Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam.po rocznym odłączeniu mojego lenny od sieci postanowiłem go odświeżyć. po aptitude dist-uprgade system się przeładował, ale xy nie wstały. próbuję je wywołać z palca, ale brak reakcji. generalnie tez system bardzo powoli wstaje (nie wiem nawet czy doczekałem końca :P ), tak że zniecierpliwiony wyłączałem go na twardo bo z konsoli też nie chciał :/
jakieś pomysły ?
ewentualnie co pokazać żeby zorientować się o co chodzi ?
pozdrawiam i z góry dzięki.
Jesli chodzi o X'y to jedynie przyszlo mi na mysl
Xorg -configure
cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
aha i jeszcze jedno. generalnie w trakcie startu systemu (jeszcze nie doczekałem końca) sra mi jakimś błędem, który mnie mało obchodzi, a powtarza sie kilkaset razy i nie chce przestac mnie o tym powiadamiać. chodzi tu o wi-fi
b43-phy0 ERROR:you must go to http://linuxwireless.org..... bla bla
i na tym mi wisi, jak ubić ten proces permanentnie żeby mnie nie wkurzał?
a co do X, to po podaniu z palca Xorg (jako root) xy niby wstają, ale zatrzymują sie na tym pierwszym ekranie, tzn. szare kropkowanetło i czarny X w miejscu kursora, więc tak jakby serwer x próbował wstać, ale coś mu przeszkadza :/
zaraz powalczę i zobaczę jak wygląda konfig Xorg.
Wyrzucić ten interferejs z /etc/network/interfaces i ewentualnie zblacklistować moduł.
@ilin - dzięki działa :) zblacklistowałem b43 i wszystko cacy
@ryszard -dzięki ale nie pomogło :( coś musiało się pokrzaczyć przy aktualizacji i bubu :/
jakieś inne pomysły? bo bez Gnome to jakos tak dziwnie :/
popytam jeszcze raz wujka google, ale albo pytać nie umiem, albo wujek małomówny dzisiaj
janosik napisał(-a):
tzn. szare kropkowanetło i czarny X w miejscu kursora, więc tak jakby serwer x próbował wstać, ale coś mu przeszkadza :/
Albo nie ma po prostu środowiska graficznego :) Sprawdź
aptitude install gnome-core gdm
@ArnVaker - a mogło wypaść ?
przez rok śmigał, a teraz po dist-upgrade wydawało mi się, że sypie tylko błedami do pythona i się specjalnie nie przejmowałem.
już próbuję i zaraz powiem co udało mi się ustalić
Edit:
miałeś rację! wyleciał Gnome.teraz wszystko śmiga aż miło. zapytam tylko z ciekawości:
co mogło być przyczyną ?
Ostatnio edytowany przez janosik (2010-05-30 18:04:57)
Roztargnienie, pośpiech, nieuwaga... wystarczyło przeczytać na co się zgadzasz :P A konkretnie to nie wiem, może zależności się pozmieniały, może wcześniej wywaliłeś jakiś metapakiet, który trzymał resztę gnome... trudno coś sensownego wymyślić wiedząc jedynie, że przez rok nie aktualizowałeś systemu :)
super.
wydawało mi się, że czytam z uwagą, ale fakt trochę mi się zeszło przy aktualizacji bo ponad 700 mega zassałem i mogłem jakąś gafę strzelić po drodze :)
dzięki wielkie jeszcze raz!