000:03:0.0" | tee /sys/bus/usb/drivers/usbhid/unbind rmmod usbhid ;; resume|thaw) echo -n "0000:03:00.0" | tee /sys/bus/usb/drivers/usbhid/bind modprobe usbhid ;; esac
Czy wyładowanie modułu usbhid jest koniecznie nie wiem - nie sprawdzałem. W każdym razie teraz zarówno usypianie jak i hibernacja działają poprawnie. skuteczność 100/100 :)
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez bobycob (2010-06-13 14:53:42)
Dzięki za opis.
Fajnie by było, jakbyś dodał to do FAQ na portalu. Poproś o członkostwo w gangu, to będziesz mógł to zrobić.
Zdecydowanie duży plus! Dzięki Twoim sugestiom udało mi się zmusić moje Lenovo ideapad y530 do wstrzymania do ramu. Muszę jeszcze tylko powalczyć z usb, bo zarówno myszka jak i dysk zewnętrzny nie do końca współpracują przy wznawianiu (ale póki co skorzystałem tylko z 20_custom-ehci_hcd).
samopoczucie +5
ego +10
;)
Coś jest na rzeczy w debianie przy wybudzaniu, bo u mnie akurat z wifi problemu nie było, ale dla odmiany nie wstawał mi laptop-mode i musiałem go "budzić" ręcznie. Na innych dystrybucjach (arch, gentoo) nie zauważyłem tego problemu, przypuszczam że chodzi o skrypty startowe. Ja standardowo korzystam z pakietu pm-utils. Pomijając tę drobną niedogodność, to udało mi się zmusić do usypiania i hibernowania laptopa, natomiast w przypadku drugiego komputera również działa hibernacja i usypianie, ale z usypiania nie podnosi się (co najmniej) monitor.
to w przypadku tego drugiego komputera masz identyczny objaw jak ja w przypadku problemu z myszką
U mnie myszka jednak nie sprawia problemów (Microsoftowa swoja droga ;-) ), problem leży w dysku zewnętrznym. Z tego co poczytałem rozwiązania są dwa - albo stworzyć plik analogiczny do tych zaprezentowanych przez bobycob, który będzie odmontowywał dysk, albo pobawić się ustawieniami power persist urządzeń usb.
Jako, że ze wstrzymania raczej nie będę korzystał mając zamontowany dysk, chwilowo wybiorę opcję ręcznego odmontowywania przed. A może w wolnej chwili pomyślę nad jakimś mini skryptem do automatycznego odmontowywania dysków zewnętrznych i pendrivewów.
melduję popełnienie FAQ
krytyczne spojrzenie i uwagi mile widziane:)
Ostatnio edytowany przez bobycob (2010-06-13 21:00:49)