Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
czy istnieje jakiś program do masowego wysyłania sms'ów, który wykorzystuje do tego telefon (najlepiej Nokia E-50 albo jakiś inny który będzie kosztować grosze) podpięty do PC kabelkiem ?
żadne bramki itp mnie nie interesują, ponieważ muszą przychodzić z konkretnego nr telefonu
gnokii-cli ;)
Zastanów się też nad wykorzystaniem specjalnych serwisów, które zajmują się masową wysyłką wiadomości. Przykład: http://www.smsapi.pl/
Takich firm jest wiele, mają fajne api w kilku językach, które łatwo dostosować do swoich potrzeb. Konto można założyć nieposiadając działalności gospodarczej i opłacać wszystko metodą prepaidu. Cena za wiadomość (na rynku) wacha się od 7 do 20gr brutto.
to nie może iść przez żadną bramkę itp bo to dla firmy i z konkretnego (mojego) nr telefonu
znajomy polecił mi to, http://wammu.eu/ ale to gnokii-cli też zobaczymy
niemal ŻADEN linuksowy program nie obsłuży e50 długo się z tym męczyłem i jedyne co się dowiedziałem że obsługa telefonów pod linuxem jest sto lat za dosem ;]
adamos, uchum... dobrze wiedzieć
jak od razu nie ruszy, zainwestuje w jakiegoś małego złomofona za 10 zł (najtańszy jaki znajdę na liście wspieranych :D)
adamos: sądząc po:
urbinek napisał(-a):
(najlepiej Nokia E-50 albo jakiś inny który będzie kosztować grosze)
to OP jeszcze tego telefonu nie kupił, więc może sobie dopasować hardware do software. Sprawdzi na stronie projektu co konkretnie działa i to właśnie weźmie.
Jeżeli koniecznie chcesz obsługiwać to linuksem, to tak jak wspominają poprzednicy - kup jakąś starą nokię. Najlepiej dopasuj się do listy obsługiwanych telefonów i wybierz jakiś najlepiej wspierany. Zaoszczędzisz pieniądze a funkcjonalność i tak będzie.
czytamy panowie ;)
urbinek napisał(-a):
jak od razu nie ruszy, zainwestuje w jakiegoś małego złomofona za 10 zł (najtańszy jaki znajdę na
liście wspieranych :D)
a nokię E50 już mam bo to firmowa ale sim mogę zawsze przełożyć...
Potwierdzam - sam się wpiep..łem w nokię e 50 - ani wammu ani gnokii nie rusza tego telefonu. Aczkolwiek debianowe gnokii wygląda na jakieś kompletnie spaprane - nawet za bardzo nie chciało mi się uruchamiać. Generalnie chyba lepiej wziąć telefon bez symbiana do tego.
na wamu kiedyś uruchomiłem Nokie 5200 nie pytaj jak byłem po kilku piwach
EDIT
Dodam ze to było jescze pod freebsd 6.0 i debian Sarge 3.3
gnokii debianowe jest zjabane lepiej zassać z sources
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2010-06-04 17:21:17)
A czy ta nokia był na symbianie?
Edzia:
urbinek coś mi świta, że udało mi się wysłać smsa spod konsoli na e 50 ale jakim cudem, to nie pamiętam :) ale na pewno miało to miejsce, bo miałem wtedy aktywne 2 karty i 2 aparaty, no i zrobiłem czeski błąd w numerze, a ponieważ nie wysyłam nigdy banalnego
1,2,3 próba
tylko bardziej męskie słownictwo, to i otrzymałem odpowiedź
pomyliles sie frajerze
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-06-04 17:25:22)
A, już pamiętam - to był gammu - wammu to nakładka graficzna.
Nawet piszą, że e 50 jest wspierana: http://wammu.eu/phones/nokia/?page=6
... częściowo - info i sms
Edyta: wammu to kawał szitu - nic nie jest praktycznie obłsugiwane, spod gammu udało mi się wysłać smsa z konsoli ale obsługa tego z linii poleceń to niezły hardkor, man liczy ponad 1000 wierszy....
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-06-04 23:43:20)